Matin blogi

Suurkiitos

Share |

Sunnuntai 30.1.2011 klo 18:38 - Matti Kuusela


Suurkiitos kaikille, joilta niin auliisti olen saanut kiitoksia näistä sivuista. Se on hauskaa kuulla, vaikka itse ajatteleekin niin paljon sitä, mitä on tulossa! Odottakaahan.

Viime viikko meni paljon syvällisiä pohtiessa. Luin paljon Steinerin esoteerisen koulun tekstejä 1910-luvulta, ja nyt tuntuu, että alan tajuta, miten meditaatio oikeasti toimii. Olenhan toki yritellyt monellakin tekniikalla jo 60-luvulta saakka, mutta jotain on aina sitten jossain vaiheessa puuttunut. Suuri oivallus, joka on ollut tulollaan jo ehkä muutaman viikonkin, on se, että jokaisella kansalla saattaa olla oma meditaatiotekniikkansa, tai: jotta meditaatio todella tekee sen, mitä sen pitäisi, se täytyy virittää jokaisen kansan omien olosuhteiden mukaan. Silloin se vaan äkkiä alkaa toimia, tulee helpoksi ja luonnolliseksi.

Toki tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat olleet tyytyväisiä omiin meditaatioihinsa, mutta sellaista suurta ymmärrystä on silti puuttunut. Ja ymmärrystä siitä, miksi Steinerin odottamaa suurta todellisen ja aidon selvänäköisyyden avautumista, ei ole tapahtunut. Nyt tuntuu, että se on lähellä, ja tulevassa kirjassa Sydämen tie - Kuusi henkistä perusharjoitusta, olen mielestäni hyvää vauhtia avaamassa sitä, miten tuosta selvänäköisyyden portista mennään läpi.

Selvänäköisyys meditaation tavoitteena on nykyaikana melkein unohdettu, ja tuntuu siltä, että kollektiivisesti on paljolti tehty ketun pihlajanmarjapäätös: happamia, kun ei onnistu.

Juu, vaikka Steinerin ohjeet ovat niin hienoja, ne on kuitenkin tehty keskieurooppalaiselle luonteenlaadulle. Ja Steiner heille sanoo, että on harjoitelta "ankarasti", niin suomalaiselle se ei toimi: meille täytyy nyt korostaa yhä uudelleen ja vielä muutamaan kertaan joka päivä: rennosti. Tee meditaatio rennosti, ei yritystä, ei mitään väliä sillä tuntuuko meditaatio onnistuvan, helposti vai vaikeasti tai ei ollenkaan. Olennaista on, että sisäiset voimat kasvavat siitä harjoituksesta, joilla niihin sisäisiin voimiin saa yhteyden. Jos yrittää tehtä sitä hyvin tai "onnistua", energia menee väärään kohtaan.

Näin olen itse kokenut, ja huomannut monen muunkin kokeneen vuosikymmenien mittaan, vaikka syytä siihen ei ole selvinnytkään.

 

Plejadit

Mutta ennen tätä meditaatiokirjaa tuleekin pienempi työ. Innostuin suomentamaan vuoden 2011 englanninkielisestä Astrosofisesta kalenterista Powellin kirjoitus Plejadeista ja vuodesta 2012.

Plejadit eli suomeksi Seulaset toivat niin lämpimiä muistoja omista 2000-luvun alun tähtitietoisuusmeditaatioistamme, että aloin suin päin suomentaa tuota kirjoitusta. Hämmästys oli suuri, kun löysin Powellilta, että Steiner on pitänyt Plejadeita ihmissuvun ja aurinkokuntamme kosmisena kotina ja vapauden ja yhteisyyden inspiraation paikkana. Tuo avasi aivan uuden merkityksellisyyde koko Plejadeita koskevaan tutkimukseen. Miten monilla alkuperäiskansoilla onkaan ollut muistoja Plejadeista kosmisena kotinaan.

Paitsi suomalaisilla. Ja sitten eilen Ali-Seppälän tilalla, Haavanlehti ry:n kotipaikassa, jonne olin Sinikan kanssa saanut kutsun, puhuessamme Markku Maulan kanssa Kalevalasta ja Judith von Hallen tutkimuksista, löysimme äkkiä Lönnrotin Alku-Kalevalasta Maria-runoista säkeen, jossa selvästi puhutaan Plajadeista, mutta mitä ilman tätä uutta tietoa ei juurikaan olisi voinut huomata.

En nyt muista tuota kohtaa ulkoa, koska juuri nyt ulottuvillani ei ole uudempaa eikä vanhempaa Kalevalaa. Siellä oli myös toinen ilmaisu, joka saattaa tarkoittaa Plejadeita, nimittäin sorajouhen soimen päästä, tai jotain vastaavaa. Soraya on nimittäin persialainen Plejadien nimi, ja tuo kyllä kuulostaa aivan Seulaset-Sorajalta Jeesus-lapsen kosmisena kotina. Mutta tarkistetaan. Sorajouhi on selvästi sana, joka on muokkaantunut jostain vieraskielisestä ilmaisusta.

Muistammehan, että kauan lastenloruna pidetty Oli ennen onnimanni -runo, on alkujaan myös persiankielinen pyhä maailmansyntyruno, joka ihmeellisellä tavalla on kulkeautunut Suomeen ja jonka sanat ovat saaneet suomenkieltä mukailevat muodot. Kaikille onnimanneille, matikoille ja sormkintaille löytyy alkukäsitteensa aivan samalla tavoin kuin sorajouhi voisi olla Soraya.

Avainsanat: Plejadit, meditaatio, Rudolf Steiner


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini