Matin blogi

Hyvä elämä - hyvä johtajuus

Share |

Perjantai 1.4.2011 klo 1:11 - Matti Kuusela


On aika itsestään selvää, että hyvä johtajuus on yksi osa elämäämme. Joskus se voi olla kadoksissa, ja silloin se on hyvä muistaa ja nostaa jälleen esiin.

Joskus johtajuus voi olla liian heikkoa. Silloin on hyvä harjoitella uskaltamaan hieman enemmän. Ja kokea, ettei taivas pudonnutkaan niskaan.

Joillakin voi johtajuus olla niin voimakasta, että sen energia menee tavallaan hukkaan. Se ei tuota toivottua tulosta, jos alaisesi tai läheisesi alkavatkin suojata itseään johtamiseltasi. Silloin on hyvä keventää otetta ja etsiä sellainen voiman taso ja myötätunnon sävy, että toiset ottavast viestisi mielellään vastaan.

 

Johtajuuden ensimmäinen periaate

Eilisessä blogissa käsittellimme jo Googlen löytämiä kahdeksaa johtajuuden tärkeintä ominaisuutta. Nuo ominaisuudet eivät tutkijoille olleet sinänsä suuria yllätyksiä, mutta niiden järjestya kyllä. Katsokaamme noista kolmesta kärjessä olevasta asiasta ensimmäistä vielä uudelta kannalta.

Ensimmäinen oli tarjota toisille heidän VAHVUUKSIINSA perustuvia ratkaisuja. On kiintoisaa katsella lähimmäisiä uudelleen heidän vahvuuksiensa kannalta. Ja on suuri ilo, kun pystyy esittämään jotain sellaista, minkä toinen iloisesti ottaa vastaan.

Entäpä jos tarjoat tällaisia mahdollsuuksia myös itsellesi! Se vahvistaa sinua. Salli ja innosta itseäsi tekemään jotain sellaista, mikä perustuu omille vahvuuksillesi.

Uskotko, että enkelisi rakastaa sitä. Enkelisi haluaa auttaa sinua kehittymään ja käyttämään omia lahjojasi. Myös koko maailmankaikkeus tahtoo sitä, sillä juuri siksi sinä olet olemassa. Juuri siksi maailmankaikkeus on käyttänyt niin valtavasti aikaa ja työtä tämän maailman kehittämiseksi sellaiseksi, että vapaudessa ja rakkaudessa luovuuteen kasvava ihminen on mahdollinen.

 

Seuraa omia vahvuuksiasi

Jokaisella meistä on omat vahvuutemme. On erittäin tärkeää oppia
toisilta, sillä silläkristus_noin_100.jpg tavoin ihmiskunnan kehitys menee eteenpäin. Mutta yhtä tärkeää on palata itseensä ja käyttää muilta oppimaansa omalla tavallaan. Sillä tavoin juuri sinä kehityt.

Voitko kuvitella, että kukaan joka on edistynyt pitkälle millä tahansa alueella, olisi saavuttantu sitä muita jäljittelemällä?

Itsestään selvä vastaus on ei. Joltain suomalaiselta formula-ajajalta kysyttiin kauan sitten, miten hän Porsche-kilpailussa pystyi ajamaan kaarteet nopeammin kuin sen alan erikoismiehet. Kun hän selitti sen auliisti, ihmeteltiin, miksi hän näin paljasti salaisuutensa muille.

Mutta hän vastasi siihen tapaan, että se on hänen metodinsa eikä hän pelkää, että toiset voisivat onnistua juuri sillä tekniikalla häntä paremmin.

Jokaisen vahvuuksien kunnioittaminen on myös kristillinen periaate. Jokainen ihminen itsessään on arvokas, sillä Kristuksen tultua Maan päälle hän jatkaa luomistyötään jokaisen ihmisen sydämessä.

 

Entä alaisena?

Usein sanotaan, että ollakseen hyvä johtaja on oltava myös hyvä alainen. En tiesä pitääkö se aina paikkansa, mutta usein kyllä. Kannattaa miettiä asiaa myös siltä puolelta, miten minun kykyni voivat parhaiten edistää muiden hyvää. Tai miten minä olen hyvä alainen?

Entä hyvä alainen itselleni?

Tuo onkin hyvä kysymys, sillä usein johtaja meissä antaa hyviä ohjeita - vain huomatakseen, etteivät ne tule täytetyksi. Mitäpä jos olisin parempi alainen omille ohjeilleni, tai omien päämäärieni ja tavoitteitteni suhteen!

Rakkaudella
Matti

Avainsanat: johtajuus, hyvä johtajuus, hyvä elämä, hyvä alainen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini