Matin blogi

Enkeli ja muistihäiriöt + paikallisesta tuotannosta

Share |

Tiistai 5.4.2011 klo 20:30 - Matti Kuusela


Tänään erään hoidon aikana puhuimme suhteesta lähimmäisen muistihäiriöihin, tässä tarkemmin äidin. Monilla on ollut suuria vaikeuksia suhtautua omaan äitiin, kun tämä vanhetessaan muuttuu, käy ehkä kiukkuiseksi ja toistaa samaa asiaa yhä uudelleen.

Silloin on tärkeää löytää uusi suhde ja huomata, ettei enää voi odottaa arvostusta ja huomiota, vaan nyt itse on tullut siksi henkilöksi. jolta odotetaan kärsivällisyyttä ja ymmärtämystä. Todella kasvattaa kärsivällisyyttä vastata hymyillen ja ystävällisesti yhä uudelleen ja uudelleen samaan asiaan.

Muistelen Judith von Hallen jossain maininneen, miten tärkeää se on karmallisesti. Selvää on, että tällä on paljonkin tekemistä omans henkisen kasvun kanssa. Kun ei enää voi suoraan reagoida siihen, mitä toinen sanoo, vaan on yksinkertaisesti oltava vain rakastava ja ystävällinen toisen puheista riippumatta, se auttaa vapautumaan omasta persoonasta ja alemmasta minästä. Silloin korkeampi minä puhuu.

 

Enkeli meissä

Äkkiä tajusin, että juuri tuota meidän enkelimme tekee meille jatkuvasti. Hänen silmissään me olemme marisevia dementikkoja, jotka tekevät samat virheet ja samat kysymykset yhä uudelleen ja uudelleen. Ja kun meille vastataan, me katsomme hämmentynein silmin, sanomme ehkä enintään, mielessämme, häh, ja jatkamme vanhaan tapaan. Sitä voi kestää vuosikymmenestä vuosikymmeneen, ehkä inkarnaatiosta inkarnaatioon, jos emme todella ala kuuntelemaan ja kuulemaan, mitä enkeli meille opettaa.

Ensimmäinen vaihe tuossa opettelussa on todella kuunnella, mitä toiset meille sanovat. On se meidän mielestämme oikein tai ei, oikeudenmukaista tai ei, kehumista tai ei, jokaisen ihmisen lausumassa on taustalla jokin kokemus, ja vaikka me emme heti ymmärrä mistä mikin asia nousee esiin, niitä on hyvä kuulostella ja tunnustella. Yksi ainoa näin saatu oivallus voi säästää meiltä paljon vaivaa koko loppuelämän aikana ja jopa seuraavissa maallisissa elämissä.

Enkelisielut, päättäkäämme oppia tässä elämässä niin paljon kuin mahdollista, etenkin toinen toisiltamme, sillä usein enkelit välittävät meille viestejään toisten ihmisten ja lähimmäisten kautta.

 

enkelipatsas.jpg

Korkeampi minä on kärsivällinen. Se ei ole kiinni ajassa tai tilassa. Se ei laske miten monta kertaa jokin on tehtävä. On muuten huvittavaa, miten me syömme mielellämme useampiakin kertoja päivässä, emmekä silti valita, että voi, tämä oli kahdeskymmenes toinen kerta tällä viikolla kun taas täytyi syödä.

Sitten valitamme toisista asioista: Tämä oli jo toinen kerta, kun minun täytyi antaa hänelle anteeksi samasta asiasta. Minähän sanoin jo syksyllä, että keväällä tulee taas uusi käynti. Korkeammalla minällä on laajempi maisema, josta se katsoo elämää. Asiat tehdään niin monta kertaa kuin tarvitaan, sehän on aivan selvää. Jos minulla on kiinnitettävänä 22 000 kirkon kattopaanua, ne on kiinnitettävä jokainen. Miksi siis valittaisin ihmissuhteissa, että minun piti tehdä jokin asia jo kolmas tai kolmastoista kerta peräkkäin. Eivät kai ihmissuhteet ole vähemmän arvokkaita asioita kuin kattopaanut.

 

Yrittäjyys

Kun ajattelee enkeleiden ohjauksen kannalta, niin elinkeinoelämässä suhteellisen pienikokoinen yrittäjyys on varmasti mukavinta heidänkin järjestelyilleen. Ravitsemusalueella vaan on kovasti huono tilanne.

Elintarvikkeet ovat yhä enemmän monin lisäainein tuhottua bulkkituotantoa, josta alkuperäiset ravintoaineet elämänvoimista puhumattakaan ovat häipyneet jo kauan ennen kuluttajalle tulemista. Samalla monien sairauksien määrä kasvaa, vaikka tulehdussairauksien määrä väheni huomattavasti jo 1900-luvun alkupuolella - ennen nykyaikaisten teholääkkeiden ja rokotusten aikaa.

Huono ravinto tuottaa myös huonoa tietoisuutta. Elinvoimaton ravinto tekee raskaaksi ajatella itse - esimerkiksi henkisiä ja yhteiskunnallisia asioita. Sen näkee jo vaalimainoksista. Mainostoimistot ovat aikaa sitten havainneet, että hyvin puetun naisen kuva vetää paljon paremmin kuin yhteiskunnalliset ajatukset ja tavoitteet.

Tämän lisäosan ajatus kuitenkin oli, että samalla kun kaupasta saatavan ruoan laatu ja elämänvoima jatkuvasti heikkenee, EU laatii yhä tarkempia hygienia- ja muita määräyksiä, jotka tappavat pienen yrittäjyyden. Viimeksi luin miten pienten juustoloiden määrä on romahtanut näiden todellisuudessa tarpeettomien määräyksien takia. Niiden oikea tarkoitus onkin - sikäli kuin ymmärrän - siirtää koko ravintoteollisuus ylikansallisille suuryrityksille.

Etelä-Euroopassa kansalliset viranomaiset sentään puolustavat paikallista tuotantoa, mutta Suomessä virkamiehet kokevat yllättävän usein edustavansa jotain ihmistä suurempaa tahoa - ja toimivat mieluummin ihmisyyttä vastaan. Toki virkamiesten pitäisi puolustaa kansan ja ihmisten etua, mutta monella alalla se näyttää unohtuneen. Ehkä se on vaivalloistakin.

Sellaisia ajatuksia. Enkelimaavisio: paikallista ja tervettä tuotantoa paikallisista raaka-aineista.

Avainsanat: Enkeli, muistihäiriöt, korkeampi minä, henkinen kasvu


Kommentit

5.4.2011 21:03  Anita

Kiitos Matti, tämä oli erittäin hyvä kirjoitus ja aivan loistava tuo oivallus, kuinka enkelit näkevät meidät marisevina dementikkoina, kun palaamme samoihin asioihin aina uudelleen. Joskus olen miettinyt, että elämä on kärsivällisyysharjoitus. Vielä on aika monta oppituntia jäljellä :)

5.4.2011 21:28  Leena

Oli ajankohtainen kirjoitus. Yhdyn Anitan mielipiteisiin. Voi miten kärsimätön sitä usein onkaan. Mutta joka päivä on uusi mahdollisuus petrata. Kiitos Matti hienosta kirjoituksesta, joka todella pisti ajattelemaan.

5.4.2011 21:56  Sirpa

Niin, ei seitsemän vaan seitsemänkymmentä kerta seitsemän! Tämä kärsivällisyysharjoittelu on niitä dementian lahjoja meille. Arvokasta aikaa saada hoitaa läheistään, vaikka joskus on tosi vaikea sopeutua siihen.

6.4.2011 13:30  Elvi

Kiitoksia!
Pieni positiivinen pilkahdus kansallisesta päätöksenteosta Suomessa, uutisoitiin 5.4: "Pienten elintarvikeyritysten byrokratia kevenee." Tarkempaa tietoa maa- ja metsätalousministeriön sivuilla www.mmm.fi

Etelä-Euroopan maista voisimme tosiaan ottaa oppia laadukkaan ruuan arvostuksen suhteen ja miten sitä kätevästi saadaan asiakkaille.
Esim. raakamaitoa saa Italiassa ostaa omaan astiaan pikkumarketien yhteyteen sijoitetuista automaateista, joita tällä hetkellä on 1479 kpl ympäri maata.
Lisätietoa mm. www.milkmaps.com
Tällainen systeemi toimisi varmaan meidänkin vähälukuisen kansan parissa ainakin suurimmissa kaupungeissa.
Pistämpä nyt tästä vinkkiä ministeri Anttilallekin, lähiruuan kannattajalle!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini