Matin blogi

Tavastian kolme palloa

Share |

Tiistai 24.5.2011 klo 14:45 - Matti Kuusela


Hollolan helluntaiseminaari, sillä helluntaista siellä nousi lauantaina vahvasti esille, vaikka nimenä olikin enkelipäivä, nosti esiin voimakkaasti muiston Suomen miehisestä historiasta, joka on ollut satoja vuosia lähes täydellisesti unohtuneena. Kuitenkin Suomen alueella on ollut useita merkittäviä kuningaskuntia. Yksi niistä oli Tavastia, Häme.

Eräässä vanhassa metallipiirroksessa ruotsalaiset hyökkäävät varsinaissuomalaisten kanssa Tavastiaan. Ruotsalaisten lipussa on tutut kolme kruunua, jotka symboloivat silloiset Ruotsin kolmea kuningaskuntaa, Itä-Jöötanmaata, Länsi-Jöötanmaata ja Sveanmaata. Silloin keskiajalla Ruotsia oli vain etelässä olevan alue Tukholmasta suurille järville. Nykyinen pohjoisempi Ruotsi oli vielä suomalaisheimojen hallussa.

Tavastian lipussa oli kolme palloa. Sen arvoitusta mietittiin Hermeetikko-sivuille pitkään, kunnes se lopulta selvisi. Tarina menee suunnilleen näin.

 

Novgorodin hyökkäys Tavastiaan

Novgorodilaiset olivat jälleen kerran hyökkäämässä Tavastiaan. Sovittiin, että taistelu selvitetään kaksintaistelulla. Novgorodilaisten taistelija oli jättiläiskokoinen karjalaismies Potto. Tavastian edustajana oli heidän päällikkönsä Matti Kurki.

Sovittiin, että taistelu suoritetaan eräässä saaressa. Potro oli niin suuri mies, että sanottiin hänen hartioittensa olevan sen veneen levyiset, jolla hän souti.

Hämäläisten Matti oli koko edellisen yön rukoillut kirkossa Pyhää Nikolausta (joulupukin yhtä kantaisää) ja kun hän oli soutanut saareen, hän potkaisi Potton veneen takaisin järveen. Potto hämmästyneenä kysyi, että miksi noin teit.

Siihen Matti vastasi, että tuumasin, että se joka jää tänne saareen makaamaan, ei enää venettä tarvitse.

Siitä Potto raivostui ja sipaisi miekallaan Matin oikean käden poikki.

Kun Matti tuskissaan hyppi kättään pidellen, sanoi Potto, että mitäs siinä kuin kurki hyppelet. Siitä Matti sai lisänimensä Kurki.

Potto ei osannut varoa, ja niin Matti sai vasemmalla kädellään isketty Potolta pään irti.

Kun Matti Kurjen käsihaavasta ei vuotanut verta, sitä pidettiin Pyhän Nikolauksen tekemänä ihmeenä.

Nikolaus oli tullut siitä kuuluisaksi, että hänen kaupungissaan oli kolme kolme kaunista naimaikäistä sisarusta, joiden isä kuitenkin oli niin köyhä, että hänellä ei ollut varaa myötäjäisiin. Niin tytöt eivät päässeet naimisiin.

Nikolaus kuuli asiasta ja hyväsydämisenä hän eräänä iltana hiipi tuon perheen oven taakse ja nimettömämä pudotti oven ikkunasta kolme kultapussia. Näiden varojen ansioista tytöt saivat myötäjäisensä ja pääsivät naimisiin.

Näiden kolmen kultapussin kuva oli Tavastian lipussa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini