Matin blogi

Puita hoitamassa

Share |

Maanantai 17.10.2011 klo 20:10 - Matti Kuusela


Lauantaina oli hauskaa. Olimme Sinikan kanssa hoitamassa Valkeuden kartanon vanhoja puistopuita. Kun omaa pihaa tai puutarhaa ei ole, ovat hyvät puuston kunnostuskohteet kullan arvoisia.

Omenapuupaikka meillä jo onkin Anitan ja Karin luona Lahdessa. Nyt Valkeuden kartanon vanha puisto Leppäkoskella antaa mukavasti haastetta isompien puiden kanssa.

Teki myös tosi hyvää kävellä ison talon pihalla saappaan jalassa, pokasaha kädessä ja rinta röyheänä. Sunnuntai olikin sitten katumispäivä. Alle normaali työpäivä fyysistä työtä vaatii näköjään puolentoista päivän toipumisen. Yksinkertainen tosiasia on, että jos olisin vanhan ajan työmies, olisin ollut jo vuosia yläkerran työmailla.

Se on sikäli ihmeellistä, etten nyt ole ihan heikkokaan, ja jaksan vetää kymmenen kilometrin lenkin rullasuksilla ihan mukavasti, mutta fyysinen työnteko, se vaan on rankkaa! Siitäkin huolimatta miten hauskaa se on joskus yhtenä päivänä viikonloppuna tehdessä.

 

Puiden energiat

Puita hoitaessa erityisenä plussana ovat tietenkin niiden korkeat energiat, joista pääsee osalliseksi runkoa puhdistaessaan ja oksia karsiessaan.

Ensimmäinen kohde oli tehohoidettava tammi lähellä päärakennusta. Se oli päässyt huonoon kuntoon. Harakat olivat täyttäneet pesäaineksillaan rungon sisällä olevan onkalon ja Y-haaran päälle oli kerääntynyt kymmenisen senttiä sieniä ja sammalta.

Puun koko alaosan irtonaista kuorta kaavittiin ja lopulta sitä lähti jotain pari senttiä, ainakin. Kun kostea kuori lähtee pois, puu pääsee jälleen hengittämään ja kuivumaan kunnolla. Puu myöskin vapauttaa kuorta vähän kerrallaan.

Myöhemmin oli mukava huomata, miten puun tuoksu oli raikastunut, energiat olivat lähteneet virtaamaan ja päästi edelleen valtavasti kosteutta pinnan läpi.

Talvella liika kosteus on puulle kova rasite. Vesi pysyy kylmänä ja jäätyy.

Harakanperäsän alta tuli oikein hyvää valmista multaa ämpärikaupalla. Ensi kerralla jatketaan avaamalla enemmän onkaloalueita. Niistä kaavitaan pois kaikki pehmentynyt laho aines ja tarpeen mukaan veistetään vielä kourutaltalla reunat siisteiksi, jotta puu pääsee kasvattamaan uuden kuoren päälle.

Kun rungon alaosa on puhdistettu, puusta tulee nopeasti ihmeen jäntevän ja uudistuneen näköinen.

Toinen tärkeä ja helppo tehtävä on sahata vanhat huolimattomasti karsittujen puiden oksantyngät pois. Sekin auttaa puun omia energioita virtaamaan vapaasti ja muuttaa tosi nopeasti koko puuston yleisvaikutelmaa.

Puiden elementaariset energiat ovat hyvin voimakkaita. Ja koko seuraavan yön näin vielä unta puiden onkalojen puhdistamisesta. Ilmeisesti puiden henget neuvoivat erilaisia tekniikoita. Olisi mukava jos muistaisi tarkemmin, mutta varmaan tuota tietoa on alitajunnassa varastossa odottamassa käyttöä.

 

Puutarhaestetiikka

Luonnossa puut pärjäävät itseksensä - tiettyyn rajaan. Jos me haluamme saada oikein hienoja ja vanhoja puita, niitä on myös hoidettava, sillä itse ne eivät siihen pysty. Puut ovat ihmisen vastuulla.

Toki jossain harvinaisissa paikoissa luonnossakin on niin voimakkaita haltijoita, että ne kykenevät hoitamaan alueitaan aivan uskomattoman siisteiksi. Siinä on silloin ihmisilläkin oppimista.

Useat ihmiset kokevat syvää yhteyttä vanhojen puiden kanssa. Vanhoja puistopuita on mahdollista oppia hoitamaan niin, että ne elävät paljon kauemmin kuin nykyisin otaksutaan. Puulajeissa, joissa laho alkaa sisältä, on tärkeää saada ydinalue kuivumaan.

Kotipihan omenapuista kannattaa ehdottamasti vaikkapa harjata pinnalta jäkälä ja sammal pois, jos sellaista on sattunut kerääntymään. Muutenkin kaiken irtonaisen voi rapsutella vaikka oksanpätkällä irti. Kun silloin vielä vähän juttelee puun kanssa ja kertoo mitä on tekemässä - mielellään myös etukäteen - niin syntyy mukava yhteisyys puiden kanssa.

Rakkaudella
Matti

Avainsanat: puunhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini