Matin blogi

Helkajuhla

Share |

Perjantai 25.5.2012 klo 20:47 - Matti Kuusela


omenankukka_130.jpgKun mietin viimeksi vaihtoehtoa helluntai-sanalle, en muistanut lainkaan Helkajuhlaa. Se on kaunis sana, joka viittaa pyhään, valkeaan ja eheään. Ja kun helluntai on pyhän hengen päivä, on se joissakin kielissä, kuten saksassa, yhtä voimakkaasti myös parantavan hengen päivä.

Tämä parantava ja eheyttävä valkeuden sunnuntai sattuu aikaan, jolloin Suomessa luonto on kaikkein kauneimmillaan, täynnä kevään tuoksua, lämmön hellää kosketusta iholla ja tuomenkukkien valkeutta.

Aika helluntaista juhannukseen on myös aikaa, jolloin tietoisuus on vaipua uneen kaiken elämän ja kauneuden voimasta. Kesä herää, mutta kuten jo Shakespeare Kesäyön unelmassaan niin selvästi ymmärsi, kesällä luonto oikeastaan uinuu, ja mahtavana olentona se luo uneksintansa näkyväksi aina aistitodellisuuteen saakka. Kuin luonto uneksii kauneudessaan kaikkialla ympärillämme, ei ole ihme, jos mekin tahdomme pitää lomaa.

Mutta helluntai on pyhän hengen heräämisen juhla ihmisessä. Näyttää siltä, että vuodenjuhlat virittävät aina ihmistä heräämään juuri päinvastaiseen tietoisuustilaan, kuin mihin luonto osoittaa.

Kun luonto talvella on hereinen lumikristalleineen, tähtikimalteineen ja pakkasineen, on ihmisen kehitettävä sisäistä lämpöä ja koettava sydänlapsen syntymä.

Kun kevät herää pääsisäisenä ja kasvillisuus alkaa kohota maasta kohti taivasta, on ihmisen Kristuksen kanssa koettava kuolema, voidakseen vähitellen oppia uudistumaan aina fyysistä kehoaan myöten, kuten Kristus teki.

Tähän on mukana ottaa mukaan jälleen lainaus Flensburger Hefte -luonnonhenkihaastatteluista. Lasin henki kertoo, miten lasi läpinäkyvänä aineksena on läheisessä yhteydessä ylönsnousemuskehoon eli henkistyvään fyysiseen kehoomme. Se että nykyaikana syntyy paljon uusia lasilaatuja, kertoo hänelle siitä, että me olemme alkaneet kehittää ja yksilöllistää näitä ylösnousemuskehojamme.

 

Helkajuhla

Entä helkajuhla, jolloin Suomen Neito kaikessa kauneudessaan kohoaa sielumme eteen? Uskon että parantava ja eheyttävä helluntain valonjuhla kertoo meille siitä, että meillä on käytössämme pyhä henki, joka ajan mittaan antaa meille kaikille mahdollisuuden uudistua minuuksissamme niin, että meillä oman henkemme, uudistuvan minuutemme voimin on mahdollisuus vaikuttaa maailmaan yhtä pyhästi ja parantavasti kuin helkajuhla Suomen luonnossa.

Mutta jo esivanhempamme tiesivät selvästi, että helkajuhlan parantavat voimat eivät kohoa yksin luonnosta, vaan vaikka luonto antaa siihen mahdollisuuden, niiden esiin kutsumisen ja aktivoitumisen on tapahduttava ihmisen toimesta.

Ja se ihmisyys meissä, jolla on käytössään tuo luonnon ja ihmisyyden pyhittävä ja parantava sana, on neitomainen viattomuus meidän jokaisen sielussamme.

Saman kohtaamme Uudesta testamentista, jossa Mariasta oli helluntain lähestyessä tullut opetuslasten piirin keskeinen henkilö. Marian sielun uudistuu niin, että häneen voi liittyä taivaallinen Sofia-voima ja sen kautta pääsee Pyhä henki vaikuttamaan niin, että helluntaista tulee varsinainen Sanan juhla. Opetuslapset pystyvät puhumaan nyt omista Kristus-läheisyyksistään niin, että kaikki voivat ymmärtää, ja eheytyä sen voimasta.

Tätä sanan voimaa ilmentävät myös helkajuhlien ikivanhat laulut, jotka tulevat Maria Armoitetun kautta, seudun neitojen laulamana.

Avainsanat: helluntai


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini