Matin blogi

Suomen sielu

Share |

Torstai 31.1.2013 klo 22:04 - Matti Kuusela


Luin että televisiosta on tullut jälleen ohjelmasarja, jossa Suomen historiasta kerrotaan kokonaan Ruotsin kannalta, aivan kuin kulttuuri olisi tullut tänne vain Ruotsista, aivan kuin Suomessa olisi hallinnut ainoastaan ruotsalaisia kuninkaita.

On hyvä muistaa, että vielä keskiajalla ei ollut lainkaan sellaista Ruotsia kuin nykyisin on. Silloin "Ruotsi" oli ainoastaan kolme kolme kuningaskuntaa suunnilleen Tukholmasta Göterborgin suuntaan: Itä-Göötanmaa, Länsi- Göötanmaa ja Sveanmaa. Eteläinen osa nykyistä Ruotsia oli Tanskan hallussa ja pohjoinen suomenkielisten heimojen hallussa.

Suomessa oli omat kuninkaansa. Menneisyyden Suomi oli vauras maa, jossa oli eri aikoina kukoistavia kuningaskuntia, kuten Varsinais-Suomi sekä Pohjanmaalainen Kainuu, jonka kuningassuku ulotti haaransa aina Norjaan, Britanniaan ja Ranskaan saakka.

Hyvin kaukaisena aikana Suomen metsät rakennettiin lähes täyteen kivipyhättöjä dolmeneineen. Pohjanmaalla on edelleenkin kirkkojen pohjapiirroksia muistuttavia kivirakennelmia, jotka suuntautuvat kosmisesti. Turun seudulla on vanhoja pyhiä kivirakennalmia valtavan tiheästi.

Suomi on ollut vaurasta maata, mutta jostain syystä meidän henkinen historiamme on johdonmukaisesti peitetty satojen vuosien ajan. Suomesta ovat kadonneet lähes kokonaan kaikki kirjalliset tiedot, jotka viittaavat tähän meidän maamme menneeseen kukoistukseen, tai sen useihin vaiheisiin.

 

Runonlaulajien Suomi

Menneiden runonlaulajien Suomi on ollut sisäiseltä henkiseltä kulttuuriltaan korkealle kehittynyt. Se tai ne henkiset olennot, jotka ovat johtaneet sitä skandinaavista kulttuuria, josta sekä skandinaaviset että suomensukuiset kansanrunot ovat saaneet osansa, ovat olleet hyvin korkeita ja edistyksellisiä.

Nämä olennot ovat inspiroineet Suomeen maailmansyntyrunoja, jotka muinaisessa puhtaudessaan ovat samalla tasolla juutalaisen ja intialaisen maailmansyntyrunouden kanssa.

Meillä on ollut hienoja kulttuurin aaltoja, kuten kansallisromantiikka ja suomalaisten korkeavärähteisten kansallisten laulujen aika.

 

Suomen "tyhjiö" ja uusi tuleminen

Virallisen historian mielestä Suomi on ollut kutakuinkin ainoa maa maailmassa, jossa ei ole ollut omia kuninkaita, ei mitään vanhaa vaurautta eikä historiaa, vaikka tutkimus esimerkiksi osoittaa, miten suunnattoman arvokkaat menneisyyden loistomiekat olivat Suomessa yleisiä.

Ymmärrän kyllä hyvin, miten Suomen tulevaa tehtävää on täytynyt valmistella peittämällä meiltä meidän muinainen historiamme. Se on antanut meillä mahdollisuuden nähdä itsemme sellaisina kuin juuri kunakin aikana olemme, ilman mahdollisuutta arvostaa itseämme menneisyyden tekojen pohjalta. Se juuri kertoo siitä, että meillä on kansana edelleen tehtävää, sillä menneisyyden suomalaissukuisten kansojen suuruus olisi silmiemme edessä, se kertoisi siitä, että aikamme on ohi. Nyt voimme hyvällä omallatunnolla luottaa siihen, että meidän aikamme on tulossa.

Jotta tuo tulevaisuus voi tulla hyvällä tavalla, tarvitsemme paljon hartautta ja kunnioitusta sitä kohtaan, mitä on tulossa.

 

 

Avainsanat: Suomi, pyhät paikat, Suomen tulevaisuus, historia


Kommentit

1.2.2013 0:08  Taina

Niinpä, tajusin vasta hiljattain, että Suomen lipussa on Ristinpuu, kun sen kääntää pystyyn, mutta samassa alkoi päässäni soida Jukka Kuoppamäen laulu: Sininen ja valkoinen, värit ovat vapauden.....

1.2.2013 14:15  Matti

Se on aika upeaa, että risti on pohjoismaille yhteinen lipun teema, muualla Euroopassa taas on yleinen kolminaisuus, kolme vierekkäistä värikenttää-

3.2.2013 20:06  Mervi

Kiitos, Matti, osuvasta kommentistasi. Monet vanhat keskiaikaiset kirkkomme ja jo niitä edeltäneet pyhät paikat sijaitsevat varsin mielenkiintoisilla paikoilla ja tarkoilla samanpituisilla etäisyyksillä toisistaan. Eli tietoa on ollut ennenkin - ja ehkä varsinkin silloin ennen!

4.2.2013 21:30  Taina (nro2)

ei ole kovin kauan kun jostain syystä itsekin mietin että ketkä suomen hallitsijoita olivat ennen ruotsin aikaa, koska tästä ei ole oikeesti historian kirjoissa. sitten ajattelin että alueita hallitsi maaherrat tms joita olisi ollut useampia ja ei niin mahtavia. mutta ilmeisesti kirjoituskulttuuri ei ollut kummoinen kun ei mitään ole jälkipolville jäänyt.
mutta mielenkiintoisinta on näiden ajatusten ja juttujen samanaikaisuus :)

4.2.2013 22:04  Matti

Eiköhän ne ihan oikeita kuninkaita olleet. Maaherra kai on termi, jota yleensä käytetään keisarin alaisuudessa. Se on mielenkiintoista, miten puuhakkaasti Suomen virallinen historiankirjoitus ja jotkut yliopistotutkija kieltävät suomalaisten kuninkaiden ajan. Aivan kuin Suomi olisi ainoa asuttu alue maailmassa, jossa ei ole ollut omia kuninkaita. Kuningaskunnathan ei niin kovin suuria olleet välttämättä. Luen juuri historiallista romaania Englannista 500-luvun alusta. Siinä Englannin etelärännalle mahtuu tuohon aikaa neljä kuningaskuntaa: Kerbow, Dumnonia, Belgien alue ja eteläinen Lloegyr.
Mutta tietty on mahdollista, että Suomen alueella on kuningaskuntien ohella elänyt suurtilallisten kulttuuri, joka ei ole niin paljoa kuninkaita kumarreltu: "Lait on meillä lauluissamme".


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini