Matin blogi

Jeesus

Share |

Perjantai 5.4.2013 klo 7:53 - Matti Kuusela


Pidin eilen illalla esitelmän Kristuksesta henkisen tiedon pohjalta ja siitä tuli ihmeellisen hyvä olo. Yritin sitten jo viime yönä palattuani kotiin kirjoittaa siitä, ja yritin jälleen tänä aamuna, mutta huomasin miten vaikeaa häntä on tavoittaa kirjoittamalla. Puhumalla se onnistui, koska puhuessaan voi välittää niin paljon muuta tukea sille mitä kertoo, äänen savyillä ja painolla, ja tietysti itse henkinen läsnäolo on puhuessa toisenlainen.

Myös kuulijakunta vaikuttaa. Kun aihe on ilmoitettu ennalta, paikalle tulleet jollakin tavalla kutsuvat esiin sellaista, mikä on juuri sille kuulijakunnalle ominaista.

Miltä Jeesus näytti

Sitten muistin nunna Anna Katariina Emmerickin, joka eli kaksisataa vuotta sitten. Hän näki päivittäin näkyjä Kristuksen elämästä ja ne kirjoitettiin muistiin. Hän itse oli niin sairas, ettei siihen kyennyt. Aioin etsiä häneltä rakastamaani kuvausta Kaanan häistä, mutta silmiini osuikin alleviivaus Jeesuksesta, siitä miltä hän näytti:

Jeesus oli kookas ja hoikka ja hänellä oli herkkäpiirteiset kasvot ja loistavat, vaikkakin kalpeat kasvot. Hän vaikutti terveeltä. Hän oli erittäin ryhdikäs, kultaiset hiukset jakaantuivat hänen korkean, avoimen otsansa yllä ja laskeutuivat hänen hartioilleen. Hänellä oli yllään pitkä, vaalean ruskehtavan harmaa tunika, joka ulottui lähes maahan saakka. Hihat levenivät kasiä kohti.

Nuoren Jeesuksen opetus

Seuraava alleviivaukseni liittyy tapahtumaan, jossa nuori Jeesus-poika opetti temppelissä. Annan Katariinan kuvaamana tuo tapahtuma saa aivan uudenlaisia piirteitä - kaukana kuvasta jotenkin yksinkertaisesta ja vaatimattomasta Jeesuksesta, jollainen hän varmaan oli, mutta hänessä oli paljon muuta:

Jeesus ja hänen kysymyksensä ja vastauksensa hämmästyttivät ja hämmensivät niin vahvasti oppineita ja rabbeja, että he päättivät kolmannen päivän iltapäivänä nöyryyttää Jeesus-poikaa temppelin julkisessa luentosalissa eri tieteisiin syvästi perehtyneiden rabbien läsnäollessa.

Vaikka papit ja kirjanoppineet olivat aluksi mieltyneet Jeesukseen, he alkoivat hermostua häneen ja suunnittelivat nyt hyökkäyksensä yhdessä. Tilaisuus tapahtui pyöreämuotoisessa paikassa, jossa Jeesus myöhemminkin opetti. Siellä näin Jeesuksen istuvat suuressa tuolissa, jota hän ei lähestulkoonkaan täyttänyt. Hänen ympärillään oli joukko ikääntyneitä juutalaisia papillisissa viitoissa. He kuuntelivat huolellisesti ja näyttivät olevan aivan raivoissaan. Pelkäsin että he kävisivät käsiksi Jeesukseen... Koko paikka oli niin täynnä ihmisiä, että sitä oli vaikea kuvitella pyhäköksi.

Koska Jeesus oli jo aikaisempina päivinä kuvittanut vastauksiaan ja selityksiään monenlaisilla esimerkeillä luonnosta, taiteista ja tieteistä, olivat oppineet nyt suurella vaivalla koonneet paikalle kaikkien näiden alojen asiantuntijoita. Nyt he alkoivat yksi kerrallaan väitellä Jeesuksen kanssa.

Jeesus huomautti, että vaikka oikeastaan sellaiset aiheet eivät olleet temppeliin soveliaita, hän voisi kuitenkin puhua niistä, koska se oli hänen Isänsä tahto. Mutta he eivät ymmärtäneet, että Jeesus tarkoitti Taivaallista isäänsä. He kuvittelivat että Joosef oli määrännyt poikansa esittämään oppineisuuttaan.

Jeesus vastasi nyt ja opetti lääketieteestä. Hän kuvasi koko ihmiskehon tavalla, joka ylitti suuresti kaikkein oppineimpienkin ymmärryksen. Hän keskusteli samalla kyvykkyydellä tähtitieteestä, arkkitehtuurista, maanviljelyksestä, geometriasta, aritmetiikasta, lainopista ja kaikista aiheista, joita hänelle esitettiin.

Hän kertoi niin taitavasti laista ja profetioista, temppelistä sekä palveluksen ja uhrin mysteereistä, että hänen hämmästyneet kuulijoittensa tunteet vaihtelivat ihailusta suuttumukseen ja häpeään. He olivat raivoissaan siitä, että joutuivat kuulemaan sellaista, mistä he eivät olleet aiemmin tienneet mitään, ja samoin sellaista, mitä he eivät olleet koskaan aikaisemmin ymmärtäneet.

Jeesus oli opettanut kaksi tuntia, kun Joosef ja Maria saapuivat temppeliin. He kysyivät lapsestaan tuntemiltaan leviitoilta ja saivat vastauksen, että poika oli oppineiden kanssa luentosalissa. Mutta koska Joosefilla ja Marialla ei ollut lupaa astua sinne, he lähettivät yhden leviitoista hakemaan Jeesusta. Jeesus lähetti heille sanan, että hänen oli ensin päätettävä se, minkä hän oli aloittanut. Maria oli hyvin ihmeissään siitä, että poika ei totellut välittömästi, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin hän antoi vanhempiensa ymmärtää, että hänellä oli täytettävänään muita käskyjä kuin vanhempiensa.

Juhla

Perheen palattua Nasaretiin on pian tämän jälkeen juhla, joka vastaa meidän ripille pääsyämme. Tässä tapauksessa Jeesus oli kuitenkin nuorempi kuin meidän rippilapsemme, 12-vuotias.

Pöydälle oli luotu kauniita asetelmia, joista riippui viiniköynnöksiä ja viljantähkiä. Lapsille tarjoiltiin rypäleitä ja pieniä kääryleitä. Juhlassa oli läsnä kolmekymmentäkolme poikaa, kaikki Jeesuksen tulevia opetuslapsia... Koko juhlan ajan Jeesus opetti toisia poikia ja selitti heille asioita ihmeellisin vertauksin, joita he kuitenkin vain osittain ymmärsivät. Hän puhui heille hääjuhlasta, jossa vesi muutettaisiin viiniksi ja haaleat vieraat sisäisen tulen innostamiksi. Ja hän puhui heille hääjuhlasta, jossa viini muuttuisi Vereksi ja leipä Lihaksi. Tämä leipä ja liha pysyisivät vieraissa aina maailman loppuun saakka voimana ja lohdutuksena, elävänä yhdyssiteenä. Hän myös sanoi yhdelle sukulaispojistaan, nimeltä Natanael: "Minä tulen olemaan läsnä sinun häissäsi."

Myöhemmin käy selville, että juuri tämä Natanael on Kaanan häiden sulhanen.

Kahdennestatoista ikävuodestaan alkaen Jeesus esiintyi aina opettaja kumppaneidensa seurassa. Usein hän istui heidän keskuudessaan opettaen tai he kaikki kävelivät ympäri maata.

Näin Jeesukselle siis jo murrosiän alkaessa avautui täysin selkeä näkymä tulevista Kaanaan näistä ja siitä, miten niiden impulssi huipentuu Viimeisen ehtoollisen ja sitä seuraavan uuden Ensimmäisen kristillisen ehtoollisen ateriassa.

Rakkaudella
Matti 

Avainsanat: Jeesus, opetus, temppeli, Jeesuksen ulkonäkö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini