Matin blogi

Abstraktia elämää

Share |

Keskiviikko 10.4.2013 klo 17:58 - Matti Kuusela


Onneksi ainakin insinööritieteissä luotetaan edelleenkin todellisuuden ja käytännön mukaiseen ajatteluun. Rakennukset tehdään niin, että ne kestävät pystyssän- joitakin sortuneita halleja lukuunottamatta.

Joillakin aloilla luotetaan ihmeen paljon joihinkin periaatteisiin, joista aina joku on muodissa. Aioin ensin luodata opettaja Antti Korhosen erottamiseen liittyviä näkemyksiä, mutta ne jotka sitä puoltavat hänet erottaneista rehtoreista alkaen ovat niin kaukana todellisuudesta, että niistä tulee hyvin eriskummallinen olo.

Olen myös ihmetellyt, miksi ei ole selviä säännöksiä siitä, miten opettaja saa toimia eri tilanteissa. Mutta ovathan ne olemassa: Perusopetuslain mukaan opettajalla on oikeus poistaa häiritsevä oppilas koulun tilaisuudesta tai alueelta, mikäli oppilas ei noudata sanallista poistumiskäskyä. 

Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, opettajalla on oikeaus käyttää oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja.

Tämä on siis laki, mutta sillä ei näytä olevan merkitystä käytännön tilanteessa.

Palkkioita johtajille

Viime kuukausina on yhä enemmän tullut esiin tapauksia, joissa johtajille annetaan moninollaisia palkkioita työhön tulemisesta, työssä pysymisestä, työn tekemistä, tavoitteiden saavuttamisesta sekä eroamisesta ja erottamisesta sekä tuloksistan- usein riippumatta siitä, ovat tuloksen hyviä vai ei.

Kun Hyksin naisten ja lastentautien tulosyksikön johtajalle myönnettiin viime vuonna noin 10 000 euron tulospalkkio, niin se on Hyksin sairaanhoitoalueen päällikön mukaan niin pieni, ettei se vaaranna työilmapiiriä. Pieni se varmaan hyväpalkkaisten mielestä onkin. Ja päättäjien mukaan se on ihan eri asia kuin se, että hoitajien etuja vähennetään ja infuusiopumppuja ei kyetä hankkimaan riittävästi.

Hallituksen haluamia suurlahjoituksia yritysten omistajille vähän pienennettiin, mutta silti pääministerin idea, jota hän on voimakkaasti painottanut, on se että työllisyys paranee, jos suurituloisille ja suuria osinkotuloja nauttiville annetaan verohelpotuksia. Eli miten se meneekään: kun verotaakkaa koituu enemmän keskituloisille ja myös vähätuloisille arvonlisäveron korotuksen seurauksena, niin tämä kuvio tarkoittaa, että työttömyys paranee, kun heikompituloisilta siirretään rahaa hyvätuloisille.

Iskulauseilla ja abstrakteilla oikeuksilla toki asiat saa kuulostamaan heti kovin toisenlaisilta. 

Tällaista tällä kertoo. Olen vakuuttunut siitä, että terve talonpoikaisjärki toimii edelleenkin, ja mitä kouluun tulee, olen edelleenkin sitä mieltä, että opettajakoulutukseen tulee ottaa mukaan häiriötilanteiden selvittäminen, eikä ainoastaan mahdollisina teorioina, vaan käytännön harjoituksin. Muutenhan niistä tilanteista ei selviä, ja muutenhan kenelläkään ei ole käsitystä siitä, mikä oppilaille ja opettajille on sallittua ja mikä ei. 

Kun Hannu Takkula on Iltalehden mukaan lausunut, että "Koulussa ei voi toimia toisin kuin yhteiskunnassa yleisesti, niin tietämättä mitä Takkula tällä käytännössä tarkoittaa, siitä tulee mieleen, että jos oppilas solvaa opettajaa, niin opettajahan voi haastaa oppilaan  oikeuteen, jos kerran turvallisesta kouluympäristöstä puhutaan. En toki, tuollaista yhteiskuntaa halua, mutta jos abstraktien oikeuksien mukaan mennään, niin se lienisi tasapuolista.

No, ensi kerralla taas muuta!

Matti


Kommentit

10.4.2013 22:36  Taina

Ehkäpä Takkula tarkoittikin sitä, ettei lakia voi noudattaa kouluissa, kun sitä ei yhteiskunnassa yleisestikään noudateta.....


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini