Matin blogi

Elämä on yhtä juhlaa

Share |

Tiistai 30.4.2013 klo 14:18 - Matti Kuusela


Oikein hauskaa vappua, vietitpä sitä sitten ulkona, kotona tai missä vain. Elämä on yhtä juhlaa on lause, joka tuli tänään voimakkaasti mieleen. Olen paljon miettinyt affirmaatioita ja sitä, miten tehdä omat odotukset ja toiveet todellisiksi.

Omassa elämässä joitakin asioita toteutuu, ja joitakin ei. Mistä se johtuu? Luonnollisesti karma ja henkinen ohjaus ovat yksi ulottuvuus, joka vaikuttaa ehdottomasti elämämme tiehen, mutta paljon muutakin on.

Missä olen onnistunut?

Koe tavoite selvästi! Kun mietin, missä asioissa
onnistuin kouluaikana, niin niitä tulichloris.jpg selvästi
kahdenlaisia. Toiset olivat yksittäisiä tapahtumia ja toiset sellaisia, jotka vain jostain syystä kypsyivät valmiiksi ilman sen suurempaa yritystä.

Yksittäisistä onnistumisista yksi suurimpia on Hyvinkään oppikoulujen suunnistusmestaruus keskiluokkien sarjassa. Juoksin radan silloin niin hyvin pienessä tihkusateessa, että väliä kakkoseksi tulleeseen oli lähes 20 minuuttia.

Kun näin jälkeenpäin ajattelin, miten se oli mahdollista, niin huomasin, että tuona kertana ilmeisesti sade sopi minulle. Se piti ajatukset koossa enkä missään kohden jäänyt miettimään matkan yksityiskohtia enkä alkanut kompuroida niissä. Päämäärä oli koko ajan selvä. Aika vaativatkin tilanteet vaihtuivat aivankuin alla, mutta se ei matkan tekoa haitannut.

Toinenkin tapaus liittyy urheiluun. Tämä on hieno juttu, josta kerron vaikka mielelläni lisää, mutta idea yksinkertaisuudessaan oli se, että laskin hyvin vaikea mäen alas kaksi kertaa pystyssä, kun voimistelunopettajamme kaatui sen kahdesti eikä kukaan muu kahden luokan pojista, eikä toisen luokan opettajakaan uskaltanut edes yrittää. 

Siinäkin pääsin jotenkin yksityiskohtien yläpuolelle. Tiesin että tämä on minun juttuni enkä jäänyt miettimään laskun vaikeita kohtia, annoin vain mennä, tiesin että pystyn laskemaan sen, koska olin juuri edellisenä sunnuntaina laskenut sitä kaverini Sepon kanssa.

Järkevyydestä tahtotilaan

Pari kertaa olen päättänyt lähteä erityyppisille matkoille tilanteissa, joissa mitään rahaa ei todellakaan ollut. Kummallakin kertaa se onnistui. 

Järkevyys lienee suurin este tavoitteiden toteutumiselle. Jos on järkevä ja tekee niin kuin monet suomalaiset urheilijat haastattelussa sanovat, katsotaan mihin se riittää, niin selvää on, että useimmiten se ei riitä.

Tietenkin haastattelu on vaikea tilanne. Oikeastaan mikään mitä voi ennen kisoja sanoa, ei voi pitää paikkaansa, koska voittamisen tila ei useimmille ole ajatus vaan se on maaginen tahtotila, jossa ei ole mitään sanoja. Oikeastaan se on vielä kuviakin syvemmällä, se on puhdasta tahtoa tai puhdasta tietämistä. Olen siinä tilassa, mutta sitä ei voi kuvata. Kuten Lao Tzu sanoi: Tie jota voi kuvata, ei ole todellinen Tie.

Tästä syystä haastattelut ennen ja usein jälkeenkin kisan saattavat olla urheilijoille niin kohtalokkaita. Ne hajottavat syvän tahtotilan pakottamalla muokkaamaan siitä ajatuksia.

Joskus jokin päätös voi syntyä kaikkien puolustusmekanismien läpi ja lipsahtaa kuin vahingossa maailmankaikkeuteen. Sellainenkin voi hyvin toteutua, kun se on syntynyt niin nopeasti, että mieli ei ole ehtinyt kiinnittää siihen järkeviä esteitään.

Ei järkevyys vaan tavoite

Järkevyys ei siis ole kovin hyvä ohje elämälle. Sillä kyllä selvinnee eteenpäin ilman suurempia onnettomuuksia, mutta tavoitteiden toteuttamiselle se ei ole kovin tehokas ohje.

Jos jotakin haluaa, niin sitä on sitten haluttava, oli se järkevää tai ei. Itselläni ilmeisesti juuri kotona saamani järkevyysopetukset ovat olleet suurena esteenä, vaikka varmaa lienee myös se, että jo syntymästä lähtien olen ollut "järkevä" lapsi, ja sitä ympäristö on sitten tukenut.

Joillekin ihmisille haluaminen ja omia tavoitteita kohti kulkeminen on aivan luonnollista ja toimivaa. Toisille jokin onnistuu joskus enemmän tai vähemmän vahingossa. Ja sitten on meitä järkeviä, joille jo tavoitteiden asettaminen asettaa suuria esteitä. Ei edes uskalla asettaa vaativaa tavoitetta, kun pelkää miten paljon vaivaa se tuottaa - kun jo jokapäiväinen elämä sellaisenaan on riittävän hankalaa.

Oikea seura on suuri apu. Kun nuorempana olin joissakin säätiöissäkin mukana, eivät suuret projektit olleet mikään ongelma, kun syntyi sopiva yhteinen ilmapiiri niiden toteuttamiseen. Yksityisenä yrittäjänä tilanne on yllättävän toisenlainen.

Tämän päivän opetus: jos haluat toteuttaa jonkin, lähtökohta on tuo päämäärä. Uskalla olla siinä päämäärässä ja se alkaa luoda itselleen reittiä tulevaisuudesta nykytilanteeseen.

Luultavasti se jossain vaiheessa oikein vetäisee sinut puoleensa!

Avainsanat: tavoitteet, onnistuminen, tahto, tahtotila


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini