Matin blogi

Oikeuksia

Share |

Torstai 23.5.2013 klo 23:59


Tänään löytyi Valentin Tombergin Vanha testamentti -kirjan välistä pieni siisti lehtileike. Erilaiset tuomiot näyttävät kiinnostaneen minua jo 80-luvulla, vaikka en ole niistä niin paljon kirjoittanutkaan. Tämä on kuitenkin niin siis tarina Helsingin Sanomista 7.2.1988, että lainaan sen melkein sellaisenaan. Siis suomalaisen oikeudenkäynnin historiaa:

[Varatuomari] Salmenkylälle lääketehdas Salcon konkurssirikoksista langetettu kahden vuoden ehdoton vankeustuomio kiepsahti Turun hovioikeudessa yllättäen nurin.

Hovioikeuden mielestä Salmenkylä, joka oli lääketehtaan hallituksen puheenjohtaja, ei tiennyt konkurssikypsän yhtiönsä mineraalisuolapatenttien todellista arvoa. Niinpä hän otti ja myi ymmärtämättömyyttään patentit pilkkahintaan omalle, Sveitsiin perustamalleen firmalle.

Salmenkylä ei syyllistynyt hovioikeuden mielestä yhtään mihinkään, koska hän tietämättömänä kauppamiehenä huomasi vasta jälkeen päin tehneensä elämänsä kaupat.

Jos hallituksen puheenjohtaja olisi ajoissa tiennyt, että hän tekee kauppoja yrityksensä velkojien vahingoksi, Salmenkylä olisi tuomittu vankilassa niin kuin alioikeudessa tehtiin.

Olen kerran päässyt seuraamaan yhtä oikeudenkäyntiä, ja siinä ei pikkurosvon tietämättömyyteen vetoaminen mennyt läpi. Myös politiikan aivan ylemmilläkin tasoilla tietämättömyys on usein kovaa valuuttaa.

Amerikan oikeudenkäynnit

Olen pitkään ihmetellyt, miksi amerikkalaisiin niin vetoavat oikeudenkäynnit sekä kirjoissa että serjafilmeissä ja elokuvissa. Nyt sekin selvisi, Louis L'Amour kuvaa sitä oikein perusteellisesti yhdessä länkkärissään.

Villin lännen aikoina tavalliselle siistille kansalle ei juuri ollut huvituksia. Karjapaimenet, liikemiehet ja muut kokoontuivat saluunoihin, joita jo kymmenen talon kaupungissa oli useampia, mutta perheille ja naisille ne ei eivät sopineet. Siksi  oikeudenkäynneistä muodostui tärkeä huvittelmuoto.

Perheet saattoivat kokoontua kaupunkiin eväineen laajalta alueelta kun tuomari saapui oikeutta pitämään. Monet lakimiehet kehittivät puhetaitaitonsa huippuunsa ja he hallitsivat niin Shakespearen sitaatit kuin raamatunkin. Heillä oli merkittävä osuus kansan sivistämisessä tuohon aikaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini