Matin blogi

Ajattelun voimista

Share |

Torstai 24.10.2013 klo 23:55 - Matti Kuusela


Ihmisolemus on niin loppuun saakka ihmeellinen. Pystytkö muistamaan ensimmäisiä ajatuksiasi, jotka loit itse, sitä tunnetta, joka syntyy, kun huomaat itse ajattelevasi? Jos muistat tuon erityisen ajattelun alkutunteen, se on oikein hyvä meditoinnin kohde.

Länsimainen kulttuuri huipentuu luonnontieteeseen, jossa ajattelu toimii puhtaasti omien lakiensa mukaan, ilman tunnetta. Sillä tavoin ajattelu on tuottanut valtavia tuloksia, aina laitteisiin saakka, joilla voimme keskustella suoraan toistemme kanssa etäisyydestä piittamatta. Ajattele, miten vielä pari sataa vuotta sitten, jos brittiläinen sotalaiva tahtoi ryhtyä toimiin vaikka Japanin seudulla ja sen oli kysyttävä lupaa Lontoon amiraaliteetilta, vastauksen saaminen kesti noin vuoden. Kuvittele nyt mielessäsi, miten ajattelu on se, joka on lyhentänyt tuon ajan. Lennätinyhteys, Suezin kanava... kaikkin on ajattelun luomaa.

Huomaatko, miten tässä teknisessä kehityksessä ajattelu aina surmaa jotain mikä on ollut elävää? Tekniikan kehittyessä elävä ajattelu muuttuu kuolleeksi. Kännykässä telepatia tiivistyy elektroniikaksi, mikä tarkoittaa sitä, että ne voimat, jotka telepatiassa ja ihmispuheessa ovat eläviä, tiivistyvät aineellisuuteen niin, että niistä katoa kaikki vapaus ja elävyys. Sillä tavoin ihminen ottaa jokaisen koneen rakantaessaan valtavan vastuun.

Elävät ajatukset

Mutta voiko ihminen ajatella niin, että että ajatukset synnyttävät elämää, luovat jotain uutta. Aivan varmasti ihminen voi. Ja pyydän sinua nyt itse kuvittelemaan sellaista, missä jokin ajatus edistää itse elävää elämää. Silloin voi kokea, miten ajatteluun liittyy jokin elävöittävä tunne.

Kauan sitten on ollut aika, jolloin ajattelu on sukeltautunut esiin tunteiden ja muiden vähemmän tiedostettujen voimien merestä. Kokemus on varmaan ollut ihmeellinen, kun ihminen on todella kokenut voivansa omalla ihmistietoisuudellaan paljastaa maailmanajatuksia ja alkaa ajatella itse.

Mutta nyt kun me olemme kulkeneet tuon vaiheen yli, meille on tullut esiin vaara: kun vanhan luonnontieteen ajattelun ilman tunteita etenee yhteiskunnallisen päätöksenteon alueelle, se alkaa tuottaa ajatuksia, jotka eivät edistä, vaan tuhovat elämää. Kun THL ilmoittaa tahtovansa ottaa jonkin uuden rokotteen käyttöön, se perustelee sitä itse asiassa sodan termein: hyödyt ovat tappioita suuremmat! Siinä sodan periaate siirtyy sisäiselle alueella.

No, tuo oli asiaa, jonka kirjoitin tänä aamuna. Se mitä nyt seuraa, on jo toissapäivän ja oikeastaan toissayön tekstiä. Siitä johtuu hyppäys. Idea kuitenkin on: nyt me elämme aikaa, jolloin meidän on käännettävä tunnevapaan teknisen ajattelun ihanne uutta elämää luovaksi ajatteluksi, jossa tunne on mukana.

Enkä tarkoita tässä tunteiden alempaa egoistista ulottuvuutta, vaan tunteiden korkeampaa elämää, niitä tunteita, jotka siis kantavat elämää, edistävät elämää. Siinä on mielenkiintoista, että sen elämystä ei oikeiin voi vanhalla rajoittuneella tietoisuudella ilmaista, vaan se on jotain uutta, totuuden elämys liittyy elävyyden ja ihmisyyden, tunteiden ja eettisen vastuun elämyksiin.

Vastavoimat

Meidän aikanamme on yhteiskunnallisella alueella yllin kyllin esimerkkejä siitä, miten ajattelu ja tunteminen ovat väärässä suhteessa keskenään. Silloin toisesta tai kummastakin voi tulla tuhoavia voimia, vaikka kuviteltu tarkoitus saattaisi ollakin hyvä.

Hyvä esimerkki on valtava hinku saattaa kaikki autot satelliittipaikannuksen piiriin. Valtiovalta tietää jokaisen auton sijainnin koko valtakunnassa ja kerää sitten veroja ajattujen kilometrien mukaan. Käytännön kannalta tämä projekti on tarpeeton, koska sama tulos on saavutettavissa polttoaineverotuksella, vielä oikeudenmukaisemmin, koska polttoaineen verotus suosii vähän kuluttavia autoja.

Mutta tässä ei ajatellakaan ihmisiä ja ihmisten tunteita, vaan tässä koetaan väärällä tavalla tekniikan hengen houkutus: miten valtavan upeaa on saada koko autoliikenne tietokoneille! Ja kun tuo parin miljardin hukkuinvestointi on tehty, siirrytään sakottamisen automatisointiin.

Kun tavallinen ihminen ajattelee, että tuon puolentoista tai kahden miljardin panoksesta voitaisiin mieluummin laittaa vaikka 500 miljoonaa lastensairaalaan, niin valtio ilmoittaa, ettei se on eri asia. Mutta se on eri asia vain niille, jotka ovat lähteneet mukaan tunteettomaan ajatteluun, tai sellaiseen tuntemiseen, jossa ovat mukana vain vallan ajatukset.

Ne jotka tuntevat terveesti, ajattelevat lastensairaalaa, joka on tulevaisuuden ja ihmisyyden kannalta mitä paras sijoitus.

Ahneuden ja vallan kokemuksiin kaventuvat tunteet taas ovat vaarassa keinahtaa tuolle itsekkäälle puolelle, joka on jo vuosia ollut mukana kaikissa verouudistuksissa: satelliittiperustaiseen tienkäyttömaksuun liittyy toinenkin salaisempi ja egoistinen peruste: sen varjolla autoverotusta vähennetään, ja se jälleen kerran tarkoittaa sitä, että kalleimpia autoja ostavat voittavat eniten, tuhansia euroja, ja niiden rahojen maksaminen siirtyy niille, jotka ajavat pitkiä työmatkoja käytettyinä ostetuilla autoilla.

Vastaavia projekteja on meneillään paljon muitakin. Oleellista niiden läpiviemisessä on se viesti, joka vähänkin henkisesti heränneen on helppo kuulla viestimistä: älkää ajatelko itse, älkääkä etenkään tunteko itse! Antakaa meidän ajatella ja tuntea puolestanne.

Kaksinainen tunne

Tässä tullaan mielenkiintoiseen kohtaan. Poliittinen tunteiden epääminen toimii kahdella tavalla. Kun sanotaan, että älkää tunteko kateutta, niin se merkitsee ihmisen oman arvostelukyvyn menettämistä. Kateus voi johtaa hyvään tai huonoon suuntaan, mutta se herättää ihmisen arvostelukykyä.

Ja kun sanotaan, että älkää ajatelko tunnepohjaisesti, silloin menetetään ihmistä hyviin tekoihin ja hyviin ajatuksiin sekä hyvään arvostelukykyyn johtava perusvoima.

Tulee siis mukaan henkiseen kulttuuriin, jossa me saamme hyvällä omallatunnolla vahvistaa omaa tuntemistamme, sen henkistymistä ja voimaa ja joustavaa suhdetta ajatteluun.

Avainsanat: ajattelu, tunteet, tekniikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini