Matin blogi

Janne Gröning ja saariston energiat

Share |

Maanantai 25.11.2013 klo 21:32 - Matti Kuusela


Viikonvaihteessa kävimme, Sinikka ja minä, tervehtimässä Keistiössä asuvaa Janne Gröningiä ja hänen vaimoaan. Tämä matka oli nyt kolmas Turun saaristovierailu tänä vuonna. Kuten monet tietävät, olemme Sinikan kanssa käyneet vuoris Kolin liepeillä niin kesällä ja talvella kuin keväällä ja syksylläkin, mutta viime kesänä alkoi tuntua vetoa saariston suuntaan.

Ensin meillä oli mökki vuokaralla Rymättylässä viikon ajan ja myös eksoottiselta korvaan kuuluva vanha sillikeskus Röölä tuli vierailluksi. Sitten kävimme lyhyellä vierailulla Nötössä, johon ihastuimme kovasti. Sen luonto puhutteli vahvasti. Siinä miten tiet ja talot ja pellot ja metsät asettuivat maisemaan, oli jotain kovasti herättävää ja todellista.

Satumaailmoja

Helsingistä ensin Turun läheltä liipaten Raisioon ja Taivassaloon ja edelleen kohti Kustavia. Turun seudulla on useita paikannimiä, jotka kuulostavat minun korviini kuin menneitten aikojen sadulta: Ennyinen, Laupunen, Nyynäinen, Raadelma, Halinen, niitä on vaikka kuinka paljon. Matkalla oli yksi isompi l
autta, Aurora, ja kaksi lossia. Se on jo sinänsä seikkailua. 
Takaisin palatessa Aurorassa meidät ohjattiin autolla ylös kapeaa ramppia, joka oli keskeltä nivelletty. Lauttaan saavuttaessa ajettiin ylös ensimmäistä puolikasta, joka sitten kaiketi nostettiin vaakatasoon. Ja rantaan saavuttaessa laskettiin etummainen puolisto alas poistumissillaksi. Kenenkään auto ei kuitenkaan lähtenyt itsekseen liikkeelle, joten kaikki olivat varmasti muistaneet vetää käsijarrun päälle. 

Auroralta Jumon saarelle, lossi ja sitten pienen Iniön kylän läpi, uusi lossi ja Keistiön saarelle. Jannella ja hänen vaimollaan Marialla on siellä itse rakenettu talo, tai enemmänkin se näyttää mökiltä: hyvin hoidettu pieni puutarha ja kaikki näyttää niin siistiltä ja yhteensopivalta, pienimittakaavaiselta ja harkitulta.

Oheisen valokuvan talo on ainoa, josta satuin kännykällä ottamaan kuvan, ja vaikka se onkin päässyt pinnaltaan rapistumaan, se kuvaa oivallisesti saariston rakentamisen selkeyttä ja jonkinlaista itsenäistä uljuutta.

Meren ja taivaan laajuuden vastapainona saarimaisena eroaa pienipiirteisyydessään voimakkaasti mantereesta ja myös energioiltaan. Aivan talon vieressä on tasainen kallio, jossa on monenlaista voimapaikkaa. Monenlaista voimavirtaa kulkee maan pinnan läpi ja niiden energioita on mukava tunnustella. Joissakin on vahvat spiraaliliikkeet, toiset taas ovat vakaampia virtaukseltaan.

Jannella oli selvästi sellaista ideaa, että tuonne saaristoon voi kehittyä jotain uuttaa toimintaa, uutta yhteisöllisyyttä, ja mikäpä siinä, ainakin taiteellisille sieluille ja miksei itsenäistä työtä tekeville tutkijoillekin siellä ole ainutlaatuisen kohottava ilmapiiri.

Eläimistökin tulee lähemmäksi kuin mantereella. Ties millaista kesällä onkaan, mutta nyt katseltiin peuroja naapuripellolla, paria merikotkaa taivaalla, juteltiin pihan lumikosta ja kotiiin palatessa vilahti valkoinen joutsen lautan keulan edestä.

Maan alla

Myös myyristä tuli juttua ja muistin että jossain Flensburger Heften julkaisussa oli kanavointi myyrähengeltä. Muistelin että myyrien käytävillä on jotain tekemistä tähtien ja geometrian kanssa ja etsin tuon kohdan esille. Otan tässä esille vain muutaman aikaisemmin alleviivaamani kohdan:

Myyrät kaivavat käytäviään tähtien asentojen mukaan. Taidankin lukea tuon kappaleen tiistai-illaksi kokonaan uudelleen, sillä myyrien teot vaikuttavat sen verran suurilta. Seuraava alleviivattu lause pari sivua eteenpäin kertoo, että jos ihmisten teot ovat jatkuvasti ristiriidassa heidän omien suojelusenkeliensä kanssa, se ei myyristä ole lainkaan mukavaa. Ja tosiaankin, myyrät toistavat maan alla tähtien taivaallisia kulkuja, ja joululla on aivan erityinen merkitys maanalaiselle elämälle. Kerron siitä lisää siis huomenna.

Eläinkunnan ja ihmiskunnan henkinen ja energeettinen yhteistyö ei siis tapahdu ainoastaan maan päällä, vaan myön maan alla. Saariston luonnonelementtien selkeydessä ja voimakkuudessa näitä on varmasti hyvä tuumailla.

Janne Gröningin saaristovalokuvauksesta voit lukea ja katsella lisää hänen kotisivuiltaan:

www.archipelagophoto.com


Kännykkäkuva: Matti Kuusela, Keistiön vanhaa rakennuskantaa. 


keistio_2013_2.jpg

Avainsanat: Janne, Gröning, Keistiö, myyrät, saaristo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini