Matin blogi

Taivaaseenastumisen jälkeen

Share |

Perjantai 30.5.2014 klo 21:00 - Matti Kuusela


Helatorstain jälkeen apostolit ja Neitsyt Maria viettivät suurimman osan ajastaan yhdessä, hartaudessa ja rukoillen ehtoollisalissa, Ja kun edellisessä blogissa kirjoitin, Jeesus nimitti helatorstain aamuna ennen ehtoollisrakennuksesta tlähtöä Marian uuden yhteisön keskushenkilöksi. Sillä hän jo valmisteli pian tulevaa helluntaita, jossa Marialla oli keskeinen tehtävä.

Pyhä henki on nähty vahvasti naisellisena olemassaolon puolena, vaikka muistan omasta lapsuudestani, että vaikka pyhä henki ei kuulostanut kovin miehekkäältä, ei ollut myöskään mitenkään vahvasti naisellinen luonteeltaan. Muistan edelleen, miten oli melko suuri ajatus, kun tuumiessani miten Pyhän kolminaisuuden miehisyyden ja naiseuden saisi tasapainotetuksi, ja kokeilin siihen Pyhää henkeä naisellisuuden edustajana. Mutta eihän sekään auttanut, sillä silloinkin kolminaisuudessa miehet olisivat vielä johtaneet 2-1.

Silti Euroopassa on vahva perinne nähdä Pyhä henki ikuisen naiseuden edustajana, vaikkei varsinaisesti naisellisena. Pyhän hengen kokeminen Lohduttajana on myös selvästi yhteydessä naisellisuuteen, vaikka tämäkään puoli ei luterilaisessa opetuksessa ole mitenkään ollut esillä. Katolisuudessa tuo tuntuma on selvästi vahvempi.

Isis ja Osiris

Kun puhumme Jeesus Kristuksesta, niin minulle on aivan selvää, etten puhu hänestä mitenkään yhden uskonnon edustajana, vaan henkisenä todellisuutena. Kristus on henkinen olento, joka on tullut tunnetuksi monissa uskonnoissa niin ennen maallista elämäänsä kuin sen jälkeen. Samoin on Marian laita, hänen jota kutsumme Jeesuksen äidiksi ja sitten Neitsyt Mariaksi. Myös on hän on ollut vanhana aikana tunnettu muuallakin kuin juutalaisten keskuudessa.

Egyptiläiset tunsivat Marian Isiksenä ja Kristuksen Osiriksena, mutta he olivat tuttuja kaikkialla maailmassa. Hindulaisilla, buddhalaisilla ja kreikkalaisilla oli heistä omat kokemuksensa ja omat nimensä. He esiintyvät Kalevalassa ja aivan kristillissävyinen Maria ja lapsi -veistos on tunnettu myös eteläisestä Espanjasta ennen ajanlaskumme alkua.

Juhlat

Kaikkialla maailmassa valmisteltiin Kristuksen tuloa maan päälle, ja hänen ohellaan saapui myös maailmanviisaus, Sofia, tähän suurenmoiseen olentoon liittyneenä helluntain tapahtumassa. Vuoden keväisen puolen juhlista joulu on melko helposti ymmärrettävissä, koska fyysinen syntymä on meille kaikille niin tuttu.

Pääsiäinen on vaativampi ja sen tajuaminen vaatii runsaasti ajatustyölä. Silti pääsiäinen keväisenä ylösnuiosemuksen juhlana sopii yhtä hienosti keväiseen luonnnontodellisuuteen kuin joulu talveen. Pääsiäisen ongelma ainakin meille suomalaisille on paljolti siinä, että meidän on vaikeaa todella eläytyä ja mennä mukaan ylösnousemuksen ilon kokemukseen. Joulun sisäisyys on paljon luontevampaa, vaikka ei monelle helppoa sekään.

Helatorstai sen sijaan kallistuu jo niin voimakkaasti näkymättömän henkisyyden puoleen, että sitä varmaan ajatellaan kovin vähän. Alitajuisesti sen sijaan taivaaseen kohoaminen on näyttää olevan yhä voimakkaammin läsnä. Alussa mainittu taivaaseenastumisen ja ylösnousemuksen käsitteiden sekaannus puhuu juuri siitä, miten monissa sieluissa tuntuu elävän vahva kaipuu henkiseen kohoamiseen ja maallisen elämän vaikeuksista vapautumiseen.

Helluntai puolestaan näyttää, miten kaikki on tasapainossa. Noustuaan taivaaseen eli maan näkymättömään eteeriseen piiriin Jeesus heti kymmenen päivän jälkeen oli valmis lähettämään Pyhän hengen takaisin alas, meidän piiriimme fyysisellä tasolla.

Siitä tyhjyydestä, jonka Jeesuksen läheiset kokivat opettajansa lähdettyä ei heissä niinkään syntynyt kaipuuta lähteä pois maan päältä, vaan seurauksena olikin helluntain kehitysihme: ihmispersoonan ja minuuden henkinen vahvistuminen - mikä ei siis merkitse egoismia. Se merkitsee, että opetuslapset olivat jo niin vahvistuneita henkisessä koulutuksessaan, että he kykenivät ottamaan vastaan Marian kautta virtaavan henkisen läsnäolon voiman niin, että se synnytti heissä jokaisessa yksilöllisen henkisen ymmärryksen ja kyvyn opettaa. Ei siis niin, että henkinen voima olisi vain virrannut heidän jokaisen kautta, vaan he kykenivät muodostamaan siitä yksilöllisen henkisen kokemuksen.

Rakkaudella

Matti

Avainsanat: helatorstai, helluntai, Kristus, opetuslapset, Maria


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini