Matin blogi

Maria Sofia

Share |

Sunnuntai 1.6.2014 klo 20:43 - Matti Kuusela


Ensimmäisenä helluntaina kahdentoista apostolin piirin keskushenkilö oli Maria. Me tunnemme Maria Jeesuksen äitinä ja gnostilaisessa perinteessä hän on Neitsyt Sofia. Me voimme nimittää häntä Maria Sofiaksi, sillä Marian sielu ja koko olemus oli niin pitkälle kehittynyt ja puhdistunut, että häneen saattoi liittyä kosminen Sofia, maailmanviisaus, se olento joka Salomonin sananlaskuissa esiintyi nimellä Viisaus, ja samoin sama olento, joka Salomo muualla puhuttelee hyvin läheisesti ja rakkaasti.

Marian ja Sofian yhteenliittymisen kautta siis miehisten opetuslasten surussaan muodossaan kahdentoista yhteisöön kautta virtaa naisellinen maailmanviisaus. Vanhat kuvat näyttävät kyyhkyn laskeutuvan Marian ylle ja tulenkielekkeiden opetuslapsille. Sen seurauksena opetuslapsista tulee opettajia, itsenäisen minävoiman ohjaamia opettajia, jotka oman henkisen voimansa pohjalta kykenevät kertomaan siitä mitä he kokivat yhdessä Jeesuksen kanssa.

Maria Sofia oli siis opetuslasten piirin Sydänten sydän, ihmiskunnan sydän. Juutalaisten patriarkaalisen julkisen henkisyyden ohella oli aina vaikuttanut sisempi viisauden ja sydäntietoisuuden virta, ennen kaikkea Jeesuksen äitien ja isoäitien linjassa. Juuri tämä naisisen henkisyyden linja vaikutti erityisen voimakkaasti Luukkaan evankeliumin Jeesuksen syntymisessä. Valentin Tomberg kirjoittaa, että Nasaretilaisen Jeesuksen syntyminen ei ylipäätään olisi ollut mahdollisa ilman että tämä naisellinen Sofia viisaus oli tietoisesti ottamassa häntä vastaan maan päällä.

Neitsyt Maria

Sitten tapahtuu jotain hyvin erikoista.Matteuksen Jeesuksen viisas ja temppelikoulutuksen saanut Maria jatkaa elämäänsä, kun Nasaretin Jeesuksen nuori Maria-äiti kuolee. Mutta Nasaretin Jeesus-äidin olemus liittyy myöhemmin elossa säilyneeseen Mariaan, ja niin tämä nuorentuu ja hänestä käytetään nimeä Neitsyt Maria. Ja sitten häneen liittyy taivaallinen Sofia, joka niin kauan oli seurannut ja valmistanut Jeesuksen elämää.

Katsokaamme vielä, mitä Valentin Tomberg kirjoittaa:

"Puhdas Sofia asuu edelleen henkisten maailmojen korkeuksissa. Nykyaikana hänen ilmestystyötään suojelee Mikael. Arkkienkeli Mikael on kosmisen älyn hallitsija siinä mielessä, että hän ohjaa Sofian koko ilmoitusta niin, että ihmisen tietoisuussielun parhaat voimat voivat ottaa sen vastaan. Mikael luo sillan ihmisen manas-valon ja tietoisuussielun välille virrattamalla tahdon voimaa ajatusilmoituksen moraaliseen sisältöön, Mikael suojelee ajattelun tahdonvoimaa suojellen sitä sillä tavoin varkaudelta, sillä ei ole helppo tuoda vierasta tahtoelementtiä ajatteluun, joka on Mikaelin vahvistamaa."

Neitsyt Mariassa siis Sofia tulee läsnäolevaksi maan päälle, niin että apostolien henkinen herätys voi tapahtua. 

Rakkaudella

Matti

pentecost_sateet.jpg

Useissa ikoneissa Maria-Sofia on apostolien piirin keskushenkilönä. Monasti Marian oikealla puolella edestäpäin katsottuna on Paavali, korostaen näkemystä, että helluntai on ajallisesti jatkuvat tapahtuma. Opetuslapset ovat myös puoliympyrän muodossa niin, että kuvan katsojat voivat kuvitella tulevansa siihen mukaan.

Avainsanat: Maria, Sofia, helluntai


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini