Matin blogi

Isän ja Äidin rakkaus

Share |

Perjantai 13.3.2015 klo 14:00 - Matti Kuusela


Olemme päässeet Vuorisaarnan tarkastelussamme siihen saakka, missä Jeesus muuttaa vanhan rakastamisen ja vihaamisen ohjeen uudeksi. Hän huomauttaa, miten on opetettu rakastamaan lähimmäisiä ja vihaamaan vihamiehiä. 

Sitten tulee jälleen tuo uusi opetus. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta. Tuon sananmukaisesti ennenkuulemattoman ajatuksen on täytynyt olla todella hämmästyttävä. Kaksituhatta vuotta on kulunut. Asumme periaatteessa kristillisessä maassa, ja esimerkiksi lehdistö, ulkoministeriö ja puolustusministeriö ovat antaneet ymmärtää, että nyt naapurivaltion päämiehen vihaaminen on hieno juttu.

Ihmiskunta on hämmästyttävän hidas oppimaan. Uusi testamentti on ollut periaatteessa kaikkien ulottuvilla jo satoja vuosia ja edelleen se vanhatestamentillinen opetus, jonka Kristus korvasi uudella, saattaa olla voimassa julkisessa elämässä.

Kysymys on siitä, että rakkauden todellisuus on suurempi kuin vihan todellisuus.

Jeesus jatkaa Matteuksen mukaan: Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? 

Isän rakkaus

Ja Kristus painottaa edelleen: Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen isänne on täydellinen.

Tällä kohtaa tajusin, että Kristus tuo esiin aivan uuden nimityksen jumalalle. Hän todellakin puhuu nyt Isästä, kreikaksi pater, eikä käytä vanhoja jumal- tai enkelihierarkisia nimityksiä, kuten Vanhassa testamentissa käytettiin.

Kun ajattelee tuota kreikkalaista pater auton o ouranios, niin siitä nousee esiin, että hän todellakin puhuu teidän isästänne. Se ei ole kovin kaukana ajatuksesta isä itsessänne. Hän todellakin tuo henkisen isyyden aivan ihmisten lähelle ja eikö hän jossain puhukin itsensä ja ihmisten yhteisestä isästä, tai ehkä vielä paremmin isällisyydestä, isällisyydestä olemassaolon perustan kautta läpi kaikkien enkelihierarkioiden.

Sana, jota Kristus tässä tässä käyttää, ei siis ole jumala, vaan se on todellakin isä, sana joka ei käsittääkseni esiinny Vanhassa testamentissa lainkaan. Tämä isänne taivaissa on jotain, mikä ei vanhatestamentilliseen tapaan katso vain ylhäältä alas, vaan hän toimii yhteistyössä ihmiskunnan kanssa: palkitsee, tietää, vastaa ihmiskunnan tekoihin.

Äidin rakkaus

Kun me puhumme Isän rakkaudesta, meidän aikamme ihminen ajattelee väistämättä myös Äidin rakkautta. Uuden testamentin valtavassa kudonnassa Äiti ei kuitenkaan tule esiin vielä Vuorisaarnassa, vaan hän on mukana salaperäisellä tavalla vasta Golgatan ristillä, jossa Kristus lausuu vaikeasti ymmärrettävät sanansa; Äiti, katso poikaasi, ja Poika, katso Äitiäsi. 

Vaikka emme noita sanoja täysin ymmärtäisikään, niin selväksi kuitenkin tulee, että Isän ja Pojan ohella on nyt myös Äiti, vaikka hänen todellinen palaamisensa kestää vielä kauan. Sen kuitenkin voimme huomata, että Äidin saapuminen henkiseen kokemusmaailmaamme edellyttää jälleen avautumista tunteille.

Sisäinen ääni sanoo, että ne henkiset opit, joissa ei ole tilaa ensin äidille ja sitten myös tyttärelle, kovettuvat ja vanhenevat väistämättä. Henkisten ajatusten ja kokemusten on uudistuttava, ja siinä me tarvitsemme Isän ja Pojan lisäksi myös Äitiä ja Tytärtä.

Siitä taivaallisesta kolminaisuudesta, johon Äiti ja Tytär kuuluvat, voit lukea lisää suomentamastani Robert Powellin kirjasta Pyhä Sofia -kolminaisuus.

Niinkuin jo aikaisemmin olemme maininneet, moni uusi henkinen Kristus-opetus on tullut tietoisuuteemme jo 1900-luvulla new age -opetusten kautta. Muistan miten silloin tuntui tehdä meditaatioita, joissa oli mukana sekä miehiset että naisiset olumusosat.

On sanottu, että kun Jeesus opetti meitä löytämään Isän rakkauden ensimmäisen tulemisensa aikaan, niin nyt hänen toisen tulemisensa suuri opetus on sisäisen Äidin rakkauden löytäminen.

Avainsanat: Vuorisaarna, Kristus, Jeesus


Kommentit

15.3.2015 21:01  AnnaLiisa

Kiitos Matti tästä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini