Matin blogi

Mistä siemenet tulevat

Share |

Keskiviikko 1.7.2015 klo 0:07 - Matti Kuusela


Ihmisenä olemisen seikkailu on joskus jännittävää. Nyt mietin, pystynkö kirjoittamaan tämän blogin miettimättä etukäteen aihetta. Päivän aikaan on monenlaisia kysymyksiä ollut mielessäni. Yksi suuri niistä on maailman kylvösiementen kohtalo.

En tiedä, miten suoraan se vielä suomalaisia viljelilöitä koskettaa, mutta USA:ssa ongelma on aivan todellinen, Intiassa vielä ankarampi. Tänä vuonna asiasta on ollut suuria mielenosoituksia latinalaisen Amerikan maassa. Se saattaa olla Venezuela, mutta häpeäkseni on tunnustettava, että kaikki Etelä-Amerikan pienemmän valtiot eivät ole täysin mielen kartalla.

Taistelu siemenistä

Näin illan tultua tuntuu tyhmältä alkaa kirjoittaa näin hankalasta asiasta. Mutta jos lähdetään liikkeelle Amerikasta, niin näin viime talvena filmin, jossa kerrotaan miten suuret siemenfirmat ovat kasvaneet niin voimakkaiksi, että ne pystyvät kieltämään sopimusviljelijöiltään omien siementen käyttämisen. Tuossa filmissä villjelijä on kuitenkin niin puristuksissa taloudellisesti, ettei hän keksi muuta keinoa selviytyä kuin käyttää hieman omaa siemenviljaa ostamisen sijaan.

Venezuelassa, jos se nyt muistan oikein, valtio antoi suurten mielenosoitusten jälkeen tänä kesänä jonkin verran periksi, ja ilmeisesti omaa siemenviljaa ei kielletty kokonaan. Intiassa se taas on kiellettyä ja joinakin aikoina kymmenet tuhannet maanviljelijät ovat tehneet itsemurhia, koska heillä ei ole mitään mahdollisuuksia ostaa joka vuosi uusia kalliita siemeniä kaupalliselta yhtiöltä.

Omia siemeniä toki olisi, mutta laki kieltää niiden käytön. Ja sitä valvotaan tarkasti.

Tämä voi kuulostaa uskomattomalta, mutta käsittääkseni maailmassa valtiot ovat yhä alttiimpia suuryritysten lobbaukselle. Heitä kuunnellaan yhä enemmän niin EU:ssa kuin Suomessakin.

Ravinnon talouspotentiaali

Lähes jokaisen ihmisen on pakko syödä, joitakin valoravinnon käyttäjiä lukuunottamatta. Siksi ravinnossa piilee valtavat taloudellisen voiton mahdollisuudet.

Voisi kuvitella että tämä on pahaa unta, mutta näin asiat menevät ilmeisesti yhä useammissa maissa. Siemeniä hallitsevat firmat kehittävät lajikkeita, jotka kestävät yhä suurempia ja suurempia myrkkymääriä. He nimittävät sitä kasvinsuojeluksi.

Silloin he voivat myydä yhä suurempia määriä myrkkyjä. Lobbarit pyytävät hallitusta ystävällisesti säätämään lain, joka kieltää käyttämästä muita kuin myrkkyjä kestävien lajikkeiden siemeniä. Ja jostain syystä hallitukset suostuvat. 

En täysin ymmärrä, miksi niin tapahtuu, mutta jostain syystä vaikuttaa siltä, että nuo hallitukset jotka vaalien jälkeen valitaan, ovat kuin pehmeää vahaa ulkopuolisten tahojen käsissä. 

Voi toki olla, että velkaantuneita maita voidaan painostaa. Ja sitten on yksinkertaisesti se mahdollisuus, jonka jokainen yrittäjä oppii tuntemaan. Kauppamiehet eli lobbarit ovat valtiollisella tasolla tosi taitavaa porukkaa. Yrittäjä oppii ehkä puolustamaan itseään heitä vastaan, kun huomaa, että rahat loppuvat, mutta valtion edustajille tilanne on toinen: rahaa on aina lainattavissa lisää. Painostus voi virkamiehiä ja edustajia kohtaan olla todella ankaraa, ja sitten he vain antavat periksi.

Vielä yksi mahdollisuus on se, joka koskaa kaikkein korkeimpia päättäjiä. Olet kansainvälisessä kokouksessa, jossa on ministereitä ja talouselämän ja politiikan huippuja. Joku superarvokas superkalliiseen pukuun tulevat vaikuttaja tulee luoksesi, laittaa kätensä olkapäällesi ja kysyy: Kuulehan Reima, me olemme täällä ajatelleet, että sinä varmaan pystyisitä järjestämään teillä tämän siemenasian kuntoon. Ja tämä tuttavallisuus, tämä oman arvon nousu, on niin mahtavaa, että siihen on ilman muuta vastattava: Toki pystyn, Herr Schmidt, kyllä se järjestyy.

Ja suomalainen päättäjä on vielä kahden kuukauden päästä tästä keskustelusta niin hurmiossa, että tosiaankin hoitaa asian.

8921366_s2.jpg

Mielikuvituksen voima

Tämä päätösprosessin kuvaus oli kaikki tietenkin vain mielikuvitusta. Mutta toisaalta täytyy olla jokin syy siihen, miksi asioita tapahtuu. Siementen patentointi ja valvonta ei varmasti lähde yksityisten viljöiden tahdosta, ei se voi lähteä Suomen tahdostakaan, koska siitä ei Suomelle itselleen ole mitään hyötyä. Joku selitys siis täytyy olla.

Mutta astutaan askel eteenpäin. Mielellään sanoisi, että hei, älkää välittäkö, kyllä asiat järjestyvät. Ja varmaan järjestyvätkin, mutta se sisäinen tunto, jonka minä koen, se sanoo, että meidän täytyy kaikkien ottaa enemmän vastuuta. Meidän täytyy tuumailla näitä asioita.

Henkisesti tai energeettisesti se menee niin, että meidän ei heti tarvitse etsiä syyllisiä, asettua puolesta tai vastaan, mutta meidän on hyvä miettiä, kuka hyötyy, mikä on oikein. 

Ja niin turhanaikaiselta ja pieneltä kuin se voi tuntuakin, on hyvä ajatella sellaisiakin asioita, joista ei käytännössä juuri mitään ymmärrä. Mutta silti voi miettiä: tahdonko myrkkypeltojen sijaan maalle mieluummin sellaisia peltoja, joissa kasvit ovat luonnollisessa kehitysyhteydessä maan, kosmisten voimien, hyönteisten ja luonnonhenkien kanssa.

Tahdonko että ne siemenet, joista leipämme viljellään, lepäävät kasvukauden jälkeen viljelijän laarissa ja hedelmöittyvät maaäidin voimista jouluyönä, vanhaan tapaan. Tahdonko että maa, ihminen ja kasvit ja niiden kanssa työskentelevät henkiset voimat työskentelevät yhteistoiminnassa koko maan elävyyden kehittyämiseksi. Vai tahdommeko että peltojen lähelle voi tulevaisuudessa mennä vain täydellisen ilmatiiviissä turvapuvussa.

Tämä on yksi niitä suuria kysymyksiä, joihin voimme ottaa kantaa jo aivan itseksemme, omassa mielikuvituksessamme. Mutta sillä on vaikutus. Moraalisella tai eettisellä tai henkisesti luovalla mielikuvituksella on valtava voima.

Ystävällisesti
Matti

Avainsanat: viljely, siemenet


Kommentit

5.7.2015 23:32  Paula Tala

Kiitos! Tosi tärkeä, hieno kirjoitus!

9.7.2015 23:35  Varpu Pekasti

Hei Matti. Kiitos tästä kirjoituksesta. Se. että maailmaa muutetaan juuri yhdenmukaistamalla viljalajikkeita ja geenimanipuloimalla viljanjyvää sellaiseksi, että se kestää enemmän ja enemmän kasvimyrkkyjä, on ikävä kyllä tätä päivää. Olen ollut mielessäni huolissani tästä jo pitkän aikaa, Siihen suureen huoleen voi ihan nääntyä, jos antaa sille vallan.
Uskon, että me ihmiset voimme vaikuttaa näihin suuryhtiöiden toimiin valitsemalla lähiruokaa ja pienten myllyjen antimia ja luomua ja biodynaamisia tuotteita. Vaikka osa niistä on kalliimpia mutta ravintoarvo ja rakkaudella kasvatettu vilja ja ruoka antaa meille niin fyysisesti kuin henkisestikin paljon enemmän.
Meille vapaakauppa (TTIP) sopimus merkitsisi juuri tätä globaalien suuryhtiöiden vapaata tuloa Suomeen ja ikävä kyllä kenelläkään pienyrityksellä, joita kaikki suomalaiset yritykset ovat tässä mittakavassa, ei ole mahdollisuuksia voittaa kilpailua markkinoilla. Meidän pitää olla tietoisia ja todellakin välittää siitä mitä tapahtuu, vain omilla valinnoilla voidaan vaikuttaa ja tietoisuutta levittämällä näistä asioista.
Maailmassa tapahtuu paljon, eikä tietoa näistä saada esim. hallitukselta. Kuten Matti kirjoitit lobbareita on joka puolella. Uskon, että se Kristuksen valo, joka ulottuu kaikkialle sattaa totuuden meille tietoiseksi ja asiat muuttuvat tämän tietoisuuden kautta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini