Matin blogi

Patojen aukeaminen - Suomen tilanne

Share |

Perjantai 21.8.2015 klo 18:02 - Matti Kuusela


Enpä olisi uskonut tällaista blogia koskaan kirjoittavani. Pitkän painostavan hiljaisen kauden jälkeen Suomessa näyttää siltä, että padot ovat auenneet. Epäilin pitkään, että omalla tavallani Suomen menosta ajattelevat lähinnä vain muutamat yksityisajattelijat. Mutta nyt kun Nordean päästrategi kirjoitti blogissaan aivan samoin ja samoista asioista kuin itse olen kokenut, tajusin että pitkä hiljainen kausi on päättynyt.

Monet muutkin ovat nähneet, minne Suomi on ajautumassa, mutta virka, asema ja viime suosina lojaalisuus kokoomushallitusta kohtaan ovat estäneet tuomasta asioita esiin. Nyt kun pääministeri on keskustalainen, on johtavissa piireissä ilmeisesti koettu, että taika on murtunut ja nyt saa tulla esiin.

Koli_valkea_hahmo

Suomen talous

Kun Nordean päästrategi kirjoittaa, että Suomea on johdettu kuin amatöörinäyttelijöiden kesäteatteria, niin siinä on paljon painoarvoa takana. Se tarkoittaa, että talouden suunta on ollut pankeissa ja tutkimuslaitoksissa selvillä jo vuosien ajan, mutta sitä ei ole voinut tai saanut saanut tuoda esiin.

Nyt tilanne on ilmeisesti jo niin paha, ettei mitään ole enää menetettävissä, ei ehkä järkevästi ajatellen saavutettavissakaan. Kun lukee uutisa hallituksen pyrkimyksistä, ei voi olla kokematta, että kysymys on vain suuresta teatterista, kesäteatterista, jonka tarkoitus on hauskuuttaa kansaa.

Mitä voisi tehdä. Muutaman pekkaspäivän ja arkipyhän poistaminen ei miljardeja tuo takaisin. Hallituksen tie on melkoisen ummessa: leikkauksilla otetaan nyt koulutuksesta ja vähävaraisilta kaikki se mikä on otettavissa ja vähän enemmänkin, mutta on selvää, että kaikkein köyhimmiltä ottamalla ei voi saada sellaista rahaa, jolla talous tasapainotetaan.

Talouden elvytys

Menoja leikkaamalla saatetaan jollain tavalla selvitä eteenpäin, mutta jos me tahdomme Suomen nousuun, silloin meidän on luotava lisää rahaa. Tai saatava lisää rahaa. Tai pyöritettävä lisää rahaa tuottavasti. 

Sen olen jo kauan sitten oivaltanut, että jos tahtoo lisää rahaa, on tehtävä sellaista, mistä saa lisää rahaa. Se on niin yksinkertaista.

Yksi suuri ongelma on kuitenkin se, että sallitaanko se meille. Meidän tähän saakka lainaamamme sata miljardia euroa eivät ole parantaneet millään lailla Suomen tilannetta, vaan vieneet meidät yhä pidemälle suohon.

Siitä vastuussa olevat tulevat varmaankin jossain vaiheessa sanomaan vanhaan tapaan, että kukaan ei tiennyt. Sen mukaan mitä olen asioita seurannut ja ihmetellyt, olen kuitenkin eri mieltä. Melko varmaa on, että ylimmillä päättävillä tasoilla on tiedetty oikein hyvin. Nytkin valtiovarainministerimme on taas menossa saamaan ohjeita Bilderbergin kokoukseen, mutta en usko että niistä ohjeista on Suomelle kokonaisuudessaan mitään hyvää odotettavissa.

Pikemminkin uskon, että me kuljemme tietä, jossa meidän omilla päätöksillämme ei ole enää paljoakaan merkitystä - ellei jotain ihmettä tapahdu - ja siitä kerron kohta lisää. Tästä ennalta suunnitellusta tiestä muistutti jälleen tänään Iltalehdessä ollut laatikko, jossa puolustusvoimien tiedotuspäällikkö lausuu tarkoittaen Naton Isiksen vastaista sotaharjoitusta: Osallistuminen on aina poliittinen päätös. Se päätös on tehty jo pitkän aikaa sitten.

Siksi meillä ei keskustella avoimesti Natosta, jottei tarvitsisi sanoa, ettei päätökset on tehty jo kauan sitten. Ei näistä suurista päätöksistä kysytä eduskunnalta, ne vain tehdään, ne vain tapahtuvat, ja kun niiden seuraukset tulevat ilmi, todetaan vain päätökset on jo tehty, joskus, jossain.

Enkeli_soittaa_ja_joutsenet.jpg

Mitä siis tehdä?

Mitä siis voimme tehdä? Meille jossain korkeissa taloudellisissa piireissä suunniteltu tulevaisuus on luultavasti sama kuin mitä nyt Kreikassa tapahtuu. Sen idea on yksinkertainen. Maan annetaan mennä hunnigolle niin, että se joutuu ottamaan velkaa enemmän kuin voi itse hoitaa. 

Silloin toiset EU-maat kutsutaan maksamaan sen velkoja. Isoille talousmaille se on kannattavaa, koska jos niiden pankit ovat itse saamamiehinä. Silloin näihin maihin virtaa lisää rahaa koko yhteisöltä. Ne maat taas, kuten Suomi, jotka ovat takaamassa tai myöntämässä niitä lainoja, joita ei ole koskaan tarkoitus maksaa takaisin, luonnollisesti menettävät rahansa. Näin niistä saadaan seuraavia rahastuskohteita.

Tämä kuvio vaikuttaa nyt erinomaisen selkeältä. Ja meillä on oikeastaan vain yksi ainoa mahdollisuus ellemme halua Kreikan kohtaloa: moraalinen ryhdistäytyminen. Tämä on sellainen talvisota, joka meidän on kaikkien taisteltava yhdessä. Erona on nyt se, että vanhentunut poliittinen järjestelmä ei voi sitä johtaa, koska se luultavasti ainakin henkilötasolla on sitoutunut niin moneen suuntaan: uusi ryhdistäytyminen voi tapahtua vain niin, että me otamme jokainen henkisen vastuun, alamme ajattelemaan sitä mikä missäkin tilanteessa on oikein, siis aivan todella oikein, koko elämän kannalta.

Silloin meillä on mahdollisuus, koska maailmankaikkeus ja henkinen maailma ovat niiden puolella, jotka uskaltavat puolustaa totuutta, sillä tavoin kuin kukin sen itse kokee.

Totuus ei ole enää koskaan jonkun ryhmän totuus. Se aika on jo mennyt ohitse. Nyt meidän on herättävä siihen, että vain jokainen ihminen yksin, oman enkelinsä kanssa, voi tietää, tuntea ja kokea totuuden ja oikeuden. Ja kun tällaiset oman totuutensa aidosti kokevat ihmiset toimivat yhdessä, joko käytännössä tai rukous- tai meditaatiotasolla, silloin voi syntyä uutta ja silloin voi ihmeitä tapahtua!

Rakkaudella
Matti

Ja jos olet yhtään samaa mieltä, kirjoitathan ainakin sanan tai lauseen tai pari kommentteihin. Tullaksemme todellisiksi rohkeiksi yksilöiksi me tarvitsemme myös toinen toistemme tukea!

Avainsanat: Suomi, talous, raha, velka


Kommentit

21.8.2015 18:52  Inkeri Väisänen

Kiitos Matti postauksestasi. Paljon tapahtuu politiikan teatterin näyttämöllä. Itseäni kiinnostaa se, mitä poliitikot jättävät sanomatta, niissä sanomattomissa lauseissa taitaa piillä liikaa totuutta kansalle. Erikoista elää ja kokea tämä aika, kun raha ja valta ovat valtavassa murroksessa kohti muutosta, muutos joka tuo aina kaiken lian pintaan. Näytelmää etäältä seuraten.

21.8.2015 18:58  Pirkko Holmberg

Laitatko linkin siihen Nordean strategin blogiin?

21.8.2015 19:15  Matti

Mainitun blogin kirjoittaja on Jussi Hahtela Nordean omilla sivuilla.

http://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/Jussi-Hahtela/2015/2015-08-21-suomi-ajaa-silmat-kiinni-kreikan-tieta.html

21.8.2015 19:21  Sisko Tampio

Kiitos ajatuksista ja aloituksesta!Minua jäi "kutittamaan" aihe, saada kuulla eteenpäin, miten ajatuksesi kulkevat. Kun olet tutkinut mm. luonnon energioita, niin oletko saanut käsitystä myös kansakunnan energioista, missä kohtaa me olisimme kansana joutuneet tähän jamaan? Itselläni on teorioita, ja tuntemus siitä että voimattomuuden ja uhriuden energia olisi taustalla ja se olisi alkanut jo kauan sitten. Mutta mitä sinä ajattelet?

21.8.2015 19:32  Arttu Aitolehti

Kiitos Matti.

21.8.2015 20:10  Matti

Hei Sisko,

Suomen energiat ovat kyllä erikoiset, lähtien siitä, että meidän on niin kauan annettu ymmärtää, että meillä ei ole muinaishistoriaa, ei sankareita, ei kuninkaita, ei megeliitteja - vaikka kaikissa maailman muissa maissa olisikin.Sitten kokemus Suomesta rauhantekijänä, minkä me oivallisesti menetimme parissa vuodessa, samoin kuin mahdollisuutemme idän ja lännen välittäjänä. Ja kansa vain kulkee rauhallisesti ja tuumaa mahdollisesti että herrat selvittävät minkä sotkevatkin.

Mutta kirjoitan nyt näistä kysymyksistä lisää, joten varmaankin saat vastauksia kysymykseesi. Ja olen myös kiinnostut sinun teorioistasi ja tuntemuksistasi.

21.8.2015 20:31  Elvi Savolainen

Juuri tänään mietin yksilöllistä suhdettani hallituksen ihmisten työskentelyyn. Tuli niin selkeä tunne, ettei tällainen edustuksellinen järjestelmä voi enää tässä ajassa toimia, tarvitaan suoraa demokratiaa. Samalla nousi esille vahva tahto, tarve ryhdistäytyä, selkeyttää - ja kaipasinkin jo Hallitus-meditaatioittesi kuuntelua - kohta ne kaivan esille. - Itse pyrin toimimaan paikallistalouden alueella, niissä kehittyy aitoa yhteisöllisyyttä ja tietoisuutta rahan liikkeestä. Kiitos blogista ja linkistä!

21.8.2015 21:03  Marjut Pietilä

Kiitos että toit asiaa , painavaa asiaa ihmisille tiedoksi !

21.8.2015 21:38  Anneli Kaunislehto

Viime syksynä näihin aikoihin Plejadien ohjauksessa aloitimme meditaatiokauden ryhmien kanssa saaden tehtäväksi totuudellisuuden. Sama toistui kauden alkaessa tammikuussa ja jälleen viime viikolla syyskauden alussa. Miellän sen liittyvän tähän samaan teemaan: löytää oma, sisäinen totuudellisuus sekä uskaltaa kantaa ja ilmaista sitä täydesti omassa elämässä ja arjessa, mutta myös julkisesti.

21.8.2015 22:01  x

Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Yksi konkreettinen asia, mitä me kaikki voisimme tehdä ihan käytännön tasolla, on OSTAA SUOMALAISTA. Vaikka ne suomalaiset tomaatit maksaisivat euron kilolta enemmän kuin espanjalaiset, niin ostakaa silti suomalaista.
Nämä ovat pieniä asioita, mutta jos jokainen antaa edes pienissä asioissa tukensa kotimaiselle tuotannolle, sillä on merkitystä.

21.8.2015 23:01  Kari Hallantie

Kannattaa katsoa Docventuresin "Talouden madonluvut" YLE Areenalta. Siitä selviää, miten pankeille on annettu oikeus luoda rahaa ja miten tämän seurauksena tämän päivän maailmassa varallisuus kerääntyy yhä harvempiin käsiin. http://areena.yle.fi/1-1594821. Raha on irtautunut reaalitaloudesta ja pyörii tietokoneiden muisteissa. Sairasta!
Euron myötä Suomi menetti taloudellisen itsenäisyytensä. Euromaat on passitettu pankkien lainaluukuille, kun ne aiemmin saattoivat lainata omilta keskuspankeiltaan ja säädellä valuuttansa arvoa. Systeemiin näyttää kuuluvan ettei verojen kiertoa veroparatiiseissa pystytä eikä halutakaan rajoittaa.

22.8.2015  mikko

samoilla linjoilla ollaan. velkaannuttaminen näyttäisi olevan jonkinlaista "varallisuuden uusjakoa" jossa rappautetaan demokratian rippeet luomalla valtiolle velkataakka jota käyttämällä saadaan valtio omaan käyttöön. eli tahoille jotka johtaa kansainvälistä pankkitoimintaa.
olen ihmetellyt voiko suomen köyhdyttäminen olla osa strategiaa jossa Suomesta tehdään taas yhtä tukikohtaa kaiken nielevälle mahdille jota esim NATO ajaa. en ainakaan itse voisi kuvitella Suomen menevän mukaan tähän uudeen kylmään sotaan hyvinvoivana valtiona.
kuriositeettinä mainittakoon vaikka Nokian yrityskaappaus jonka uutisointi oli samaa tasoa venäjä- tai nato-uutisoinnin kanssa. asiat vaan tapahtuu muttei mainita miksi. suomea on "ulkoistettu" ja sama linja näyttää jatkuvan.

22.8.2015 6:32  Jukka-Pekka Jalovaara

Kiitos kirjoituksestasi Matti !

jopa tällaiselle taloudesta ja politiikasta mitään tietämättömälle kuvataiteilijalle kuin minä, on jo pitkään ollut todella kummallista seurata kuinka suomalainen politiikan verho alkaa raottua ja näyttäytyä " orkestroituna" , eli manipuloituna offensiivina , jonka tarkoitus onkin juuri se mitä kirjoitit.
itsenäisyys ja omavoimaisuus liataan käsitteinä ja se tuntuu pahalta.
Tämä tilanne kenties antaakin yksilölle mahdollisuuden oivaltaa, että on tartuttava toimeen, yksilön ja kansan tasolla - koska muutoin mikään ei muutu. On siis rohjettava tehdä henkilökohtaisia päätöksiä - ja vähintäinkin ajateltava itse.
Ajattelisin itse , ettäjo Mauno Koiviston ajoista tämä nykyinen tilanne on alkanut kehiytyä kasaan.

Mielenkiinnolla seuraan kyllä tilannetta.

22.8.2015 8:24  Seija

Tällaisena aikana on ajoittain vaikeaa olla herkästi energioita ja ympärilläolevia muutoksia tuntevana. Tekisi mieli sulkea silmät ja korvat.

22.8.2015 12:11  Sari

Asiaa kirjoitit. Jossain on puhuttu talouden palkkatappajista, jotka auttavat maata kriisiytymään, jotta taloudellisessa kriisitilanteessa tietyt tahot pääsevät ryöstämään maan rikkaudet yksityistämisen nimissä.

Erityisesti tämä kohta kiinnitti huomioni:

"...uusi ryhdistäytyminen voi tapahtua vain niin, että me otamme jokainen henkisen vastuun, alamme ajattelemaan sitä mikä missäkin tilanteessa on oikein, siis aivan todella oikein, koko elämän kannalta.
Silloin meillä on mahdollisuus, koska maailmankaikkeus ja henkinen maailma ovat niiden puolella, jotka uskaltavat puolustaa totuutta, sillä tavoin kuin kukin sen itse kokee."

Meidänhän pitäisi visioida maan päälle paratiisi ja pitää siitä visiosta kiinni, jotta voimme vakaasti kulkea sitä visiota kohti.

Ja kyllä, meidän pitäisi tehdä jokapäiväiset pienet ratkaisut sekä ennenkaikkea suuren linjan poliittiset ratkaisut ajatellen maailmankaikkeuden parasta eikä vain reagoida siinä hetkessä liikkuviin asioihin. Voisimme jo jättää egolähtöisen politiikan syrjään ja siirtyä sydänlähtöiseen politiikkaan.

22.8.2015 12:14  Jagdev

Kiitos Matti, tämä blogikirjoitus selvensi miksi olen lähdössä ensi viikolla pohjoismaiseen kokoukseen puhumaan meidän kevään vaaleista, hallitusohjelmasta, tasa-arvosta ja taloudesta - aiheista, jotka eivät ole ihan ominta alaani. Kutsu tuli yllättäen, eikä kieltäytyminen tuntunut vaihtoehdolta.

22.8.2015 13:40  Sisko Tampio

Kiitos ehdotuksestasi, Matti.

Kuten kirjoitat, kansa vain kulkee rauhallisesti odottaen että herrat hoitavat homman. Tästä voin jatkaa omien ajatusteni kuvaamista. Ne ovat nousseet tunnustelemalla kaikkea sitä, mitä ympärilläni ja itsessäni olen kokenut. Kuulostelemalla, mitkä energiat eli mm. asenteet tai pelot ovat ihmisten tekojen taustalla. En siis ole tutkinut luontoa enkä varsinkaan mitään voimapaikkoja :), vaan emotionaalisia ja mentaalisia energioita lukemattomissa eri tilanteissa. Myös itsessäni.

Koen, että kansamme haasteena on uhritietoisuus. Se toki vaivaa koko ihmiskuntaa, mutta meillä on siitä omannäköinen versio ja voimakkaampi, kuin monella muulla eurooppalaisella kansalla. Uhritietoisuudella tarkoitan voimattomuutta, avuttomuutta ja vetäytymisen halua. Uhri on saattanut kokea nististämistä ja niinhän maamme on kokenut aikoinaan Ruotsin ja Venäjän vallan alla. Liian helppoa olisi kuitenkin selittää uhritietoisuuden syntyneen vasta mainittuina vuosisatoina. Uskon sillä olevan pidemmät juuret. Ne saattavat liittyä ryhmäkarmaan.

Uhritietoisuuteen sisältyy koukku. Uhri voi alistamisen kokemuksillaan puolustella passiivisuuttaan ja alistumisen toimintatapaansa jatkossakin. Kun itse ei voi muka tehdä mitään, kun ?herrat päättävät?, on houkuttelevaa jäädä tilaansa päättäjien virheitä moittimaan. En tiedä, onko maassamme sen isompaa herravihaa & herrapelkoa kuin muuallakaan, mutta monesta suunnasta olen näin kuullut väitettävän. Me vihamme & pelkäämme ?herroja?, me seisomme hattu kourassa ?valkoisen takin? edessä. Siten ulkoistamme kaiken pahan. (jatkuu)

--jottei Matti sinun blokisi täyttyisi liian pitkästä jaarituksesta, koko kirjoitus on luettavissa omassa blokissani:

https://siskotampio.wordpress.com/2015/08/22/joukkovoimaa-kansakunnan-varjoa-ja-uutta-aikaa/

22.8.2015 14:24  Tytteli

Hienoja ajatuksia! Kiitos!

22.8.2015 14:25  Titta Tuppurainen

Suuri kiitos!kirjoitus todella puhutteli minua ja kutsui minua vielä syvemmälle itseeni löytämään se totuus itsestäni.

22.8.2015 22:19  Sirpa Turunen

Kylmä pääoma ei pelkää muuta kuin inhimillistä rakkautta ja empatiaa. Rakkaus taas ei pelkää mitään. Jospa ryhtyisimme tietoisesti tekemään rakkauden tekoja, vaikka kuinka pieniäkin, että rakkaus vahvistuisi. Lievegood on kirjoittanut tästä eräässä haastattelussa jo 80-luvulla, ja ennakoinut nykyistä rahoituskriisiä.

22.8.2015 22:54  Harriet Fagerholm

Kiitos Matti. Tätä olen tuntenut intuitiivisesti jo kauan, mutta kirjoitat taustalla olevista voimista sellaisella tavalla että se avaa ajatuksia. Olen ehdottomasti sitä mieltä että tarvitaan rohkeita totuuden pohjalta toimivia ihmisiä, jotka henkisella voimalla voi saada muutosta aikaan.

23.8.2015 10:31  Rauli Eskolin

Hyvää pohdintaa. Suomelta ovat tosiaan valloittajamaat kuohinneet itsetunnon, ja lisäksi täällä on (Ruotsin sodista alkaen) paljon isältä pojalle (ja miksei myös äidiltä tyttärelle) periytyvää, raskasta sotakarmaa. Nyt on aika irtautua tuosta pyörästä ja olen huomannut oman sukupolveni alkavan tehdä niin. Hyvää täällä on suhde ja kaipuu luontoon, sekä tietynlainen totuuden kunnioittaminen ja suoraselkäisyys. Se on päässyt vähän hautautumaan perinteisten tiedotusvälineiden valta-aikana, mutta näin uusien medioiden aikana toivoa on!

23.8.2015 13:10  Martta

Tänä aamuna mietin sitä miten kaksi erityistä asiaa on kovasti esillä yhtä aikaa - Suomen talouskriisi ja hallituksen aikomat menoleikkaukset vähäosaisilta sekä - Suomeen tulevat suuret pakolaismäärät ja turvapaikanhakijamäärät. Kuuluuko tämäkin "kesäteatterimeininkiin" ?
Ajattelen kuitenkin, että lähestymme koko ajan sitä tietoisuuden tasoa, jolloin kaikki on kaikille avointa ja läpinäkyvää.

23.8.2015 13:23  Mirja

Kiitos Matti . Todella mielenkiintoista!! Jään seuraamaan.

24.8.2015 0:21  Erik Samulin

Sisko Tampion ajatukset Suomen kansan uhritietoisuudesta samoin kuin Rauli Eskolinin kuvaus itsetuntomme kuohitsemisesta voisivat olla siemeniä laajempaan keskusteluun aiheesta. Tärkeää silloin olisi että hoksataan välttää sellaisen keskustelun koukut. Entisenä terapeuttina ajattelen, että "diagnoosien tekeminen" eli ongelmakeskeisyyteen jääminen ei luo mitään uutta. Ongelman toteaminen ja vaikkapa oman uhriksi lankeamisen hoksaaminen olisi minusta hyvä alku. Niin kuin Jukolan Alpo sanoi kun veljekset pelastautuivat Viertolan häriltä Hiidenkivelle:"Tässä ollaan mutta kuinkahan tästä tullaan?"

24.8.2015 12:14  Sisko Tampio

Olet oikeassa, Erik!
Ongelmaan jääminen ei ole vastaus, mutta eikös ongelman hoahmottaminen ole alkusysäys muutokseen? Itse olen käsitellyt omaa uhriuttani mm. psykologisin ja henkisin keinoin. Haluamalla muuttua eli vapautua omana itsenä, oppimalla pois rajoittavista käyttäytymismalleista jne. Siinä onkin paljon työsarkaa.

Uhritietoisuus (engl. victim consciousness) on henkisen kasvun keskeisiä termejä uudessa ajassa. Se miten itse kukin sitä lähtee itsessään purkamaan, vaihtelee varmaan paljonkin. Olen käyttänyt siihen myös valon virityksiä.

24.8.2015 17:09  Erik Samulin

Olemme samaa mieltä Sisko: sinä kirjoitit että "ongelman hahmottaminen on alkusysäys muutokseen", minä taas että "oman uhriksi lankeamisen hoksaaminen olisi hyvä alku muutokseen". Eikö me aika lailla samasta asiasta silloin puhuta - tai siis kirjoiteta.....

24.8.2015 17:18  Erik Samulin

Ja sehän oli tietysti Jukolan Aapo eikä Alpo, joka siellä Hiidenkivellä ratkaisuja pohti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini