Matin blogi

Voiman meditaatio

Share |

Perjantai 11.8.2017 - Matti Kuusela


Olen tosi iloinen tästä Rudolf Steinerin nyt julkaistusta voiman meditaatiosta, vaikka en ole vielä ehtinyt edes kokeilla sitä. Steiner antoi tällaisia sekä aamu- että iltameditaation käsittäviä meditaatio-ohjeita henkilökohtaisesti ja pyydettäessä lähinnä esoteerisen koulunsa oppilaille.

Meditaatio on annettu Englannissa ja englanniksi, englantilaiselle. 

AAMULLA

Kuvittele itsesi kosmiseen tilan keskelle. Valo ympäröi sinut ja sinulle kaikuu ääni neljästä ilmansuunnasta, pohjoisesta, idästä, etelästä ja lännestä. Ääni lausuu sinulle:

"Ole vahva minässäsi. Anna sydämesi maailmanhengelle."

"Be a strong I. Give thy heart to the Spirit of the World."

Ole sielussasi hyvin hiljaa tämä meditaation jälkeen.

ILLALLA

Käy mielessäsi läpi päivän tapahtumat päinvastaisessa järjestyksessä, illasta aamuun. Kuvittele olevasi kosmisen tilan syvyyksissä, Pimeyden ympäröimänä, ja että puhut Idässä olevalle Täysikuulle.

"Tulen Minässäni vahvaksi. Annan sydämeni maailmanhengelle."

"I will be a strong I. I will give my heart to the Spirit of the World."

Ole sielussasi hyvin hiljaa tämän meditaation jälkeen.

- Rudolf Steiner

Minä ja minuus

Meditaation asetelma on tuttu monista Steinerin antamista esoteerisista meditaatioista. Aamulla maailmankaikkeus puhuu unesta heräävälle ihmissielulle. Ja illalla ihmissielu vahvistaa maailmankaikkeudelle oman päätöksensä. Luonnollisesti maailmankaikkeus tässä tarkoittaa enkeliolentoja, jotka ovat aina kanssamme.

Maa on erikoinen paikka. Aurinko ja kuu pitävät maan tasapainossa niin, että meillä on täällä sopivalla vauhdilla kehittyvä keho ja mahdollisuus vapaaseen ajatteluun.

Nykyaikana minuus sekoittuu usein egoismiin. Ego on alkuperäinen kreikan minää tarkoittava sana. Egoismi merkitsee minän heikkoutta niin, että se ei kestä omassa itsessään vaan samaistuu joihinkin muihin ilmiöihin, sielulliselta aina aineelliselle tasolle saakka.

Siksi minän tai minuuden vahvistuminen oikealla tavalla merkitsee egoismista vaautumista. Se merkitsee yleisemminkin vapautumista. Ja jos kysymme, mihin ihminen pohjimmiltaan vapautta tarvitsee, niin vastaus voi lopulta olla vain - mahdollisuuteen tehdä hyvää maailmassa.

Tässä meditaatiossa englanninkielisellä ja suomenkielisellä meditaatiolauseella on yksityiskohdissaan huomattavan erilaisia sävyjä. Se ei johdu pelkästään kielestä, vaan siitä että eri kansoilla ja kielilla on omat tapansa ymmärtää ja katsoa asioita. Henkisemmin ilmaistuna se merkitsee, että eri kansoilla on omat kielen-, ajattelun- ja kansanhenkensä, jotka ovat aivan todellisia enkeliolentoja, persoonallisuuksia, joilla on omat tapansa hahmottaa maailmaa.

Orion_nebula2.jpg

Päivän taaksepäintarkastelu

Taaksepäintarkastelu on yksi Steinerin antamia perusharjoituksia. Katsomalla päivän tapahtumat päinvastaisessa järjestyksessä me ikäänkuin kelaamme päivän filmin takaisin rullalle. Se auttaa myös unen saavuttamisessa ja lopettaa päivän tapahtumien turhan pyörimisen mielessä.

Taaksepäin tarkastelu vahvistaa myös mielikuvitusvoimia ja auttaa niitä vapautumaan aistimaailman sidonnaisuudesta. Se taas vahvistaa kykyä havaita mikä on totta ja todellista, ja mikä ei. Vapaa mieli on herkempi ottamaan vastaan hengen aitoa opastusta.

Lisäksi taaksepäintarkastelu valmistaa yön tapahtumiin, sillä astraalimaailmassa aika virtaa päinvastaiseen suuntaan kuin fyysisessä maailmassa. Kun harjoittelemme tätä toista suuntaa jo päivätietoisuudessa, silloin olemme valmiimpia ymmärtämään sielunmaailman tapahtumia.

Taaksetarkastelun voi hyvin aloittaa yksinkertaisesti. Voi valita aivan vapaasti jotain pieniä tapahtumia, ja kun pystyy seuraamaan mitä tapahtuu esimerkiksi kulkiessasi oven kautta tai juodessasi vettä, voit vähitellen laajentaa tapahtumia. On turha yrittää liikaa. Parempi on pysyä harjoituksissa siellaisella tasolla, jossa ne ovat mielenkiintoisia ja vahvistavia.

Voima

On hyvä tietää, että tällainen voiman meditaatio on olemassa. Yksi etenkin nuoremmille hankala asia henkisessä kehityksessä on, siihen tarvitaan aikaa, eikä kannata tehdä harjoituksia joihin ei ole valmis. Tilanne on sama kuin urheilussakin: kuntoa ja suorituskykyä on rakennetteva perusteista lähtien.

Meditaatiossa se merkitsee esimerkiksi sitä, että jos aivan hirmuisesti haluat lisää voimaa tai olet ahdistunut, niin sinun kannattaa vielä tehdä töitä perusteiden kanssa. Näitä perustavia harjoituksia Steiner kuvaa kirjansa Henkisen tiedon tie alussa. Ne ovat myös harjoituksia, jotka mielellään jättää syrjään, kun haluaa kiirehtiä eteenpäin. Mutta palaan tähän kysymykseen myöhemmin.

Jos sinusta siis tuntuu, että tämä meditaatio on liian vaativa, niin luultavasti niin on. Jatka etsimistä, jatka perustyötä, ole aina valmis löytämään uutta. Mutta jos vaikka vain muistat tämän meditaation olemassaolon, se vaikuttaa sielussasi hyväätekevänä voimana.

Jos koet meditaation sopivan sinulle nyt. Onnittelen.

Sain tämän meditaation tietooni vasta tänään, joten en ole kokeillut sitä itse. Ennakolta kuitenkin tuntuu, että tämä on juuri sitä, mitä olen kauan etsinyt.

Ja jos sinä alat tehdä tätä meditaatiota, niin olen iloinen jos kirjoitat siitä. Tehdään töitä yhdessä :)

Matti

Avainsanat: voima, oma voima, esoteerinen, meditaatio, Steiner


Kommentit

12.8.2017 14:22  Minna Kock

On hyvä katsoa päivä takaperin illalla ja vaatii tietty ponnistuksen että pääsee aamuun asti. Aamun tunnelmaan ja heijastaen sen käsillä olevaan illan tunnelmaan, siitä löytää makoisan unen ja ehkä miellyttävät unikuvat. Toisaalta egoismi on myös väline itsenäistymiseeen, mutta ei mitään tekemistä korkeamman minän kanssa.

13.8.2017 22:06  Aino S.

Upea meditaatio! Suuren suuri kiitos sinulle kun jaoit sen.

Olenkohan havainnoinut oikein, että täysikuu vaeltaa etelätaivaan kautta, aloittaen itätaivaalta ja päätyen länsitaivaalle. Näin ainakin talvikauden eli syyspäivän tasauksesta kevätpäivän tasaukseen? Jäin nimittäin pohtimaan tuota itätaivaan täysikuulle puhumista.

13.8.2017 23:09  Matti

Hei Aino, varmaankin noin täysikuu kulkee vuoden kierrossa, jos olet sen kerran niin miettinyt. Muutenhan täysikuu merkitsee, että aurinko on vastakkaisella puolella maapalloa. Kuu Idässä, aurinko iltapuolella lännessä.

Eli kristilisellä alttarilla Kristus puhuu aamulla auringon kanssa idästä, nyt ihminen vastaa illalla (tai meditaatiossa yöstä) idässä olevalle täysikuulle.

17.8.2017 12:21  Aino S.

Hei, vähän aikaa menee vielä sisäitäessä tuota symboliikkaa/merkitystä, mutta sisäisesti tuntuu loogiselta. Jatketaan meditaatiota!

17.8.2017 12:24  Aino S.

Niin, tämä oli vielä mielessä: ymmärtääkseni kuu on alitajunnan, alitajunnan voiman symboli. Eli illalla puhutellaan oman alitajuntaa, valjastetaan alitajunnan voima tukemaan päätöstä.

17.8.2017 13:12  Matti

Hei Aino, hyvä ajatus, mutta tässä ei tavallaan tarvitse ajatella eikä "tietää". Tavalliset meditaatiot lähtevät ajatuskuvasta, mutta tässä lähestytään asiaa enemmän kosmiselta suunnalta, eli aivan toiselta kannalta kuin missä tavallinen ajattelu työskentelee.

Esoteeriset meditaatiot toimivat enemmän tunne-tahtoalueella kuin ajattelussa. Sitä on aluksi vaikea ymmärtää, koska henkisellä tiellä teemme kaikkemme ajatteluvoimien elävöittämiseksi, Tässä meditaatiossa ajattelu asetetaan syrjään niin paljon kuin mahdollista, ja asetetaan ensisijassa tunnevoimat kohdalleen. Ja tehdään - eikä ajatella, koska yksi tarkoitus on juuri vanhan ajattelun ylittäminen.

Siksi tässä meditaatiossa ei tarvitse ajatella merkityksiä, koska varsinainen tapahtuma on ajattelua syvemmällä tasolla, Eli jos tässä yhteydessä yrittää ajatella jotain merkityksiä, niin se todennäköisesti menee aina väärin, koska syvemmillä tasoilla asioiden yhteydet ovat ... no, syvempiä, samanaikaisempia, ja eikä koskaan ainoastaan yhdensuuntaisia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini