Matin blogi

Lorna Byrne ja ajatuksia Kristuksesta

Keskiviikko 16.2.2011 klo 2:42

Odotellessamme irlantilaisen "Enkeleitä hiuksissani" Lorna Byrnen puhetilaisuutta Kulttuuritalolla maaliskuussa voimme mietiskellä hänen kirjojaan. Hänen ensimmäinen enkelikirjansa sai todellakin tuntumaan siltä kuin enkelit olisivat aivan lähellä, aktiivisina ja iloisina ja toimeliaina, hiuksissa. Olen nyt hiljalleen lukenut englanniksi hänen toista kirjaansa Portaat taivaaseen ja ihmetellyt sitä, miten hienosti hänen elämänsä enkeliprojekti on valmisteltu ja toteutettu.

Kuin huomaamatta hän tuo esiin mitä korkeimpia ja tärkeimpiä näköaloja. Enkeli Mikael paljastuu vähitellen arkkienkeli Mikaeliksi. Jumala, josta hän puhuu, paljastuu vähitellen Kristukseksi, ja kaikki ne kysymykset, joita hän itse enkeleille tuossa kirjassaan hyvin vilpittämällä ja yksinkertaisella tavalla esittää, rakentavat eteenpäin aivan hämmästyttävää henkisen kokemuksen kokonaisuutta, kuvaa enkeleistä, henkisyydestä ja Kristuksesta sillä tavoin, että se on käytännössä kaikkien ihmisen ja kaikkien uskontojen ymmärrettävissä.

Kun Lorna nyt toisen teoksen lopussa on selittänyt, miten Jumala pyysi nimittämään häntä itseään juuri Jumalaksi, onkin kiintoisaa palata takaisin ensimmäiseen kirjaan ja katsoa miten Lorna häntä siellä kuvaa - paitsi että minulla ei olekaan tässä tuota kirjaa. Joka tapauksessa Lorna kuvaa kohtaamaansa Jumalaa loistavana ja ihmeellisenä nuorena miehenä. Tuo kuvaus kannattaa itse lukea Enkeleitä hiuksissani -kirjasta. Luulen, että tuo kirja on nyt todella tärkeä paitsi meille ihmisille, myös enkeleille itselleen, ja tietenkin Kristukselle, eli tässä Jumalalle. Enkelit tarvitsevat sitä, että me tiedämme heistä. Myös Kristus tarvitsee.

Nyt joku voisi sanoa, että Kristus on jumala, ei hän meitä tarvitse. Ja muistankin joskus kuulleeni lauseen, ettei Kristus tarvitisisi meitä, mutta me tarvitsemme Kristusta. Mutta ei asia ole lainkaan niin: ollessaan täällä Kristus tarvitsee meitä suureen työhönsä, ollessaan täällä Kristus tarvitsee meitä myös itseään varten, olen siitä aivan vakuuttunut.

Myös tuo, että me tarvitsemme Kristusta, ei kuulosta oikelta. Se kuulostaa itsekkäältä. Kristus on jo täällä, ja hän on luvannut olla kanssamme. Se tarve on jo täytetty. Meidän on löydettävä hänet. Se on tärkeää.

Monet hienot henkiset kirjoittajat ja tutkijat ovat korostaneet, miten henkilökohtainen Kristus-kokemus on, ja miten omalla tavallaan jokainen hänet näkee ja kokee. Myös tuo on asia, jota kannattaa miettiä.

 

Kristus Palestiinassa

Jo aikoinaan Palestiinassa Kristuksen kohtaaminen fyysisessä kehossa oli jotain hyvin erityistä. Getseman yössä valtaa pitävien oli pitänyt lahjoa Juudas osoittamaan kuka apostolien piiiristä tämä suuri opettaja oli. Jos sotilaan olisivat itse kyenneet hänet tunnistamaan, ei mitään Juudaksen suudelmaa olisi tarvittu.

Meidän on siis ajateltava, että kosmisen Kristus-olennon aurinkovoima tai hengen voima oli niin suuri, että opetuslapset hänen lähipiirissään oli kaikki tuon voiman valaisemia, kaikki näyttivät ulkopuolisilta yhdennäköisiltä. Valo heidän eetterikehoissaan loisti ja vaikutti niin yhdenmukaisena, että ulkopuolisen oli mahdotonta erottaa opetuslasten ja opettajan henkilöllisyyksiä toisistaan.

Toinen ajatus, joka myös on esitetty, on juuri tuo Kristuksen yksilöllinen esittyminen: hän näyttäytyy jokaiselle yksilöllisellä tavalla. Jo silloin. Hänen hengen läsnäolonsa ja rakkautensa oli niin suuri, että luultavasti myös se teki hänen käytännöllisen tunnistamisensa mahdottomaksi. Ehkä häntä oli vaikea erottaa siksi, että ihminen näkikin enemmän itsensä hänen valossaan.

90-luvun alkupuolella luin mielenkiintoisen kirjasarjan amerikkalaisesta etsijästä ja tutkijasta, joka matkusti usein Intiassa etsimässä sen aitoa henkisyyttä. Hän onnistui myös rakentamaan kameran, jolla hän saattoi valokuvata menneisyyttä (aivan oikein, minusta se ei ole niin ihmeellistä). Hän kuvasi useita Jeesuksen elämän kohtauksia, mutta ongelma oli, että hänkään ei kyennyt kuvista erottamaan Kristusta hänen opetuslapsistaan.

Tämä kamera ja sen kuvat olivat hyvin dokumentoituja, ja hän kävi näyttämässä niitä myös paaville. Mutta hänen kuoltuaan kukaan ei enää löytänyt mistään tuota kameraa sen paremmin kuin kuviakaan.

 

Kristuksen kolme olomuotoa

Papeille pitämissään esitelmissä Steiner puhuu siitä, miten Kristuksella on ikäänkuin kolme olomuotoa maanpäällisessä hahmossaan: Kristus, Elävä Sana ja Kuningas.

Todellakin. Nykyisin kun halutaan tehdä Kristus ymmärrettäväksi, puhutaan joskus yksinkertaisesta miehestä Nasaretista, mutta niin ei ole millään lailla. Mikään hänessä ei ole yksinkertaista. Voi muistaa vaikka sitä, miten hän poikana temppelissä selitti fariseuksille ja saddukeuksille pyhiä kirjoituksia, ja kaikki olivat täysin hämmästyneitä ja ihmeissään. Ei ihmeissään pelkästään siitä, että nuori poika ymmärsi noita kirjoituksia, joiden tuntemus tuohon aikaan oli heikko kansan parissa, eikä ihmeissään siitä mahdottomasti asiasta, että poika osasi tulkita niitä, vaan siitä, että tuo poika selitti ne sellaisella tavalla, että papit kokivat hänen todella tietävän mistä puhuu. Siihen he eivät itse kyenneet - he olivat omistaneet elämänsä noiden kirjoitusten tutkimiseen.

Tuohon aikaan temppelit olivat paitsi hengellisen elämän, myös muun kulttuurin ja tieteen keskuksia. Nunna Katariina Emmerick kertoo, miten Jeesus keskusteli täysin suvereenisti sen ajan huippulääkäreiden kanssa ja opetti heille ihmiskehon toimintaa, kauppiaiden kanssa hän keskusteli ulkomaankaupasta ja eri valuutoista, kulttuuri-ihmisten kanssa kreikkalaisten tapojen rappauttavasta vaikutusta kansan henkisyyteen.

Mutta puhuessaan toisesta tulemisestaan pilvissä eli eetterimaailmassa Kristus korostaa sitä, miten hän lähestyy ihmisiä veljenä. Ja se on suuri asia. Minulta on kestänyt pitkään alkaa hyväksyä itsessäni se, että jos katson Kristukseen, minun ei tarvitse katsoa ylöspäin, Kuninkaanseen, vaan Veljeen.

Yksi Kristuksen suuruuden ilmennys on, että kun evankeliumit kertovat hänestä, koskaan ei enää hänen tietämystään mainita missään. Se on nuoruuden ohimennyt vaihe. Nyt olennaista on se, miten hänestä säteili rakkauden ja valon voima, joka paransi ihmisiä ja rakensi uudelleen ihmiskehon temppelin kolmessa päivässä. Hänessä siis oli tai vaikutti kaikki se, mitä ihmiskehon henkiseen uudelleenrakentumiseen tarvittiin.

Tätä sama yksinkertainen selkeys tulee esiin Byrnen teoksissa. Kaikki tapahtuu niin kuin tapahtuu. Kaikki on itse tapahtumissa, puheessa, ajatuksissa.

4 kommenttia . Avainsanat: Lorna Byrne, Kristus, Portaat taivaaseen, Enkeleitä hiuksissani, Jumala