Matin blogi

Henkistä ravitsemusta ja puhdistumista

Perjantai 24.2.2012 klo 18:53 - Matti Kuusela

Kirjoitin jo Rudolf Steinerin vuoden 1912 Suomen vierailusta ja siitä, miten tuo matka on nyt sitä tarkemmin tutkittuani avatunut vielä syvemmältä. Suuren kosmisen esitelmäsarjan, kahden enenmmän akateemisen yleisöesitelmän ja venäläisille osallistujille pidetyn oman tilaisuuden lisäksi Steiner piti silloin upeassa hotelli Fenniassa kaksi esoteerista tuntia henkilökohtaisille oppilailleen.

Kerroin jo aikaisemmassa blogissa siitä, miten ... tai kerrataan, kuka tuon blogin lukeneista muistaa nämä - tässä nyt tavallaan toisin päin:

 

Pitääksesi veresi puhtaana
- luo itsenäisesti omat mielipiteesi!

Tämä on täysin ymmärrettävä, koska meidän minuutemme pohjaa toimivana juuri vereen. Aikaisemmin veressä vaikuttiva perinnölliset voimat esivanhemmiltamme. Nyt meidän on puhdistettava ja henkistettävä veremme energiat oman minuutemme hengen voimin.

Jos me vain henkisestä laiskuudesta tyydymme olemaan yhtä mieltä toisten kanssa, se merkitsee veressä olevien minuusvoimiemme heikentymistä. Siksi meidän suuri henkinen velvoitteemme on luoda itse omat korkeimmat näkemyksemme, myös silloin kun olemme läheisten ja samanmielisten tai jopa suurten ja vaikuttavien henkisten opettajienkin piirissä.

Se on vaativaa, mutta nykyajan henkinen kasvu ei enää tapahdu kollektiivisten, vaan yksilöllisten kokemusten ja tietoisuuden kasvun kautta.

 

Puhdistaaksesi lymfasi
- ajattele kirkkaasti!

Ajattelun ja lymfan yhteys on vaativampi tymmärtää, mutta lymfa on elämän ja tunteiden virtausta. Silloin kun ajatuksemme ovat kirkkaita ja puhtaita, ne eivät sotkeudu lymfan virtauksiin, vaan loistavat siitä vapaina ja riippumattomina kuin tähdet, joiden kimallus heijastuu öisen joen pintaan.

 

Puhditaaksesi ruoansulatusnesteesi
- tunne jaloja tunteita!

Tämä on upeaa opastusta. Miten me nykyaikana hyljeksimmekään tunteita ja etenkin jaloja tunteita. Ja totta on, että menneisyydessä niitä onkin käytetty myös väärin. Mutta yhtälailla kuin me ponnistelemme luodaksemme oikeita ajatuksia, olemme me tulleet kasvussamme vaiheeseen, jossa me emme enää voi ottaa tunteita vain valmiina maailmasta, vaan meidän on ponnistelta myös luodaksemme itse itsellemme sellaisia tunteita, jotka vievät elämää ja kehitystä eteenpäin.

Mehän tiedämme yleisesti, että vesi on yhteydessä tunteisiin. Puhtaat tunteet luovat puhdasta vetta, ja ruoansulatusnesteet ovat näistä neljästä juuri lähinnä tavallisen veden elementtiä.

Ruoansulatusnesteillä on se erityinen ominaisuus, että hajottavat aineita. Mitä henkisempiä voimia ruoansulatuksemme kykenee ottamaan vastaan, sitä syvemmälle se kykenee hajottamaan ravinnoksi vastaanottamamme aineen. Jos ajatuksemme ovat puhtaita, kunnioittavia ja jaloja, ruoansulatuksen "vesi" kykenee ottamaan vastaan niin korkeita henkisiä tähtivoimia, että nauttimamme ravinto henkistyy täydellisesti ja ruoansulatuksen kosmiset voimat luovat uudet ravintoaineemme kokonaan uudelleen. Ruoansulatuksemme pystyy todella luomaan kehon tarvitsemia aineksia, mutta normalisti se tarvitsee jotain, minkä se ensin purkaa kokonaan ja luo sitten uutta sen pohjalta.

Nyt ymmärrämme myös, miksi Kristus sanoo, ettei ole niin tärkeää, mitä laitamme suuhumme, vaan mitä sieltä tulee ulos. Kun ilmaisemme itseämme jalojen tunteiden pohjalta, silloin aineenvaihduntamme henkiset voimat muuntavat ja rakentavat uudelleen kaiken mitä kehomme eri tasot tarvitsevat.

 

Hermostosi virtauksia jalostavat
- puhtaat ja refelliset tarkoitukset

Tämä tuntuu helpolta suoraan ymmärtää, mutta vaikealta selittää. Onko niin, että juuri tarkoituksemme ovat meissä henkisessä mielessä mielessä kaikki fyysisintä. Kun miettii hermoston puhdistamisen ja vahvistamisen mahdollisuuksia, niin on helppo huomata, ettei se onnistu pelkillä ajatuksilla tai tunteilla, tai mielipiteillä. Ei oikeastaan jää jäljelle muita mahdollisuuksi kuin tarkoitukset: se mihin pyrimme, jolostaa meidän olemustamme aina fyysisyyteen saakka.

 

Oppiminen

Kerroin jo tuostakin, miten Steiner tällä ensimmäisellä Suomessa pitämällään esoteerisella tunnilla Helsingissä kiirastorstaina 5.4.1912 sanoo, että on parempi lukea yksi kirja viiteenkymmeneenkahteen kertaan kuin viisi kirjaa viisi kertaa.

52 lukukerrassa tapahtuu sama henkistyminen kuin vuodenkierron 52 viikossa. Ja mitä se merkitsee? Se merkitsee näljää kolmentoista eli 12 + 1 viikon vuodenaikaa. Eläinradan 12 voimaa + 1 eli niiden keskustassa oleva Kristus tai Kristus-Sofia kulkevat neljän vuodenjan tai neljän elementin. Jokainen viikko sisältää vielä seitsemän luomisen päivää eli planeettavoimaa ...

Lukea jokin kirja 52 kertaa tarkoittaa valtavaa kosmista prosessia, jossa me käymme läpi vuoden 52 henkistä voimaa, jotka heijastavat sekä Eläinradan, seitsemän planeetan että neljän elementin erisävyisiä voimia.

Se on kuin meille lahjoitettaisiin fyysisen elämämme piirissä lisää yksi henkinen vuosi.

Voi kuvitella, miten yöllä unen aikana tai henkisessä maailmassa kuoleman jälkeen enkelit muokkaavat näiden 52 lukukerran energioita kosmisten voimien mukaiseksi, niin että meille seuraavassa elämässä muodostuu hieno energeettinen työväline, jossa on 52 kosmista sävyä. Sävytys alkaa jo lukiessa, mutta varsinainen hienoviritys tapahtuu sitten, kun maallinen urakka on valmis.

Rakkaudella
Matti

2 kommenttia . Avainsanat: Rudol, Steiner, Helsinki, lukeminen, veri, puhtaus, itsenäisyys, lymfa, ajatukset, kirkkaus, ruoansulatus, jalous, tunteet, rehelliset, tarkoitukset, 52, henkinen, vuodenkierto,

Esoteerinen tunti sata vuotta sitten

Perjantai 17.2.2012 klo 20:48 - Matti Kuusela

Pääsiäisaikaan tulee kuluneeksi sata vuotta siitä kun Rudolf Steiner kävi Suomessa ensimmäisen kerran. Sen jälkeen hän kävikin vain toisen kerran heti seuraavana vuonna, ja sitten ensimmäinen maailmansota estikin uudet matkat.

Kerron tästä Suomelle merkittävästä matkasta, jonka koko henkinen laajuus alkaa vasta avautua, vielä lisääkin. Nyt tahdon kertoa jotain niistä kahdesta esoteerisesta tunnista, jotka hän myös piti omille henkisille oppilailleen. Paikka oli hotellihuoneessa silloin uudessa ja mannermaisessa hotelli Fenniassa, joka sijaitsi Rautatientorin ja Kaisaniemenkadun kulmassa.

 

Ensimmäinen esoteerinen tunti

Steinerin varsinainen täällä olon syy oli hänen suurenmoinen esitelmäsarjansa Taivaankappaleiden ja luonnonkuntien henkisistä olennoista, mutta muistiinpanoja hänen esoteerisista tunneistaan julkaistiin vasta vuonna 1996, joten tämä on tavallaan uutta tietoa, vaikka viitisentoista vuotta vanhaa onkin.

Nykyisenä luontaishoitojen aikana meille on luonnollista saada tietoja sielullisten asenteiden merkityksestä terveydelle, mutta sata vuotta sitten juuri tuo tieto oli mitä harvinaisinta. Ensimmäinen julkaistu muistiinpano tuosta ensimmäisestä tunnista alkaa luettelolla, jossa ei ole mitään muita selityksiä:

Verta puhdistavasti vaikuttaa mielipiteenmuodostuksen riippumattomuus.

Lymfaa puhdistavasti vaikuttavat kirkkaat ajatukset.

Ruonsulatusnesteitä puhdistavasti vaikuttavat jalot tunteet.

Hermostollisia virtauksia jalostavasti vaikuttavat puhtaat, rehelliset tarkoitukset.

Siinä aineistoa mietittäväksi - ja käyttettäväksi jo sellaisenaan. Ainakin itse olen näistä lauseista syvästi kiitollinen. Ne vahvistavat niin kirkkaalla ja puhtaalla tavalla sitä jonkinasteista ymmärrystä, mitä sisäisten voimien ja terveyden välillä on ymmärtänyt.

Ja itsenäinen, riippumaton oman mielipiteen muodostaminen. Se puhdistaa verta, mikä tarkoittaa myös minuuden henkistymistä, sillä juuri veren lämpö on se elementti, johon meidän minuutemme dynaamisella tavalla ankkuroituu kehossamme. Toinen ankkurointipaikka on luusto, joka taas tukee minuutta enemmän passiivisesti.

 

Viisikymmentäkaksi kertaa

Toinen koskettavan käytännöllinen asia, joka tulee muistiinpainoista esiin, on lause, että on mieluummin luettava yksi kirja viisikymmentäkaksi kertaa kuin viisi kirjaa viisi kertaa!

Tämä on lause, jonka helposti sivuuttaa hieman hämmästellen ja jatkaa lukemistaan eteenpäin. Mutta kun sen on lausunut henkinen mestari, joka on tullut tänne Suomeen kertomaan lähimmille suomalaisille ja tänne myös kokoontuneille venäläisille oppilailleen jotain hyvin merkittävää, niin sillä on painoa.

Ja jos ajattelee miten urheilun saralla vaikka painijan on harjoiteltava jotakin heittoa kaksituhatta kertaa todella hallitakseen sen, niin mitä siihen verrattuna on viisikymmentäkaksi kertaa.

Kun tuota alkaa oikein miettimään, niin alkaa tajuta, että noiden kertojen myötä ei tapahdukaan niin - jos lukee todella elävästi ja ajatuksella - että noihin kirjan lauseisiin ja ajatuksiin jäisi kiinni, vaan tapahtuukin päin vastoin. Kirjan sisältämät ajatusmuodot alkavat vapautua - ja niiden todellinen henkinen merkitys alkaa paljastua!

Ja nyt tuleekin mielenkiintoinen asia. Mitä henkisempi kirja, sitä henkisempiä energioita sen kautta luonnollisesti saa, mutta jos lukee viisikymmentäkaksi kertaa minkä tahansa kirjan, niin se henkinen todellisuus ilmeisesti alkaa avautua. Siinä mielessä voi ymmärtää, että me sopivalla sisäisellä uutteruudella voimme tavoittaa henkisen maailman oikeastaan minkä tahansa kohteen kautta.

 

Kaikkien olentojen rakastaminen

Heti edellisen jälkeen Steiner kertoo, että kohotessamme enkelimaailmojen puoleen me eräällä tavalla tartumme kiinni näihin korkeampiin voimiin, mikä taas aiheuttaa itsekkyyttä. Ainakin sen vaaran voi hyvin aavistaa.

Tuon henkisen itsekkyyden vastapainona on rakkaus kaikkia olentoja kohtaan!

Me kadotamme osan omasta voimasta ja vapaudestamme, jos antaudumme vaikkapa kaikkein korkeimpien ja parhaiten henkisten voimien vaikutukselle, ilman tuota rakkautta ... ja vielä rakkautta KAIKKIA olentoja kohtaan!

Siinä taas miettimistä. Miten helposti me tuollaisen lauseen käännämme mielessämme niin, että tuo kaikki unohtuu, ja koemme rakastamisen arvoiseksi vain ne, jotka meidän omasta mielestämme ansaitsevat rakkautta.

Mutta henkisen tien todellinen kulkija, hengenoppilas, rakastaa kaikkia olentoja!

Ja tästäpä jatkamme ensi kerralla.

 

2 kommenttia . Avainsanat: Rudolf, Steiner, esoteerinen, Helsinki, Fennia