Matin blogi

Upea rinnepolku lähellä Helsinkiä

Sunnuntai 8.6.2014 klo 20:05 - Matti Kuusela

Lauantaina olimme kävelyllä Kakarlammen ympäristössä. Meitä kiinnostaa erityisesti vanhat kunnon metsäpolut, mutta myös kalliolouhikot ja luolat vetävät puoleensa. Kakarlammen lähistöllä on niitä molempia, ja myös hienoa avokalliota.

Jopa puolentunnin automatkan päässä Helsingistä löytyy hienoa retkikohteita ja tämä on yksi sellainen, jossa voi tuntea vielä runsaasti vanhaa metsän rauhaa. Tosin joskus liikennekoneet kulkevat yläpuolelta, mutta eivät aina, tai eivät ainakaan melua. Mistä ero johtuu, sitä en osaa sanoa.

Laitamaantielle

Vähän Veikkolan itäpuolella käännytään Vanhalta Turuntieltä etelään Laitamaan suuntaan. Ja heti sen jälkeen kääntyy oikealla metsätienpätkä. Siihen moni jättää autonsa ja siitä jatkuu tosi mukava polku, joka kulee etelään kallioiden ja notkelmien yli, palatakseen parin kilometrin jälkeen jälleen Laitamaantielle, tai ainakin sen jatkeelle. En tullut tarkistaneeksi tien nimeä sillä kohtaa.

Suunnnilleen polu puolivälistä länteen on rinteen alla Kakarinlampi, mutta kannattaa pohjoisesta tullen jatkaa polku eteenpäin. Se haarautuu kahdeksi, ja kun kulkee oikeanpuoleista haaraa, tulee kohdalle, jossa jyrkänne laskeutuu aivan läheltä alas oikealla puolella.

Kun menee jyrkänteen reunalla ja sitten hieman etelään, kohtaan jossa rinne alkaa hieman loiveta, siitä lähtee ainutlaatuisen hieno pikkupiirteinen polku rinnettä alas. Polku on turvalllinen kunhan vain etenee huolellisesti ja rauhallisesti.

Rotkolaakso

Kun käännyt nyt takaisin pohjoiseen, niin oikealla puolella on pystyjyrkkä kallio. Mukava polku kulkee sen alapuolella ja vasemmalla solisee puronuoma. Harvinaista tässä yhdistelmässä on, että se on kulkukelpoinen. Yleensä tällaiset paikat ovat niin ryteikköisiä, että toista kertaa ei tee mieli tulla paikalle, mutta on toista. Oikea erämaa-aarre.

Kallio muodostaa juuri näillä kohdin upeita lippaluolia ja sileitä seinämiä, jotka ovat myös kiipeilijöiden suosiossa.

Kun puron ja jyrkänteen välistä hyväkulkuista kapeaa polkua jatkaa pohjoiseen, tulee Kakarlammen rannalle, jossa on mainio uimakelpoinen levähdyspaikka. Pitää tietysti muistaa, että nuotiota ei saa ilman maanomistajan lupaa sytyttää. Tämä ei ole mikään virallinen ulkoilualue.

Purolaaksoa voi jatkaa pohjoiseen vielä muutaman sataa metriä. Sitten kannattaa valita joku mukava polkuoikealla ja nousta takaisin alkuperäiselle isommalle polullu.

Tämä on yksi sellainen reitti, jota voi lämpimästi suositella sellaisille, jotka uskaltavat kulkea metsässä omatoimisesti. Jos haluaa tehdä pidemmän patikoinnin, niin Kakarlammen purolaaksen länsipuolella on lisää kulkukelpoista metsää ja polkuja.

Kesän kukkia

Lauantaina Kakarlammen rannassa kulkijoita tervehti yksinäinen kurjenmiekka. Kurjenmiekan keltaine ylevyys on yksi niitä minun kesäni tunnusmerkkejä, jotka joka kerta osaavat ilahduttaa.

Vehreillä kohdilla vihreys alkaa jo nousta muutaman kymmenen senttiä maanpinnan yläpuolelle, paikasta riippuen. Kesäkukkien paras kukinta-aika on pian menossa, ja on hyvä muistaa, että juhannuksen jälkeinen viikko on aivan viimeistä kukkaniittyaikaa. Sitä ennen on hyvä ehtiä nauttia niin pelto- kuin metsä- ja kallioniittyjen kukista, tienvarsien kukkia unohtamatta.

Nyt ollaankin rotkolaaksossa, joka on aikamoisen ainutlaatuinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: retkeily, polut, kävely, Kirkkonumme, kalliorinne, mäntykangas, puro, Kakarlampi