Matin blogi

Denebolasta Nokiaan sekä Kristus ja Sofia

Perjantai 6.9.2013 klo 21:31 - Matti Kuusela

Tänään perjantaina Venus on konjunktiossa Neitsyen kirkkaimman tähden Spican kanssa. Sen merkityksestä on enemmän Astrosofisessa kalenterissa, mutta menemme tässä syvemmälle Neitsyen naiselliseen viisauteen. Vehnäntähkät, joiden kärkenä Spica loistaa, ovat Neitsyen taivaallisen kuvion vasemmassa kädessä, vatsat korkeudella, mikä on juuri Neitsyen aluetta ihmisolemuksessa. Mestari Hilarionin mukaan Spica on erinomainen tähti keskittyä ihmiselle, joka tahtoo päästä läheisempään yhteyteen korkeamman minänsä kanssa, tässä tai myöhemmässä elämässä.

Mutta Spica on vasemmassa kädessä alhaalla.
Myös oikessa kädessä on lehviä, jotkavirgin_spica.jpg nousevat ylöspäin. Niiden kärjessä on toinen tähti, Denebola. Denebolaa mestari Hilarion kuvaa naisellisen johtajuuden tähdeksi. Vastakkaisuus ja täydentävyys ovatkin aivan selviä: vasemman käden toimintana korkeampi sisäisyys, oikean käden toimintona johtajuus, joka kohoaa kohti voimakasta lämpöä ja innostusta. Denebola on myös fyysisesti kuuma tähti.

Henkisyyden kehollisista yhteyksistä puhuttaessa on aina hyvä idea kokeilla näitä asentoja omalla kehollaan. Kokeile: vasen käsi alaspäin vatsan korkeudelle - hengen ravinto, korkeampi itse, oikea käsi myös alaspäin, mutta siitä lähtevä sisäinen tai energeettinen kasvu ylöspäin - henkinen johtajuus, lämpö.

Nokia

Kun näitä ajattelee, koin ainakin itse voimakkaasti, että Nokialta puuttuu naisellista johtajuutta, ei välttämättä naisjohtajaa, sillä toki nykyaikana kumpikin sukupuoli voi noudattaa toisen kosmisia periaatteita.

Ilmeisesti Nokian tie kääntyi alaspäin silloin, kun Nokia ei suostunut tekemään puhelimiinsa amerikkalaisten operaattoreiden tarvitsemia muutoksia. Muistan ihmetelleeni sitä tuolloin, jo yli kymmenen vuotta sitten. Tällä jäykkyydellä ja yhteistyöhalun puutteella menetettiin Amerikan markkinat.

Kassavirrassa se ei näkynyt, koska samaan aikaan ensin Kiina ja sitten Intia alkoivat vetää valtavasti puhelimia, mutta pääasiassa halpoja.

Kun Apple sai loistoidean kehittää tosi hyvä puhelin, Nokia ei kyennyt vastaamaan, koska se oli liian suuri ja liian hajaantunut. Kehitystyössä toki oli kymmeniätuhansia henkilöitä, mutta jakaantuneina eri mantereille, mitä ilmeisimmin ilman yhteistä kokoavaa ideaa.

Se minkä huomaan edelleenkin ärsyttävän itseäni, on että Suomen valtio koki ja on edelleenkin kokenut välttämättömäksi tunkea tähän soppaan kymmeniä miljoona euroa veronmaksajien rahoja, vaikka nimenomaan rahasta Nokialla ei ole ollut mitään puutetta.

Ja nyt Tekes odottaa vain Microsoftin hakemusta päästäkseen tukemaan sitäkin.

Mutta se siitä tällä kertaa. Nokia ei halunnut tehdä simpukkapuhelimiakaan silloin kun ne olivat muodissa, ja nehän olivat tosi fiksuja. Kun sitten kiinalaiset ja kaukoitä alkoivat tehdä puhelimia itse, peli olikin jo menetetty. Eksyksissä olemisen huippu oli sitoutuminen Microsoftin ohjelmistoon. Kun suomalaisesta lippulaivasta, joka on tottunut kyykyttämään alihankkijoitaan, tuleekin äkkiä toisen firman renki, on suurin osa ylpeyttä mennyt, eikä jäljelle jää kuin johtajien puheet, joiden kantavuusaika kriisitilanteissa on noin kahden kuukauden luokkaa. Pelataan vain vähän aikaa.

Onneksi meillä on myös opitimisteja, jotka korostavat, että nyt on hyvä tehdä uusi alku. Ja toki onkin, kun muuta mahdollisuutta ei ole. Kovin usein vain käy niin, että isokin yritys vain kuihtuu pois, kuten vanhan kotikaupunkini Hyvinkään villatehdas. Nythän on jännittävää tulevaisuudessa arvioida, pelasta matkapuhelintuotannon kiepautus Microsoftille Nokian jatkuvuuden. Olisiko Nokialla enää ollut mahdollisuuksia? Hm.

Sielullinen voima

Sisäisen, koossapitävän voiman puuttuminen siis käsittääkseni hajoitti
Nokian. Liikaa rahaa, liikaasteiner_kristus.jpg kaikkea, mutta ei sydäntä tarpeeksi - mikä kuulostaa aivan Vänrikko Stoolin säkeeltä. Suomessa ehkä yksi suuri ongelma on myös uskonnottomuus. Joskus näyttää siltä, että suomalaiset laitokset oikein kilpailevat siitä, kuka hylkää eniten vähänkin uskonnollisen tuntuisia lauluja tai muita henkisiä tunnuksia. Ennen vanhaat suuret ruukin rakensivat itse mailleen kirkkoja.

No, katsotaan jälleen Neitsyttä, vasen käsi alhaalla, hengen ravinto, oikean käden energia ylös, henkinen johtajuus, naisellisen viisauden voima.

Steineri Kristus-veistoksessa taas Kristus tuo ihmisten piiriin makrokosmisen vapauttavan eleen, vasen ylhäällä, oikea alaspäin. Tällä eleellä ja sen energialla Kristus tuo ihmissielulle vapauden tilan, jossa hän voi kokea etenkin oman sydänvoimansa. Tätä elettä täydentää vastakkaissuuntainen Neitsyen ele Spican ja Denebolan tähdittämänä. Kristuksella henki ja tietoisuus, Neitsyellä elämä ja sielullisuus. Ja kummallakin Rakkaus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokia, Spica, Denebola, Neitsyt, Kristus, rakkaus, johtajuus, Steiner