Matin blogi

Kävely ja muita harjoituksia

Sunnuntai 11.5.2014 klo 20:00 - Matti Kuusela

Muistanpa kun vuosia sitten joku puhui kävelystä ja kuntoiluna ja ihmettelin, että miten niin kuntoilua, sehän on vain kävelyä. Nyt on mieli muuttunut ja kävelystä on tullut mukava harrastus. Suosikkipohja on aito metsäpolku, mutta sellaisia on nykyään vaikea löytää. Maaseudulla ei enää oikaista naapuriin metsäpolkua pitkin ja vanhat polut ovat katoamassa.

Onneksi uusia polkuja löytyy. Helsingin keskuspuistossa on mukana korpipolku, jota on hieman paranneltu kivimurskalla, mutta niin hienovaraisesti että alkuperäinen polkutuntuma jalan alla säilyy.

Metsäpolku on juuri siitä niin erinomainen jalalle ja koko keholle, että jalka saa etsiä oman asemansa jokaiselle askeleelle. Se uudistaa kehon voimia ja parantaa tasapainoa ja lihasten yhteistoimintaa.

Myös pitkospuut tuntuvat ihmeen hyvältä jalan alla. Ilmeisesti puun kimmoisuus on juuri sopiva kävelyä varten, samalla tavoilla kuin hyvä tanssilattia, joka rakennetaan hieman joustavaksi. Ja sillä on valtava ero esimerkiksi betonilattiaan.

10 askelta

Luin joskus amerikkalaisesta tukimuksesta, jonka mukaan terveellisin päivän kävelymatka eläikäisille on 10 000 askelta. Siitä ylöspäin terveysvaikutus ei enää parantanut. Henkilökohtaisesta askelpituudesta riippuen se vastaa 7-8 kilometrin matkaa. Silloin kun innostun, niin saan tuon matkan kävellyksi kolme tai neljä kertaa viikossa.

Askelmittari on tässä harrastuksessa oiva apuri. Nykyiset askelmittarit ovat helppoja käyttää. Se pidetään vain mukana taskussa, laukussa, kaulanauhassa riippumassa tai avaimenperässä. Ja illalla katsotaan tulos. Mitään muuta ei tarvitse tehdä.

Oman mittarini sain Sinikalta syntymäpäivälahjaksi. Ehdottomasti käytetyin lahja koskaan, joka päivä mukana. Merkiltään se on Omron Walking style III. Suosittelen lämpimästi.

Keilapainot

Uusin kuntoiluvälineeni on keilapainot. Sitä ennen kahvakuulat olivat erinomainen löytö, mutta itselleni keilapainot ovat vielä osuvammat. Joskus näin juutuubista videon tai lehdestä kirjoituksen jonkun kaukasialaisen kansan sotanuijaharjoittelusta. Miesten juttuja.

Kun yllättäen näin Kauppakeskus Kaaren Prisman hyllyllä mustia pesäpallomailan näköisiä mailoja, niin tajusin heti, että niitä ne nyt ovat. Onni myös potkaisi. Olin ostaa heti yhden kappaleen, mutta viisikiloisen, joka oli aivan liian painava.

Oli lauantai ja kassa ei tiennyt mikä tämä outo välinen on. Kaikista näistä nuijista on koodilappu irronnut, joten jos käyt niitä ostamassa, niin varaudu odottamaan kassan soittoa jonnekin, joka osaa antaa oikeat koodit. Tuolla kertaa tämä soittopaikka oli juuri ehtinyt mennä kiinni, joten keila jäi saamatta.

Mietin sitten asiaa, ja seuraavalla kerralla ostinkin kaksi kevyempää, kahden kilon painoista. Se oli täsmälleen sopiva valinta. Nyt pystyn käyttämään jo kahta viisikiloista, mutta ehdottomasti kannattaa aloittaa keveysti ja varovasti kevyillä painoilla. Naisille hyvä aloituspaino on yksi kilo. Siinä on vastusta aivan riittävästi.

Kerron keilaharjoittelun aloittamisesta seuraavalla kerralla lisää. Jos ostat painot ennen sitä, niin perusohje: jos olkanivelet yhtään lonksuvat tai rutisevat, niin pienennä liikerataa. Aluksi riittää, että pitää keiloista kiinni ja heiluttaa niitä vain hieman niiden riippuessa alaspäin. Kun on kärsivällinen, niin lihakset ovat seuraavaan päivään mennessä oppineet tukemaan olkaniveltä oikein, ja voi hieman laajentaa liikerataa.

Hernepussit

Ainakin meillä heiteltiin kansakoulun ensimmäisellä luokalla hernepusseja. Se tuntui lapselliselta, mutta itse asiassa, hernepussi on kotona erinomainen harjoitusväline. Sitä heitellessä reaktiokyky ja tasapaino paranevat, simät tulevat nopeammiksi ja sormet vahvistuvat.

Pehmetä hernepussit voivat rauhassa pudota lattialle eivätkä ne yleensä muutenkaan riko mitään jos osuvat huonekaluihin tai seiniin. Eivätkä hernepussit tee kipeää jos osuvat sormenpäihin eivätkä kynnetkään vahingoitu pienistä virhearvioista.

Netistä löytyy hernepussien teko-ohjeita ja niitä kannattaa ehdottomasti tehdä kaksi. Yhden heittelyyn voi kyllästyä nopeasti, mutta kasi pussia peräkkäin tai samanaikaisesti heitettynä antaa riittävästi haastetta. Kun on sopivasti lämmitelty, kuninkuuslaji kahdella pussilla on heittää pussi takaisin niin nopeasti kuin mahdollista. Mutta jos sama heittäjä voittaa kolme kertaa peräkkäin, niin silloin on rauhan saavuttamiseksi syytä vaihtaa taas rauhallisempaan tahtiin ja muistaa hymyillä :)

Hernepussin heittely on niitä harvoja lajeja, joiss iäkkäät ja hyvin nuoret voivat kohdata toisensa suhteellisen tasaveroisesti ja sosiaalisesti.

Matti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kävely, polut, pitkospuut, keilapainot, hernepussit, Omron, Walking style, askelmittarit

Kannustusta

Keskiviikko 15.8.2012 klo 21:15 - Matti Kuusela

Ilokseni satuin tänään kuulemaan auton radiosta katkelman, jossa urheilijatyttö kertoi urheilijan elämästä. Hän oli kirjoittanut myös johonkin lehteen sen energisoimana, mitä meidän olympiaurheilijoistamme nyt on kirjoitettu.

Kyllä asia on niin, että jokainen urheilija, joka lähtee olympialaisiin,enkelimaalogo2_160.jpg ansaitsee meidän kaikkien kannustuksen. Nyt minä sanon: kannustamisen tulee olla aivan luonnollinen osa elämää. Me kannustamme toisiamme. Me kannustamme lapsia. Me kannustamme työtovereita. Me kannustamme urheilijoita. Me kannustamme taiteilija ja tutkijoita. Me kannustamme opettajia.

Me jokainen kannustamme itseämme ja rakkaitamme ja läheisiämme.

Kannustamisen on oltava aivan luonnollinen osa elämää. Kannustus kohottaa jokaisen energiatasoa.

 

Kannustuksen ilmapiiri

Silloinkin kun me kannustamme lähimmäisiämme, me kannustamme samalla myös itseämme, sillä kannustuksen ilmapiiri ja voima, sen energiataso vaikuttaa takaisin myös itseeni.

Kun kannustan, avaudun ottamaan vastaan suoraa kannustusta ja kannustuksen voimaa myös itselleni. Se on tärkeää myös siksi, että jos vain annan muille, minun on oltava nöyrän vastaanottavassa tilassa, jotta energiani eivät mene epätasapainoon.

Monet käyttävät julkisuudessa sanaa nöyrä. Ja se on hieno sana, koska se mahdollistaa huippusuorituksiin yltämisen vahingoittamatta millään tavalla toisia.

Kannustuksen ilmapiirissä voin yltää huippusuorituksiin ja nauttia niistä vilpittömästi.

 

Opettele kannustamaan

Opettele kannustamaan, nöyrästi ja avoimesti. Etsi tilanne, jossa voit kannustaa toista ihmistä ääneen, mutta muuten kannusta päivän mittaan joko mielikuvana, tuntein tai ajatuksin kaikkia niitä, joiden elämää koet kannustuksen auttavan.

Kun kannustaminen yleistyy, se luo aivan mahtavan yhteisen voiman.

Hupaisaa on, että kannustaminen on myös oivallinen testi sille, onko joko asia hyvä ja kannatettava vai ei. Kannustetaan tiedettä, taidetta, enkeleitä, henkisyyttä, oman tien yhä upeampaa kulkemista. Niin hienoa on vielä se, että jokainen voi kannustaa aivan erikseen sitä, mikä on lähellä omaa sydäntä.

 

Entäs sitten

Entsä sitten YLE:n Mannerheim-elokuva. Oikein kokeilin, mutta en löydä siitä projektista mitään sellaista, jota voin sisäisesti kannustaa. Se on energeettisesti niin huono juttu.

Siispä, jos kohtaa jotain mitä ei koe voivansa kannustaa, niin sen voi koota tähän kultamaljaan, jonka tarjoaa suurille enkeleille, Kristukselle tai mestareille - joka tapauksessa niin korkeille henkisille ystävillemme, että he pystyvät näitä energioita puhdistamaan. Myös maaäiti tekee tätä työtä. Hän tekee sitä jopa mielellään, sillä hänen on paljon helpompi puhdistaa ja muuntaa sellaista, mitä hänelle tarjotaan, kuin odottaa että asiat jotka vielä ovat ihmisissä kiinni, vapautuisivat puhdistettavaksi.

Meillä on siis valtavasti mahdollisuuksia kannustaa. Me voimme jopa kannustaa eduskunnan työtä, mutta siellä on myös todella paljon puhdistettavaa.

Enkelirakkaudella
Matti

 

Enkelimaan cd-meditaatioissa on kaksi Hallitusmysteeri-meditaatiota, jotka vahvistavat sinua kohoamaan sisäisesti korkeammalle vaikuttamisen tasolle. Meditaatiot on enkelimaailman kanssa suunniteltu auttamaan päättäjien toimintaa, mutta tukiessasi heitä löytämään oikeita ratkaisuja sinä vahvistat myös itseäsi. Kohoat väistämättä korkeamman elämänhallinnan piiriin.

1 kommentti . Avainsanat: kannustus, urheilu, YLE, elokuva, Mannerheim, meditaatio