Matin blogi

Aamu- ja iltameditaatiot

Perjantai 13.2.2015 klo 1:34 - Matti Kuusela

Rudolf Steiner antoi esoteerisen koulun oppilailleen lähes lukemattoman määrän erilaisia yksilöllisiä meditaatioita ja meditaatio-ohjelmia. Yleensä oppilas sai iltameditaation ja sitä vastaavan aamumeditaation.

Ilta ja aamu ovat kumpikin siirtymäkohtia, illalla päivätietoisuudesta yön ajan kohtaamisiin henkisen maailman kanssa ja aamulla on vuorossa siirtymä henkisestä maailmasta aistimaailmaan. Illalla valmistaudutaan henkisen maailman yhteyteen ja aamulla pyritään säilyttämään muistissa se, mitä yön aikana on koettu.

Siksi myös meditaatiolauseet ovat illalla ja aamulla usein päinvastaisessa järjestyksessä, kuten tässä hyvin yksinkertaisessa meditaatio-ohjelmassa, joka käsittelee henkistä valoa, voimaa ja lämpöä.

Illan ja aamun meditaatiot

Tämä esimerkkimeditaatio alkaa päivän taaksepäin tarkastelulla, mutta tutkimme sitä tarkemmin toisessa yhteydessä. Sen jälkeen luodaan mielikuva sydämestä ja pienestä sydämessä loistavasta valosta.

Sitten seuraa kolme meditaatiolausetta:

Jumalallinen valo valaiskoon minua.
Jumalallinen voima vahvistakoon minua.
Jumalallinen rakkaus lämmittäköön minua.

Näiden jälkeen pysytään hetki sielunrauhan tilassa.

Mutta kun tullaan aamuun, niin silloin pieni sydänvalo onkin muuttunut loistavaksi aamun auringoksi. Kuvittele että aurinko valaisee sinua ulkona.

Ja nyt kolme meditaatiolausetta ovat päinvastaisessa järjestyksessä:

Jumalallinen rakkaus lämmittäköön minua.
Jumalallinen voima vahvistakoon minua.
Jumalallinen valo valaiskoon minua.

Ja jälleen sielunrauhan kokemuksessa viipyminen näiden lauseiden jälkeen.

Vastakkaisuudet

Henkisen tien kulkijan onkin hyvä mahdollisimman usein muistaa näitä vastakkaisuuksia. Sinne mihin illalla mennään, sieltä palataan aamulla. Jokaisella virralla on vastavirtansa, jokaisella ajatuksella vastakkaissuuntainen ajatus, jota olisi ainakin lyhyesti ajateltava alkuperäisen ajatuksen kanssa.

Ja myös ajalla on vastavirtauksensa. On hyvä aivan levollisesti tarkastella päivänsä tapahtumia, mutta tuo alussa mainitsemamme päivän taaksepäin tarkastelu on hyvin erityinen meditaatio, jossa ajan virtaa katsotaan vastakkaiseen suuntaan, illasta aamuun. 

Se aivan kuin kelaa takaisin päivän tapahtumat ja valmistaa yön henkiseen maailman kohtaamiseen, jossa myös kaikki, tapahtuu päinvastaiseen suuntaan kuin maan päällä.

Tuota päinvastaisuutta on aluksi vaikea hahmottaa, mutta sen merkitystä voi hahmottaa ajattelemalla, miten henkinen todellisuus ei ole riippuvain siitä, mihin suuntaan aika maan päällä kulkee. Siksi ulottuaksemme henkisen maailman yhteyteen meidän on maanpäällisessä tietoisuudessa harjoiteltava sitä, mikä on vastakkaista maalliselle tapahtumiselle.

Niin me vapaudumme maallisen maailman rajoituksista ja valmistamme itseämme henkisen maailman kohtaamiseen ja ennen kaikkea henkisen maailman ymnmärtämiseen yön kokemusten aikana.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: meditaatio, Rudolf, Steiner, iltameditaatio, aamumeditaatio