Matin blogi

Hyvinvointi ja vaalit

Torstai 10.2.2011 klo 2:08 - Matti Kuusela

Viime päivinä pohdiskeluni ovat menneet lujaa. Yksi suuria oivalluksia on se, miten tärkeää on, että me uskallamme työstää loppuun saakka sen mitä koemme - ainakin mielessämme.

Ihmeellisesti yhteiskunnassamme on saanut vallat aivan päinvastainen näkemys:

Päättäjille on annettava työrauha. - Miksi? Meidän yhteisistä asioistamme täällä on kysymys!

Ei pidä ajatella negatiivisesti. - Jos valittaa jostakin mikä on huonosti. Totta, ei kukaan halua kuunnella valitusta. Sen sijaan on tärkeää ajatella ja tuntea itse valmiiksi se mitä kokee. Jos työnnämme jatkuvasti syrjään kaiken sen mitä koemme ympäristöstämme tai jos jätämme omat tuumailulle kesken, menetämme helposti oman voimamme tunteen. Silloin me uuvumme helposti.

Uupumus on paljolti sitä, että ensin en uskalla ja sitten en enää jaksakaan ajatella, kun käsittelemättömiä asioita kertyy ylimäärä sisäisiin varastoihin.

Enkelimaa-vastaus onkin: ajattele aina se mitä itse koet oikeaksi! Ei sinun tarvitse kaikkea ryhtyä itse toteuttamaan. Jo se että ajattelee yhteiskunnallisia asioita ja tuo mielikuvansa sellaiseen muotoon, että se tyydyttää itseä, on luovuutta ja vaikuttamista. Silloin enkelit pääsevät vaikuttamaan kauttamme.

Itselleni olen nyt päättänyt sallia ajatella uuteen muotoon koko vaalijärjestelmän. Olen kokenut niin voimakkaasti - kuten useat muutkin - miten vähän nykymuotoisella äänestämisellä voidaan saada aikaan. Ehkä vaihtaa joku, ehkä tuoda joku uusi esille. Siinä kaikki. Mutta vaikuttaako se todella asioihin?

 

Uusi vaalijärjestelmä ja eduskunta

Eduskuntavaaleihin voi osallistua keräämällä riittävän määrän kannatusnimiä, olkoon se vaikka viisikymmentä, mutta määrää voi rauhassa miettiä. Osallistumiseen riittää oma päätös ja halukkuus.

Ehdokkaista kootaan ehdokaskirja, jossa on jokaisella oma sivunsa valokuvineen, perustietoineen ja ohjelmineen. Se antaa kaikille yhtä hyvät mahdollisuudet, pelkällä rahalla ei enää pääse eduskuntaan, sillä muu vaalimainonta on kiellettyä. Ehdokaskirja jaetaan jokaiseen talouteen, ja siihen osallistumisesta peritään nimellinen maksu.

Puolueet eivät siis enää aseta ehdokkaita.

Eduskuntaan valitut eivät ole enää puolueiden vaan oman itsensä edustajia. Jokainen edustaa parhaalla kyvyllään omaa totuuttaan ja parasta näkemystään. Silloin me voimme mielekkäästi valita arvostamiamme henkilöitä, koska tiedämme heillä itsellä olevan sananvaltaa.

Kaikki kansanedustajien painostaminen tai pakottaminen on kiellettyä. Kaikki puolueikuri poistetaan täydellisesti.

Kansanedustajat voivat liittyä vapaasti erilaisiin ryhmiin asian mukaan, mutta nämä rymätkään eivät voi päättää keskenään jäsentensä äänestämisestä. Jokaisen edustajan vapaa oman tunnon äänioikeus on, vanhaa sanontaa käyttääksemme, pyhä.

Koska valitut edustajat eivät enää ole puolueiden edustajia, puolueet ja niiden etuisuudet nykymuodossa lakkaavat. Siinä ei menetetä mitään, sillä jo nytkin ne teettävät olennaiset vaaliohjelmansa mainostoimistoissa.

Tällä me pääsemme alkuun. Tärkeintä on ehdokkaiden vaalitiedotuksen tasa-arvo ja kansanedustajien riippumattomuus mistään muusta kuin omasta parhaasta ymmärryksestään ja tahdostaan. Sillä tavoin voi muodostua todellinen kansan eduskunta.

 

Luova ajattelu

Olen aivan vakavissani näiden ajatusten suhteen, ja usko vain, että näiden ilmaiseminen ja piilossa pysymisen pelon voittaminen tuntuu hyvältä ja vahvistavalta.

Vanhastaan on ajateltu, että mielipiteiden pitäisi taistella keskenään ja että huonoja mielipiteitä pitäisi aina vastustaa ja kritisoida. Mutta ei asia olekaan niin. Enkelimaassa jokaista rohkaistaan esittämään oma näkymyksensä ja ajattelemaan se ja täydentämään sitä mahdollisimman pitkälle. Ja häntä kiitetään siitä mikä hänen luovassa ajatuksessan on hyvää, sillä sehän tulee jokaisen hyväksi, sen lisäksi että on kehittäjälleen hieno saavutus.

Kun mahdollisimman moni esittää hyviä ajatuksia, ne eivät voi olla vaikuttamatta todellisuuteen. Kun elämään virtaa runsaasti hyvää keskustelua ja uutta henkistä voimaa, päättäjät väkisinkin ryhdistäytyvät ja alkavat toimia jälleen kansan hyväksi.

Aidot ja hyvät ajatukset, tunne ja tahto ovat sellaisia, joiden kehittämiseen enkeliystävämme tulevat mielellään mukaan, ja silloin myös he voivat inspiroida meitä.

Matti Kuusela

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinvointi, vaalit, luovuus, enkelit, ajattelu, eduskunta, eduskunnan uudistaminen