Matin blogi

Hyvä elämä - hyvä johtajuus

Perjantai 1.4.2011 klo 1:11 - Matti Kuusela

On aika itsestään selvää, että hyvä johtajuus on yksi osa elämäämme. Joskus se voi olla kadoksissa, ja silloin se on hyvä muistaa ja nostaa jälleen esiin.

Joskus johtajuus voi olla liian heikkoa. Silloin on hyvä harjoitella uskaltamaan hieman enemmän. Ja kokea, ettei taivas pudonnutkaan niskaan.

Joillakin voi johtajuus olla niin voimakasta, että sen energia menee tavallaan hukkaan. Se ei tuota toivottua tulosta, jos alaisesi tai läheisesi alkavatkin suojata itseään johtamiseltasi. Silloin on hyvä keventää otetta ja etsiä sellainen voiman taso ja myötätunnon sävy, että toiset ottavast viestisi mielellään vastaan.

 

Johtajuuden ensimmäinen periaate

Eilisessä blogissa käsittellimme jo Googlen löytämiä kahdeksaa johtajuuden tärkeintä ominaisuutta. Nuo ominaisuudet eivät tutkijoille olleet sinänsä suuria yllätyksiä, mutta niiden järjestya kyllä. Katsokaamme noista kolmesta kärjessä olevasta asiasta ensimmäistä vielä uudelta kannalta.

Ensimmäinen oli tarjota toisille heidän VAHVUUKSIINSA perustuvia ratkaisuja. On kiintoisaa katsella lähimmäisiä uudelleen heidän vahvuuksiensa kannalta. Ja on suuri ilo, kun pystyy esittämään jotain sellaista, minkä toinen iloisesti ottaa vastaan.

Entäpä jos tarjoat tällaisia mahdollsuuksia myös itsellesi! Se vahvistaa sinua. Salli ja innosta itseäsi tekemään jotain sellaista, mikä perustuu omille vahvuuksillesi.

Uskotko, että enkelisi rakastaa sitä. Enkelisi haluaa auttaa sinua kehittymään ja käyttämään omia lahjojasi. Myös koko maailmankaikkeus tahtoo sitä, sillä juuri siksi sinä olet olemassa. Juuri siksi maailmankaikkeus on käyttänyt niin valtavasti aikaa ja työtä tämän maailman kehittämiseksi sellaiseksi, että vapaudessa ja rakkaudessa luovuuteen kasvava ihminen on mahdollinen.

 

Seuraa omia vahvuuksiasi

Jokaisella meistä on omat vahvuutemme. On erittäin tärkeää oppia
toisilta, sillä silläkristus_noin_100.jpg tavoin ihmiskunnan kehitys menee eteenpäin. Mutta yhtä tärkeää on palata itseensä ja käyttää muilta oppimaansa omalla tavallaan. Sillä tavoin juuri sinä kehityt.

Voitko kuvitella, että kukaan joka on edistynyt pitkälle millä tahansa alueella, olisi saavuttantu sitä muita jäljittelemällä?

Itsestään selvä vastaus on ei. Joltain suomalaiselta formula-ajajalta kysyttiin kauan sitten, miten hän Porsche-kilpailussa pystyi ajamaan kaarteet nopeammin kuin sen alan erikoismiehet. Kun hän selitti sen auliisti, ihmeteltiin, miksi hän näin paljasti salaisuutensa muille.

Mutta hän vastasi siihen tapaan, että se on hänen metodinsa eikä hän pelkää, että toiset voisivat onnistua juuri sillä tekniikalla häntä paremmin.

Jokaisen vahvuuksien kunnioittaminen on myös kristillinen periaate. Jokainen ihminen itsessään on arvokas, sillä Kristuksen tultua Maan päälle hän jatkaa luomistyötään jokaisen ihmisen sydämessä.

 

Entä alaisena?

Usein sanotaan, että ollakseen hyvä johtaja on oltava myös hyvä alainen. En tiesä pitääkö se aina paikkansa, mutta usein kyllä. Kannattaa miettiä asiaa myös siltä puolelta, miten minun kykyni voivat parhaiten edistää muiden hyvää. Tai miten minä olen hyvä alainen?

Entä hyvä alainen itselleni?

Tuo onkin hyvä kysymys, sillä usein johtaja meissä antaa hyviä ohjeita - vain huomatakseen, etteivät ne tule täytetyksi. Mitäpä jos olisin parempi alainen omille ohjeilleni, tai omien päämäärieni ja tavoitteitteni suhteen!

Rakkaudella
Matti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtajuus, hyvä johtajuus, hyvä elämä, hyvä alainen

Parisuhteista johtajuuteen

Keskiviikko 30.3.2011 klo 18:06 - Matti Kuusela

Voiko parisuhteessa menestymistä harjoitella? Varmasti voi, mutta tilanteet ovat  elävästä elämästä eikä niiden harjoittelu tai jäljitteleminen suinkaan ole helppoa.

Tämän aamupäivän hoidosta - kiitos asiakkaalle! - nousi esiin parisuhdeharjoitus, jonka jäljillä olen tosin ollut jo pitkään, mutta tänään se loksahti paikoilleen.

Parhaimmillaan ihmissuhteet ovat kuin tanssia. Mielenkiintoista miten tässä tanssin elämys on vahvasti yhteydessä Plejadeihin eli suomeksi Seulasiin. Eräällä kielellä niiden nimi on Seitsemän tanssivaa sisarta, ja monilla muillakin kielillä nämä kauniisti kimmeltävät tähdet ovat saaneet hyvin samankaltaisia kauniita ja yhteisöllisiä nimiä.

Hyvät harjoitukset ovat mielellään yksinkertaisia, ja pyrin hoitojen yhteydessä antamaan sellaisia harjoituksia, jotka on helppo tehdä ja jotka ovat lisäksi tehokkaita ja nopeita. Tämän päivän toinen hoitoasiakas oli hieman huolissaan siitä, että hän ei ollut tehnyt suosittelemaani harjoitusta "paljon", vain kaksi, kolme tai neljä kertaa kerrallaan - koska se tuntui riittävältä.

Siinä hän teki aivan oikein. Koetan aina muistaa sanoa, että riittävä määrä näitä hoitavia harjoituksia on se, minkä itse kokee mukavaksi. Mutta meillä tosiaankin on vahvasti sisäänrakennettuna uskomus, että paljon on parempi - parempi kuin mikä, sopiva?

Hänelle tuo harjoitus oli melko yksinkertainen hypähdys, mutta olennaista onkin se, että harjoitus joka nousee hoitotilanteesta ja sen energioista, noutaa hoidon aikana vallinneen voimatilan ja vaikuttaa siksi niin voimakkaasti. Lisäksi aina kokeilen tuota harjoitusta itse asiakkaan energioiden kanssa.

 

Parisuhteet

Ensimmäisen mainitsemani hoidon tilanteessa koin selvästi, miten oikeastaan kaikki parisuhteiden ongelmat ovat hyvin yksinkertaisesti selitettävissä kiinni pitämisenä: toinen tai molemmat tahtoo pitää kiinni jostain näkemyksestä tai tilanteeesta. Usein syynä ovat henkilökohtaisten ja monasti karmallisten taipumusten lisäksi lapsuuden kokemukset ja traumat tai aivan yksinkertaisesti tottumukset.

 

PARISUHDEHARJOITUS

Ota kumpaankin käteesi pieni kaunis kivi tai esine. Toinen kivi symboloi sinua itseäsi ja toinen sitä toista henkilöä, jonka kanssa haluat parantaa energioiden tanssia. Harjoituksen voi tehdä aivan hyvin myös nimeämättä ketään. Vain kaksi ihmistä, tai kaksi kiveä.

Anna näiden kivien nyt tanssia keskenään, tehdä kaaria ja kieputuksia. Huomaa vain, että pidät koko ajan yllä näiden kivien välisen yhteyden. Koe miten ne ovat yhteisessä liikkeessä kiertässään toistensa ympäri tai lähetessään, mutta myös kulkiessaan kauemmaksi toisistaan.

Tee niin kauniita ja jatkuvia liikkeitä kuin osaat. Anna kivien tanssia keskenään samalla lapsenmielisyydellä kuin pikkulapset tanssivat.

Anna energioiden johtaa, käytä mielikuvitustasi, leiki. Pidä yhteyttä yllä muistaen että pohjimmainen tarkoitus on hiljaa ja lempeästi saada lukkiutuneet energiat jälleen avautumaan, unohtaa kiinnipitäminen ja nauttia liikkeestä, kehittää uudenlaista luottamusta.

 

Vaikka parisuhteessa ei ongelmia olisikaan, tämä on myös erinomainen henkisen kasvun harjoitus. Henkisellä tiellä tiedostaminen alkaa pohjata yhä enemmän koko kehoon ja sen energialiikkeisiin vapautuessaan fyysisistä aivoista.

 

Johtajuus

Samaan pakettiin sopii hyvin myös uutinen, joka kertoo Googlen löytäneen hyvän johtajan 8 ominaisuutta. Laittaisin tähän siihen linkin, mutta itse uutinen ehti kadota jonnekin. Ehdin kuitenkin printata sen.

Kenenpä elämänlaatua hyvän johtajuuden hallinta ei parantaisi. Me tarvitsemme johtajuuden kykyjä jo pelkästään itsemme kanssa, itsemme ohjaamisessa, mutta yhtä hyvin suhteessa lapsiin, vanhempiin, puolisoon, työtovereihin. Kaikissa tilanteissa hyvä johtaja on vahvoilla.

Ensimmäinen näistä ominaisuuksista - huom. siis ensimmäinen ja kaikkein tärkein - on olla hyvä valmentaja, keskustella kasvotusten ihmisten kanssa (alkutekstissä alaisisten) ja tarjota jokaiselle heidän vahvuuksiinsa pohjautuvia ratkaisuja.

Tämähän on aivan mahdottoman hyvä ohje, joka kannattaa muistaa kaikissa tilanteissa, joissa on muiden kanssa. Tällaisia valmentajia ja johtajia tarvitaan kaikkialla. Tekee jopa mieleni sanoa, että tällaisia johtajia me kaikki kaipaamme ympärillemme. Mikäpä on mukavampaa kuin se, että joku tulee tarjoamaan minulle juuri omien vahvuuksieni mukaisia ideoita tai tehtäviä.

Toinen on delegoida valtaa tiimille eikä puuttua kaikkiin yksityiskohtiin, mutta olla saatavilla, jos ryhmä tarvitsee neuvoja. Tätäkin tekniikkaa voisi varmasti käyttää laajemminkin kuin vain työpaikalla.

Kolmas on osoittaa mielenkiintoa tiimin jäsenten menestykseen ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin, opetella tuntemaan toiset. Tässä tullaankin sitten amerikkalaisen ja suomalaisen energiasykkeen eroihin. Ehkäpä noin on hyvä, mutta aluksi voisi olla outoa ja jopa pelottavaa, jos pomo tulisi kysymään mitä teen vapaa-ajallani. Mutta voi olla, että tilanne on muuttunut. Itse olen ollut oikeissa firmoissa töissä viimeksi 70-luvulla, joten asiat ovat saattaneet muuttua ainakin joillakin aloilla.

Neljäskin on asia, jota kannattaa miettiä: auta alaisiasi priorisoimaan työitään ja käytä valtaasi poistaaksesi esteitä heidän tieltään!

Näin jos olemme toinen toistemme valmentajajohtajia ja teemme lisäksi elämäntanssiharjoituksia, niin eiköhän tämä maailma tästä parane!

Rakkaudella
Matti
Enkelimaa.fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: parisuhdeongelmat, parisuhdeharjoitus, hyvä johtajuus