Matin blogi

Suomalainen ho'opono

Perjantai 2.9.2011 klo 14:24 - Matti Kuusela

Hei ystävät, tervetuloa jälleen ho'oponon pariin. Minusta tuo havaijilainen menetelmä onnistuu hienosti yhdelläkin ponolla, ja kun googlasin sillä, niin selvisi, että ovat tuota lyhempää menetelmää muutkin käyttäneet. Se merkitsee oikaista tai laittaa kuntoon.

Vaikka kaikki ho'oponon ainekset ovat sinänsä olleet tuttuja jo aikaisemmin, niin ho'oponon suunnattoman suuri oivallus on luoda neljän toimen sarja. Se tekee sen mielenkiintoiseksi ja rytmikkääksi.

Olen aikaisemmin oikein vastustanut katumista, koska olen kokenut, että katumuksessa möyrimisestä ei ole kenellekään mitään hyötyä, eikä olekaan. Mutta kun sen liittää neljän teon kokonaisuuteen, se alkaakin saada aivan toisenlaista merkittävyyttä.

 

Olen pahoillani

Ho'oponon katumuslause Olen pahoillani laskee värähtelyjä. Jos on lausunut sitä ennen Rakastan sinua, silloin värähtelyt ovat kohonneet. Ne nousevat niin korkealle kuin se onnistuu, ja kun saavuttaa aallonhuipun, on hyvin miellyttävää laskeutua alemmas ... olen pahoillani.

Ja kun on päässyt niin hitaisiin värähtelyihin kuin tuntuu mukavalta ja mahdolliselta, tuntuu hyvältä tarttua asiaan miehekkäästi: Pyydän anteeksi! Tai jos olo tuntuu tosi surkealta, voi ottaa vielä syvemmältä: Anna minulle anteeksi! Se pysäyttää vajoamisen, tuo mukaan aktiivisuutta ja toisenlaista itsetuntoa, voi jopa sanoa nöyryyden itsetuntoa.

Siitä on hyvä jatkaa aktiivisesti uuteen nousuun: Kiitos tai Minä kiitän ... siitä että saan olla yhteistyössä kanssasi, siitä että olen saamassa tätä oppia ... mitä se sitten onkin.

Ja siitä sitten on upeaa jatkaa uuteen huippuun: Minä rakastan sinua.

Sarjan voi aloittaa mistä kohdasta vain, ja mihin tahansa kohtaan voi jäädä niin pitkäksi aikaa kuin haluaa.

Nämä ovat tietysti omia kokemuksiani, ja suositteleenkin Joe Vitalen kirjan hankkimista. Se antaa hyvin perspektiiviä ja senhän saa Enkelimaan nettikaupasta.

 

Yhteiskunnallisuus

On jotenkin hupaisaa, miten harvat ovat huomanneet, miten yhteiskunnallisesti tärkeä lehti Iltalehti on (voi olla Iltasanomatkin, sattumalta vain aloin aikoinaan ostaa tätä toista).

Nordea vähentää satoja työntekijöitä, vaikka pankilla menee hyvin. Yli satavuotinen suuri paperitehdas ostettiin vain lopettamista varten, jotta saadaan kilpailija pois markkinoilta.

Fordilla oli 1900-luvun alkupuolella yksi alue, jossa autojen menekki oli pienempi kuin muualla, San Francisco. Oli helppo selvittää sen johtuvan kaupungin hyvästä raitiovaunuverkosta. Ford osti kaupungin julkisen liikenteen ja lopetti sen saman tien. Jo alkoi autoja mennä kaupaksi.

Kun aikoinaan tuosta luin, jotenkin hirvitti ja nauratti, ja ajattelin että onneksi meillä Suomessa ei ole aivan tuollaista. No, nyt on.

Noilla kahdella tapahtumalla, Nordea ja Myllykoski, on ainakin yksi yhteinen nimittäjä, hallintoneuvoston puheenjohtaja Björn Wahlroos. Hänen sanomansa mukaan yrityksellä ei ole moraalia. Yrityksellä on ainoastaan yksi tehtävä, tuottaa voittoa omistajilleen.

Niinpä, ja jotta se on mahdollista, korkein johto täytyy lahjoa riittävän suurilla palkkioilla. Ja jotta se on mahdollista, päättäjät täytyy lahjoa riittävän suurilla eduilla.

Niistäkin on taas ollut Iltalehdessä puhetta. On jotenkin hellyyttävää lukea, miten S-ryhmän itselleen ja perheilleen ansiottomia etuja saavat ylätason edustajat kokevat saavansa etuja tekemästään työstä. Minulla on kyllä sellainen käsitys, että työstään he saavat aivan riittävän korkeat palkkiot jo tavallisina kokouspalkkioina.

Eduskunnasta poisjääneet kokevat saavansa ansaitusti sopeutumiseläkettä, koska omalla firmalla menee vähän hiljaisesti. Monet saavat sopeutusmiseläkettä siksi, että ovat kikkailleet muualta saamansa vakiotulot "toimenpidepalkkioiksi", jotka eivät estä tätä ylimääräistä eläkettä - jonka he saavat ymmärtääkseni muiden etujen lisäksi. Lehtilausuntojen mukaan tämä kikkailu on aivan luonnollista heidän mielestään.

 

Miten sitten oikaista asioita

Nämä ovat kaikki sellaisia asioita, jotka tarvitsevat oikaisua, eli ho'oponoa. Henkisiä oikaisu- ja puhdistuslauseita voi käyttää ja on hyvä käyttää todella kaikkiin asioihin, joiden kokee olevan millä tahansa tavalla oikaisun tai puhdistuksen tarpeessa.

Ymmärrän oikein hyvin, että suhteettomista eduista luopuminen on epämiellyttävää. Oikeiin hauskalta ei tunnu myöskään luoda oma selkeä käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta kun alkaa ho'oponottaa näitä asioita, niiden energiavirrat pääsevät jälleen liikkeelle ja ne alkavat silloin väistämättä korjaamaan itseään.

Sanon suorastaan, että meidän jokaisen henkinen velvollisuus on puhdistaa yhteisten asioittemme energioita. Kun niihin tulee jälleen riittävästi valoa, silloin enkelit voivat tulla mukaan meitä auttamaan. Sellaisiin asioihin, joiden luovan ja henkisen ajattelun me ihmiset hylkäämme, eivät enkelitkään voi tulla luovasti ja ohjaavasti mukaan. - Silloin on vain odotettava, että asiat menevät niin huonosti, että alkaa rytistä tavalla tai toisella.

Mieluummin ajatellaan asiat oikeaan suuntaan heti.

Se on myös sitä oikaisua ja suomalaista rehtiyttä!

Rakkaudella
Matti

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ho'opono, ho'oponopono, katumus, yhteiset asiat, yhteiskunnalliset asiat