Matin blogi

Tie onnellisuuteen

Torstai 28.2.2013 klo 1:24 - Matti Kuusela

Brian Tracy yllätti kertomalla paperissaan Living by Your Personal Code, että jo Aristoteles oli miettinyt niin vahvasti onnellisuutta. Aristoteleen mukaan kaikki ihmisen toiminta pyrkii onnellisuuden saavuttamiseen. Ja niin se varmaan onkin, vaikka meidän henkilökohtaiset keinomme siihen ovat monenlaisia. Joskus me pyrimme ainakin hetkelliseen onneen pyrkimällä johonkin, ja jonain toisena kertana me ajattelemme, että on onnellisempaa vain jättää jotain tekemättä.

Mutta Aristoteles jatkaa mielenkiintoisesti kirjoittamalla, että vain hyvä voi olla onnellinen, ja vain hyveellinen voi olla hyvä. Siksi Tracyn mukaan onnellisuus määräytyy ihmisen kyvystä perustaa ja elää sellaisten arvojen mukaisesti, jotka ovat elämää edistäviä.

Rudolf Steiner taas on sanonut onnellisuudesta, että se on sisäisen aktiivisuuden tila. Kummallakin siis onnellisuus on tavallaan tiellä olemista, sillä tavoin että oma sisäisyys on sopusoinnussa ulkoisen maailman kanssa, vapaassa ja aktiivisessa vuorovaikutuksessa.

 

Luo oma tulevaisuutesi

Ja jotta ihminen voi olla vapaa toteuttamaan sisäisen ja ulkoisen maailmansa välisen sopusoinnun ja luomisen tilan, tulee hetkiä, jolloin hänen on kyettävä tekemään sitä, mitä hän tahtoo tehdä.

Lomalla voi helppo saavuttaa tuo tila, jossa tekeminen on helppoa ja se nivoo sisäisen tunnemaailman ja ulkoisen aistimaailman yhteen. Auringon paistaessa talvisilla hangilla tai uimarannalla se voi varmasti toteutua, mutta vaikkapa perhetilanteissa tai työpöydän äärellä se voi joskus olla vaativaa.

Siihen Tracy antaa lääkkeeksi huomautuksen, että ihmeellinen asia ihmisessä on, että hän on aina vapaa muotoamaan omaa luonnettaan. Me voimme aina tehdä uusia valintoja, uusia ratkaisuja ja uusia päätöksiä. Me voimme ryhtyä käyttäytymään aivan uudella tavalla, ja silloin meistä vähitellen tulee sen mukaisia miten käyttäydymme. Tai voimme ryhtyä käyttäytymään oman sisäisyytemme, oman sydämemme mukaan. Kumpikin toimii ja kumpikin on mahdollinen, käytöksen tie ja sydämen tie.

Toki on muitakin teitä, mutta nämä kaksi antavat jo mahtavan lähtökohdan: voimme uudistua sisältä ulospäin tai ulkoa sisäänpäin. Meillä on ihmeen suuri vapaus.

Ja tuo vapaus tarkoittaa, että me olemme vapaita luomaan myös omaa tulevaisuuttamme.

Tärkeää tulevaisuuden luomisessa on arvostaa ja kunnioittaa itseään niin paljon, että kykenee tekemään muutoksia elämässään, juuri nyt, koska minään muuna aikana niitä ei voi tehdä.

On toki ajattomuuden tie: päätän jotain ja odotan, että tuo päätös alkaa vaikuttaa. Tuo tie toimii monella tavalla, mutta loisteliaamman itsekunnioituksen rakennamme, kun yhä uudelleen voimme kokea, miten me voi voimme tehdä päätöksiä ja toteuttaa niitä juuri nyt. Tänään, nyt heti!

Kun tämä päätöskyky oman elämän suhteen vahvistuu, se antaa Tracyn mukaan mahdollisuuden tuntea olonsa itsessään todella hyväksi.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onni, onnellisuus, tie, Rudolf Steiner, Brian Tracy, arvot, hyveet, luominen, tulevaisuus, hyvä olo, meditaatio

Ota vastaan - ja hymyile

Tiistai 26.2.2013 klo 20:29 - Matti Kuusela

Miten vaikeaa meidän on monasti ottaa vastaan. Olemme kyllä tottuneet tekemään asioita, ja vaikka emme tekisikään, meillä on tunne, että tekeminen auttaisi, jos vain jaksaisi. Ja kuitenkin onnellisuudessa ja tyytyväisyydessä tekeminen on vain toinen puoli asiaa, ja toinen on se, että ottaa vastaan.

Jos on rasituksia tai stressiä, nämä huolet täyttävät helposti meidän koko sisäisen maisemamme. Hyvin yleinen on tunne, että minulta vain vaaditaan jotain, mutta en saa mitään.

 

Avaudu vastaanottamiselle

Silloin vaatii hieman sisäistä ponnistusta avartaa jälleen omaa näkymäänsä maailmaan ja muistella kaikkea sitä, mitä maailma meille antaa, paljon aivan ilmaiseksi ja paljon lähes ilmaiseksi. Tee harjoitus näin: Sulje silmäsi ja kuvittele että avaat vastaanottamisen luukut koko olemuksessasi.

Jos elämä tuntuu ahdistavalta, aivan normaali reaktio on sulkea luukut niin sisään- kuin ulospäinkin. Silloin kuvittelemme elämän tulevan helpommaksi. Mutta ikävä kyllä, niin harvoin tapahtuu. Kuvittele siis avaavasi vastaanottamisen sisäiset luukkusi ja salli itsesi tuntea tyytyväisyyttä. Tunne tyytyväisyyttä, iloa, hymyä, mikä vain sinulle juuri nyt sopii ja tuntuu mahdolliselta.

Hengitä huolellisen pehmeästi ja tunne miten sisäänhengityksen myötä otat maailmalta vastaan hyvää voimaa ja valoa.

Uloshengittäessäsi kuvittele, miten tämä hyvänolon tunne laajenee koko kehoosi ja olemukseesi.

Kerro sitten sisäisesti itsellesi, miten saat ottaa vastaan tuota tukea ja hoivaa maailmankaikkeudelta juuri nyt.

Tunne tietoisesti miten maailma antaa sinulle ja tukee sinulle, ja miten sinä saat ottaa tuota maailman antamaa tukea vastaan.

Kun hiljennyt vastaanottamiselle, myös enkelit ovat sinua lähempänä. Heidän on helpompi auttaa sinua, kun hiljennyt.

 

Ota vastaan rakkautta

Vaikka luultavasti me kaikki haluamme rakkautta, miten vaikeaa sitä onkaan ottaa vastaan. Rakkaus on yhdeltä olennaiselta osaltaan tunne, ja miten hankalaa meidän usein onkaan eläytyä tunteisiin, tuntea tunteita, uppoutua tunteeseen.

Ainakin meillä suomalaisilla on tapaha vältellä tunteita sosiaalisissa tilanteissa. Ahdistus on kyllä tuttua, mutta jos joku sanoo meille jotain kaunista tai kehuvaa, miten nopeasti huomaammekaan vähättelevämme sitä, siirtävämme kaiken vain syrjään.

Päätä nyt, että seuraavan kerran kun joku kehuu sinua tai lausuu sinulle minkä tahansa kiitoksen tai myönteisen asian, katsot häntä lämpimästi ja kiität.

Niin yksinkertaista se on.

 

Rakkauden vastaanottamisen harjoitus

Tee vielä seuraava harjoitus vahvistaaksesi tätä rakkauden vastaanottamista. Istu mukavasti ja sulje silmäsi. Hengitä pari kertaa sisään ja ulos tasapainoisesti.

Anna sitten läheisiä tai muuten kohtaamiasi ihmisiä tulla sisäisten silmiesi eteen, ja avaa jälleen sisäisiä porttejasi tuntemaan tai tunnustulemaan sitä rakkautta - tai mahdollista rakkautta - jota he sinulle antavat.

Tulet varmaankin hämmästymään sitä, miten monen ihmisen tässä meditaatiotilassa huomaat välittävän sinulle rakkautta, ainakin jossain määrin. Ja jokaisen kohdalla avaa tunteesi ja sisäisen valosi vastaanotin ottamaan tätä rakkautta, tukea, myönteistä huomiota tai valoa vastaan. Oikein salli itsesi tuntea näitä tunteita, sillä nyt se on täysin turvallista. Olet turvassa, ja saat ottaa vastaan aivan miten koskettavia tai myönteisiä tunteita tahansa.

Tämä on vahvistava harjoitus. Sen omaa onnellisuutta ja ihmissuhteita kehittävää voimaa voit vahvistaa vielä kevyellä hymyllä tai harjoittelemalla sisäistä myhäilyä aina kohdatessasi toisia ihmisiä, joka todellisissa tilanteissa tai mielikuvissasi.

Se mitä näin harjoittelet, alkaa muuttua yhä enemmän todeksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: meditaatio, vastaanottaminen, tunteet, hymy, onnellisuus, rakkaus, enkeli

Onnellisuus

Tiistai 27.12.2011 klo 23:11 - Matti Kuusela

Jos ajattelemme, mitä meidän pitäisi tehdä tullaksemme onnellisiksi, kysymys tuntuu useimmiten lähes mahdottomalta selvittää. Ja kuitenkin ratkaisu on niin lähellä.

Jos luot mielikuvan onnellisesta ihmisestä tai onnellisesta pariskunnasta, mitä näet. Ainakin minä näen sisäisillä silmilläni ihmisen tai ihmisiä, jotka liikkuvat hillitysti ja suorittavat jokaisen tekonsa hartaasti - ja onnellisena.

Hämmästyttävää, mutta niin helppoa se on. Nyt ulkoinen mieli kysyy, mitä olisi tehtävä tuon onnellisuuden saavuttamiseksi, ja vastaus on niin yksinkertainen, että mieli ei sitä oikein tajua: kun ryhtyy elämään ja toimimaan onnellisena, tulee onnelliseksi.

Mitään muuta ratkaisua on vaikea kuvitella, vaikka voi vielä jopa sanoa: tekisin mitä tahansa tullakseni onnelliseksi. Mutta se mitä tahansa ei olekaan ratkaisu, vaan ratkaisu on onnelliseksi ryhtyminen. Nyt heti!

 

Onnellinen: Nyt!

Mitä jos kokeilet tukea tämän blogin loppuun onnellisena. Mitä koet?

Jos olet herkkä energioille ja tunteille, koet varmaan montakin muutosta. Ellet ole herkkä - vielä - niin aivan varmaa on, että alat piankin kokea muutoksia, jos vain ryhdyt onnelliseksi.

On minulle toinenkin mielikuva onnellisesta perheestä. Se on sellainen, jossa lapset ovat iloisia ja onnellisia, ja vanhemmat kannustavat heitä, hymyilevät ja näyttävät valoisilta ja myönteisiltä.

Ehkä me kukin voimme temperamenttimme mukaan valita tuollaisen enemmän hitaan ja hiukan sisäisen onnellisuuden tai sitten valoisan ja tanssivan ulospäin avautuvan onnellisuuden.

 

Yhteys kehoon

Yksi tärkeä asia onnellisuudessa on yhteys kehoon. Onnellisuus on sitä, että on onnellinen koko kehollaan. Ajatukset, tunteet ja kehossa eläminen ovat tasapainossa.

Jos päätit kokeilla onnellisuutta, niin kokeile nyt liikuttaa hieman kehoa niin, että saat onnellisuuden tunteen ja sen sisältämän lämmön laajenemaan ja syvenemään koko kehoon.

Jos tämä tuntuu liian vaativalta, voit lohduttautua sillä, että jos harjoittelet tätä onnellisuuden kokemista muutaman minuutinkin päivässä, se varmasti vaikuttaa, vaikka nyt tuntuisi miten pahalta tahansa. Onnellisuus on niin suuri voima, että sen harmonisoivat vaikutus alkaa toimia hyvin nopeasti kaikkien sekasortoisten tai vanhojen kielteisten tuntemusten läpi.

Huomaa vain, että tuo uusi onnellisuus lähtee sinusta, sinun omasta minästäsi. Se ei tule ulkoapäin vaan sisältä. Ja se on hyvin helppoa.

Vaativaksi onnellisuuden löytämisen tekee ennen kaikkea se, että me etsimme sitä kaikkialt muualta kuin omasta itsestämme. Me olemme tottuneet toteuttamaan asioita tekemällä jotakin, aivan kuin käymällä kauppaa maailman kanssa. Minä teen jonkin jutun, ja maailma antaa minulle onnen.

Mutta se ei mene niin. Nyt meidän on herättävä omaan todelliseen minäämme: Minä ryhdyn onnelliseksi.

Tiedän, me emme ole tottuneet sellaiseen, koska se merkitsee myös vastuun ottamista omalle itselle. Mutta se on tulevaisuuden suunta. Minuus meissä tulee yhä suurempaan ja suurempaan vastuuseen kaikesta omassa elämässämme ja myös koko maailmassamme.

Enkelit ja koko maailmankaikkeuden voimat ovat valmiita auttamaan meitä. Kun me minästämme lähdemme liikkeelle uuteen suuntaan, siitä lähtevät väreet kaikkiin suuntiin :)

1 kommentti . Avainsanat: Onnellisuus, onnelliseksi tuleminen, onnellisuusharjoitus

Ole ihanne-itsesi!

Keskiviikko 29.6.2011 klo 1:54 - Matti Kuusela

Henkisissä kirjoituksissa tätä on yhä uudelleen korostettu, mutta kirjoitan sen vielä kerran tähän: Ole ihanne-itsesi!

Se voi kuulostaa yksinkertaiselta ja itsestään selvältä, mutta omastakin kokemuksestani voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että se ei käytännössä ole lainkaan niin selvää ja yksinkertaista.

Jos haluan tulla terveemmäksi ja onnellisemmaksi, yksi aivan ensimmäisiä asioita on ryhtyä olemaan sellainen. Sen voi sanoa toisellakin tavalla: irrottaudu hetkeksi siitä mitä olet, ja kutsu tuo onnellisuuden, tyytyväisyyden tai runsauden tunne ympärillesi, auraasi.

Aluksi tämä kutsu vaikuttaa ohueeseen astraalikehoon, ja sieltä se alkaa siirtyä eetterikehon elämänvoimiin. Jossain vaiheessa huomaat selvästi, miten voimakkaasti kutsumasi onnellisuuden tunne - esimerkiksi - vaikuttaa eetterikehoosi. Ja mitä enemmän näitä onnellisuuden hetkiä näin luot, sitä voimakkaammaksi onnellisuuden tunne tulee. Ja koko elämäsi alkaa tulla onnellisemmaksi.

 

Rehellisyyden ongelma

Usein tälle eheytymiselle ja onnellisuudelle tulee eräänlainen rehellisyyden ja vastuullisuuden tunto. Jos asiat kerran ovat huonosti, en kai silloin ryhdy teeskentelemään, että ne ovat hyvin?

Jos kaikki suhtautuvat minuun ylenkatseellisesti, en kai silloin ryhdy teestekentelemään ystävällisyyttä muita kohtaa!

Nämä ajatukset kuulostavat aivan järkeviltä, mutta ikävä kyllä ne vahvistavat vain kielteisiä energioita. Mitä enemmän uskon ja lujitan sitä kokemusta, jonka koen maailman ja toisten ihmisten minulle antavan, sitä ankeammaksi käy elämäni, kunnes tuo ankeus lopulta laskeutuu fyysiselle tasolle saakka ja ilmenee sairautena.

Se mitä valitsen tuntea itseäni ja muita kohtaan, on luomista. Jos tunnen, että minua kohdellaan tai on kohdeltu huonosti, se voi joskus herättää minussa voiman astua kaiken sen yläpuolelle ja luoda itselleni uuden elämän.

Itse asiassa tuo on sitä, mitä meidän on tehtävä joka hetki. Muistakaamme, miten lapsuudessamme maailma antaa meille sen mitä me saamme. Useimmille meistä jää lapsuudesta ainakin joitakin iloisia muistoja, ja kun vanhenemme, ihmettelemme minne nuo menneet hyvä ajat ovat kadonneet.

 

Luomisvastuu on meillä, aikuisilla

Tämä on myös asia, jota kehoitan jokaista kertomaan itselleen ja opettamaan lapsilleen ja lähimmäisilleen yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes jokainen varmasti muistaa sen: meillä aikuisilla on luomisen vastuu!

Me vastaamme siitä, miksi me tulemme. Maailma ja ympäristö luovat lapsen! Noin yleisesti ottaen.'

Minä itse luon oman elämäni aikuisena! Noin yleisesti ottaen.

Meillä on normaalisti monenlaisia vaikeuksia, mutta mitä aktiivisempi ja energisempi olen, sitä parempi ongelmienratkoja minusta tulee. Lopulta ratkon elämänkysymyksiä kuin liukuhihnalta, tyytyväisenä, onnellisena ja energisenä.

Vielä yksi ohje: älä koskaan jää pitämään sairauttasi tai muuta vaivaa lopullisena. Elämällä on aivan uskomattomia keinoja muuttaa asioita aivan uskomattoman nopeasti.

Vaikka tilanne nyt tuntuisi miten huonolta tai ikuiselta tahansa, pidä jokaista harmia aina vain väliaikaisena. Silloin annat sekä maailmalle että omalle kehollesi luvan muuttaa tilanne heti kun se tulee mahdolliseksi.

 

Miksi meillä on ongelmia kehossamme?

Muistaakseni se on mestari Hilarion, joka sanoo, että jokainen sairaus on olemassa vain opettaakseen meitä miten saada kätketyt kykymme käyttöön.

Enkelimaan nettikaupassa on jo ainakin joitakin meditaatioita sarjasta Onnellisuus, Kiitollisuus, Tahto ja niin edelleen. Suosittelen lämpimästi niiden kuuntelemista, sillä ikävä kyllä monet meistä ovat vahvistaneet kielteisiä kokemuksia itsestään ja maailmasta ehkä vuosikymmeniä. Positiivisella työllä näiden kielteisten ja usein kollektiivisten energioiden purkaminen on paljon helpompaa kuin niiden kerääminen, mutta silti se vie aikansa. Siinä nämä meditaatiot voivat olla erinomainen apu.

Joskus voi jo yksi kuuntelu saada suuria aikaan, mutta suosittelen, että kuuntelet niitä aluksi sen kummemmin odottamatta milloin se tapahtuu. Aktiivinen odottaminen voi luoda hankalia esteitä, jos se on energeettisesti - no, sellaista että se luo esteitä. Voi odottaakin, ja se voi olla tosi suuri apu, mutta silloin pitää huolella tunnustella, että tuo odottaminen on sellaista, joka avaa ja kantaa energioita (mikä ei aina ole ihan helppoa).

Ryhdy siis olemaan oma ihanne-itsesi!

Vaikka se aluksi onnistuisi vain puoli sekuntia päivässä, se on jo loistava alku :)

Tässä hyvä rohkaisuvideo.

2 kommenttia . Avainsanat: ihanne-itse, sairauksien voittaminen, mestari Hilarion, mielikuvien voima, elämän luominen, onnellisuus