Matin blogi

Saunan taikaa

Perjantai 5.8.2011 klo 10:00 - Matti Kuusela

Hei ystävät, menipä aika nopeasti. Keskiviikkona olin Tampereella tekemässä hoitoja ja torstaina oli hoitoja taas  täällä Helsingissä.

Eilen illalla olimme Sinikan
kanssa Helge Salon ja
Marjan luonnonhenki-illassasavusauna.jpg
Keravalla. Helge ja Marja osaavat kumpikin keskustella luonnonhenkien kanssa ja heidän ympärilleen on kokoontunut laajeneva ryhmä luonnonhenkiä, jotka kiinnostuneita työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa.

Eilen illalla oli keskeisnä aiheena sauna saimmekin saunamestarilta paljon vihjeitä hyvästä saunomisesta. Keskeisin tieto oli se, että varsinainen saunanhaltija on löylynhenki Autereinen.

Aluksi suomalaisten saunat olivat samantapaisia kuin intiaanienkin hikimajat, mutta tuli aika, jolloin henkiset ohjaajamme kehittivät suomen omaa saunaa. Siinä olivat puunhaltijat läheisesti mukana. Entisaikoina salamaniskemät puut kerättiin aina saunapuiksi. Niissä oli runsaasti parantavaa voimaa.

 

Löylyn rajamailla

Tieto Autereisen suuresta merkityksestä tuntui hyvältä ja oikealta. Löyly on lämmön, veden ja ilman elementtien autereisella rajalla, aivan kuin aamun energiat ovat vuorokaudessa kaikkein parantavimmat. Juuri näissä siirtymätiloissa hyvät ja edistävät voimat toimivat.

Löylyn innokas kihautus tai hitaan löylyn suhahdus. On monia löylytyyppejä ja kaikille löytyy oma merkityksensä. Jokaisen on hyvä etsiä ja löytää oma tyyppinsä jossa viihtyy ja joka tuntuu mukavalta. Ei ole todellakaan vain yhtä tapaa saunoa tai yhtä tapaa heittää löylyä.

Ehkä juuri tuon vaistomaisen syväsuomalaisen tiedon takia nykyaikaiset saunan käyttöohjeet tuntuvatkin niin epämiellyttäviltä. Mutta melkein yhtä hankalaa on, jos saunassa joku tietää sen ainoan oikean eli oman tapansa.

Saunan kunnioitus on toki hyvä, mutta tuli ilmi myös se, että lapset saattavat kokea saunan rajoittavaksi ja epämiellyttäväksi, jos vanhemmilla on liian ahdas näkemys siitä mitä saunomisen pitäisi olla.

Saunassa saa laulaa, sanoi Saunamestari, ja hän kertoi itse aina laulavansa, puunpolttamislaulua, löylynheittolaulua ja miten ne menivätkään. Juuri tuo kohta ei painunut muistiini. Ja saa toki saunassa puhua, liiallinen pyhyyden vaade ei sekään sovi saunaan.

Pikku mausteet sopivat myös oikein hyvin. Hunaja, terve ja jopa Saunamestarin suosikki, hieman olutta löylyveteen. No minä tuskin olutta laittaisin, sillä olen tullut kaikelle alkoholille yhä herkemmäksi. Jouduin jopa luopumaan suosikkijuomastani kotikaljasta, kun senkin alkoholiprosessi alkoi äkkiä tuntua epämiellyttävältä.

 

Uusi saunakulttuuri

Saunakulttuuri on elpymässä, ainakin mitä saunatonttuihin ja heidän ystäviinsä tulee. Saunamestari on kaivanut esiin omia monisatavuotisia muistiinpanojaan ja alkanut opettaa niitä nuoremmille, joilla on kiinnustusta ryhtyä saunatontuiksi.

Kouluttautuminen on siis ulottunut luonnonhenkienkin maailmaan. Uutena ja jännittävänä alueena heillä on opetella yhteistyötä ihmisten kanssa ja myös lähteä liikkeelle ja oppimaan eri ihmisten kanssa. Saunatontut tai saunakkaat ovat ennen olleet kovin paikkauskollisia, ja nyt on uusia tuulia tulossa.

Käyttäkääpä kaikkia aistejanne saunoessanne. Lämmön ja veden kosketukset, omat sisäiset tuntemukset ja omaksi itsekseen tuleminen, äänet kiukaalta, vedestä, vihtomisesta, kaikella on merkityksensä ja kaikessa elävät - tai ainakin eläisivät mielellään - saunan monet näkymättömät olennot. Heillä on kyky elävöittää eetterivoimillaan meidän maailmaamme ja luoda monia pienempiä ja suurempiakin ihmeitä, kunhan me ihmiset vain annamme heille siihen mahdollisuuden.

Emmehän me suinkaan täällä yksin elä. On ollut välttämätöntä elää vaihe, jossa me olemme vapautuneet vanhentuneeksi käyneestä suhteesta luonnonhenkiin. Mutta luonnonhenget, kodinhaltijat, saunatontut ja monet muut ovat olemassa ja heidänkin maailmansa on kehittymässä, mikä on uutta maailmankehityksessä.

Rakkaudella
Matti

2 kommenttia . Avainsanat: sauna, saunanhenki, Autereinen, saunamestari

Suvisaunan salaisuuksia

Maanantai 13.6.2011 klo 11:08 - Matti Kuusela

ilta_200.jpgMaanantai helteen jälkeen. Kuu heijastaa viikonlopun lämmön uuteen alkuun. Anna sen, mitä viikonvaihteessa otit vastaan luonnon lämpönä, muodostua nyt sisäiseksi voimaksesi.

 

Mystinen lämpö

Lämpö on mystinen elementti. Kaikki lähtee lämmöstä. Lämmön alueella elementti ja sen eetterivoimat ovat melkein samaa. Henkisen tiedon mukaan maan ensimmäinen inkarnaatio muodostui pelkästä lämmöstä ja sen sisäisistä hienoista virtauksista.

Sitä me suomalaiset edelleenkin muistelemme saunan sisäisyydessä. Me olemme ja elämme edelleenkin niin lähellä luontoa, että lämpö ei kovetu meissä itsekkyydeksi, vaan avaa meille tien sisäiseen lämpökosmokseen ja alati uudistaviin ja puhdistaviin alkuvoimiin.

Astuessamme kesäiltana ulos saunasta (etenkin savusaunasta) astumme maan toiseen inkarnaatioon, jossa alkulämmöstä kohoaa ylöspäin kuin liekkinä valo ja sen tuhkana tiivistyy ilma. Tätä suven lempeän ilman ja valon leikkiä on ihana katsella saunan terassilta, ja muistella maapallon toista inkarnaatiota, jota henkisesti nimitetään Auringoksi, kuten ensimmäistä maapalloa Saturnukseksi.

Kun astun lämmön, valon ja ilman piiristä järveen uimaan, siirryn kolmanteen Maan inkarnaatioon, jota nimitetään (vanhaksi) Kuuksi. Se on nestämäisen elementin ja kuulon ja äänen maailmaa. Kuikan huuto ja veden kosketus tuovat esiin sielullisuuden sisäisyyden syntymisen. Alan kokea itseni ihoni sisäpuolella, kehon muodossa. Vedessä kokemus itsestäni tiivistyy.

Saunamakkara ja saunakalja tuhoavat saunan ikipyhyyden ja pudottavat meidät Maan neljänteen inkarnaatioon, jossa ihminen lankeaa pyhyyden piiristä aineen hengettömyyteen, kokee sisäisen elämänsä sukulaisena aineen maailmalle. Raamatussa Nooa oli ensimmäinen, joka kasvatti viinirypäleitä ja humaltui.

Meidän ei enää tarvitse kulkea Nooan humalan ja krapulan tietä, vaan voimme uustestamentillisesti nähdä saunan terassilta maan elementteineen ja eetterivoiminen Kristuksen kehona. Meidän ei tarvitse humalan kautta erillistää itseämme hengen kokemisesta tässä maailmassa, vaan voimme kohottaa aistikokemuksen jälleen henkisten alkuvoimien yhteyteen ja sillä tavoin luoda uutta tietä tulevaisuuteen.

Maapallon seuraavaa inkarnaatiota nimitetään Jupiteriksi. Siinä meillä ei enää ole aineellista todellisuutta, vaan voimme kuvitella Jupiterin olevan sitä, mitä lauantain kesäillassa voimme kauneimmillaan kokea saunan jälkeen, kuin kaikesta aineellisuudesta vapautettuna.

2 kommenttia . Avainsanat: sauna, saunan henkisyys, maan inkarnaatiot, lämpö, valo, vesi