Matin blogi

Joulupäivänä

Torstai 25.12.2014 klo 10:27 - Matti Kuusela

Vietämme Sinikan kanssa tällä kertaa leppoisaa joulua. Eilen olimme kävelyllä Keskuspuiston Korpipolulla. Ihanan luminen metsä. Taivan hohti kaupungin valoa niin, että näki aivan mukavasti. Ja rauhan tunnelma. Ei myöskään toisia kulkijoita. Ei edes parkkipaikalla muita autoja.

Muistelimme, miten jokunen vuosi sitten kävimme siellä usein hiihtämässä iltamyöhällä. Silloin Vantaaseen rajoittuvilta pelloilta näkyi usein uljas Orionin tähtikuvio. Vaikka Otava on lapsuudestani saakka ollut tutuin tähtiryhmä, niin Orion on silti vaikuttavin. Se säteilee ainakin minulle ihmisyyden suurta alkuvoimaa ja kirkkautta.

Ja Orion on myös se tähtikuvio, jonka muinaiset egyptiläiset kuvasivat kokonaisuudessaan temppeleillä ja pyramidella maan päälle. Niin suuren vaikutuksen se heihin teki.

Ja samoilta pelloilta näkyi myös kirkas Sirius, hieman alempana, mysteeritähti, Isiksen tähti.

Vastakkaiselta puolelta Orionia voi sitten etsiä herkkiä kimaltavai Seulasia, jota me myös Plejadeina tunnemme.

Ja kun liitämme tämän kaikeen jouluun, niin muistamme miten jouluna taivas tulee lähemmäksi ja loistaa maan henkisen olemuksen läpi jouluajan ajattomuudesta koko seuraavan vuoden kiertoon.

Kasvikunnan päivä

Aattoyö oli kivikunnan päivä ja nyt kosmisen uudistumisen voimat siirtyvät kasvikuntaan. Siinä missä aattoyö muistuttaa meitä koko maan ja ihmiskunnan ikialusta, jota henkisesti kutsutaan vanhaksi Saturnukseksi, tuo joulupäivä esiin muiston seuraavasta maan inkarnaatiosta, jonka aurinkovoimat loistavat nyt esiin kasvinomaisessa rauhallisuudessa, valossa ja puhtaudessa. Vanha aurinko.

Huomenna, toisena joulupäivänä tulee eläinkunnan vuoro. Silloin ennen vanhaan lähdettiin liikkeelle, tapaninajajelulle. Ajettiin hevosella ja reellä vällyjen alla. Mieleeni nousee myäs vauhdikas maalaus, jossa troikat kiitävät Kiovan ympärillä täynnä iloitsevia perheitä.

Mutta olemme puhuneet myös sään henkisyydestä. Vaikka henkiset voimat, enkelit ja haltiat ja luonnonhenget ohjaavat säätä, niin sen muodostunut riippuu paljon meistä ihmisistä.

Mitä elävämpää on meidän sisäinen elämämme, sitä elävämpää on myös sää. Aikoina jolloin ihmiset keskittyvät harmaaseen uurastukseen, tulee myös säästä harmaata. Ja kun ihmiset virittyvät lomatunnelmaan, voimat myös luonnon mahdit luoda iloisempia säätiloja.

Kuitenkin tärkeintä, mitä yksityinen ihminen voi sään hyväksi tehdä, on aina hyväksyä jokainen sää juuri sellaisena kuin se on. Se vahvistaa ihmisen ja luonnonvoimen yhteyttä, kirkastaa ja selventää.

Matalat ja korkeat paineet

On mahdollista oppia ymmärtämään säät henkisesti. Monet yhteydet sään ja ihmisen sieluntilan välillä ovat hyvin ilmeisiä, mutta useat yhteydet ovat vaativia. Ne edellyttävät elävää ja samalla tuntevaa ja tietoista ajattelua. Ei ole mitenkään aivan yksinkertaisesta lukea saksankielisestä Naturgeister 25 -julkaisusta mitä matala- ja korkeapaineiden yhteydessä tapahtuu.

Siitä voi kuitenkin lähteä tuumailuissaan liikkeelle, että matalapaineet keräävät ihmiskunnan luomia huonoja astraalisia energioita ja korkeapaineet taas puhdistavat niitä.

Sen lisäksi voi miettiä, miten esimerkiksi pilvissä luonnonhenget voivat muuttua toisikseen. Vedenhenget maanhengiksi muodostaessaan lumikiteitä. Mutta kaikkien neljän elementin henget voivat vaihtaa olomuotojaan. Ne eivät kuitenkaan jää pysyviksi, vaan tilanteen myötä jokainen palaa alkumuotoonsa.

Voi myös hyvin opetella tuntemaan, miten joissakiin ilmiöissä, kuten suurissa pyörremyrskyissä vaikuttavat hyvin suuret voimat, korkeat ensimmäisen hierarkian enkeliolennot. Voi opetella tunnistamaan erilaisten tuulien tunnetiloja. Jokainen luonnonolento tietää aina täsmälleen, mitä se tekee. Siksi myös jokaisella luonnontapahtumalla on aina hyvin täsmällinen tarkoitus.

Näiden tarkoitusten tunnistamiseen meidän on käytettävä tunnetta ja jopa tahtoa. Katson tuulta ja mietin, mitä minä tahtoisin silloin, jos synnyttäisin tuollaisen tuulen. Tällaisista yksinkertaisista ajatuksista on hyvä lähteä.

Ja koko jouluajan voi aina miettiä, miten Lapsen syntymä vaikuttaa kaikkeen tähän mitä koen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, luonnonhenget, Orion, kasvikunta, toinen joulupäivä, tuulet, tunteet

Tapaninpäivä

Keskiviikko 26.12.2012 klo 19:53 - Matti Kuusela

Kolmas joulun pyhien öiden sarjassa on eläinkunnan yö. Tapaninpäivä on tuttu jo kansanrunon säkeestä "Tapani on tallirenki..." Tapani huolehtii hevosista, ja joskus on Pohjolassa ollut aika, joilloin ainakin joillakin alueille on hevoset tuotu tapanina kirkkoon siunattavaksi.

Siitä kertoo vielä tapaninajalujen perinnetieto. Vaikka hevosia ei enää valjastetakaan rekien eteen, niin ensimmäisen joulupäin hiljaisuuden jälkeen lähdetään kuitenkin jo toisena joulupäivänä liikkeelle.

Äänen elementti

Myös tapanintanssit kertovat tästä tapanin perinteestä, joka heijastelee maailmankehityksen vaiheita. Ensimmäinen kehitysvaihe on lämpöä, mikä ilmentyy jouluaaton sisäisenä rakkauden ja yhteisyyden lämpönä. Henkisesti tätä nimitetään Saturnus-vaiheeksi.

Toinen vaihe on Aurinko-vaihe, jossa elää valo ja josta kertoo kasvien läheinen yhteys aurinkoon.

Kolmas on Kuu-vaihe, jota ilmentää sielullisuuden kehitys, kuten eläinmaailmassa tapahtuu. Eläinkunnassa elää jo sielullisuus. Olemukseltaan eläinkunta ilmentää kuuta, jossa muodostuu oma henkilökohtainen sisätila, omien tunteiden ja tuntemusten kehto.

Eetterivoimien kannalta kolmas vaihe on äänen luovaa voimaa: lämpöeetteri, valoeetteri, äänieetteri.

Äänieetterin vallinta ilmenee vahvasti esimerkiksi tapanintanssien perinteessä ja yleensäkin siinä ilon tunnelmassa, jonka koemme luvalliseksi päästää ilmoille tapaninpäivänä.

Rakkaudella

Matti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: toinen, joulupäivä, hevoset, eläinkunta, tapanintanssit, äänieetteri

Joulupäivä

Tiistai 25.12.2012 klo 20:20 - Matti Kuusela

Hei ystävät, tervetuloa joulupäivään ja jouluajan toiseen pyhään yöhön. Kun maan elämänvoimat muina vuodenaikoina ovat ahkerassa toimessa maan ulkopuolella, kokoontuvat ne jouluajaksi maanpinnan alle. Mutta sen sijaan että ne nukkuisivat talviuntaan, maanvoimat ovatkin jouluaikana hereillä.

Luodessaan uutta kasvua keväällä ja palatessaan syksyllä takaisin maan piiriin kesän kosmisista seikkailuista maanvoimat oikeastaan uinuvat ja luovat uinuessaan uutta kasvua ja elämää. Siinä mielessä ihminen ja luonto toimivat hyvin päinvastaisella tavalla. Luonto luo levätessään, mutta ihmisen luominen on sitä että hänen minuutensa on paikalla. Henki luo ihmisessä hänen oman minuutensa kautta.

Toisaalta olisi väärin sanoa, että ihminen luodessaan on kokonaan hereillä. Luomisen tilassa ihmisen sielullisuus on hieman irti fyysisestä kehosta, mikä aiheuttaa sen ihmeellisen unohtumisen luomisprosessiin, unohtumisen, jossa aika virtaa aivan omalla tavallaan.

Jouluna luonto on hereillä

Jouluna maa ja luonto ovat siis hereillä, ja siksi ne ovat silloin myös tietoisia. Maaäidin tietoisuuden kantajia ovat erityisesti maanhenget, maahiset, ja siksi myös ne tulevat jouluaikaan voimakkaasti esille. Jos pysähtyy ajattelemaan, jouluaikana tapahtuu monia ihmeellisiä asioita.

Eksi niistä on nämä kaksitoista pyhää päivää tai kolmetoista pyhää yötä, joissa tiivistyy koko vuoden elämä. Kun ensimmäinen pyhä yö tiivistyy kivikuntaan, tiivistyy toinen pyhä yö kasvikuntaan. Kasvit edustavat aurinkovoimia, puhtautta ja viattomuutta. Ja meidän ihmisten on joulupäivänä hieman vaikea löytää itseämme. Kasvikunnan auringonomaiset elämänvoimat hiljentävät ja valaisevat, ja jouluyönä kasvikunta on tavallaan syntynyt uudelleen.

Jouluyönä maahiset, jotka ovat koko ajan hoivanneet kasveista maanpiiriin pudonneita pikku siemenlapsia lämpöelementissään, liittävät nämä siemenet maan sisäisyydessä vaikuttaviin kasvien henkisiin alkukuviin.

Alkukuvat ottavat vastaan siementen kesän kasvusta kokoaman kasvien informaation ja ne puolestaan eheyttävät siementen elämänvoimat ja päivittävät ne tulevan vuoden teemalla. Jokaisella vuodella on henkisesti omat tehtävänsä, jotka ovat elämänvoimien piirissä ja niiden alueella eläville luonnonhengille täyttää todellisuutta.

Joulun enkelit

Myös enkelit ovat vahvasti läsnä. Enkelit kantavat meidän ihmisten tulevaa korkeampaa minuutta niin kauan kuin se ei vielä ole valmis itsenäistymään. Enkeli on tavallaan ihmisen korkeampi minä, vaikka sillä hetkellä kun ihmisen henkisempi minä kehittyy valmiiksi, meidän suojelusenkelimme vapautuu meidän ohjaamisemme tehtävästä. Mutta siihen saakka enkeli on aina meidän kanssamme ja hän ohjaa meitä myös elämästä toiseen, sillä enkelit tietoisuus ei katkea sen kehitysvaiheen aikana, jota me ihmiset nimitämm kuolemaksi.

Ensimmäinen pyhä yö on henkisesti sisäisen lämmön aikaa ja toinen pyhä yö henkisen valon aikaa, henkisten aurinkovoimien vallintaan. Siksi on helppo ymmärtää, miten myös tänä yönä ja luonnollisesti myös päivänä voimme kokea enkelin läheisyyden paljon normaalia koskettavammin.

Luonto ja ihmishenki

Lumi valkeudessaan, puhtaudessaan ja lumihiutaleitten yksilöllisessä kristallisuudessaan on ihmiskunnalle suuri lahja. Mutta sen lahjan täysi merkitys voi toteutua vain ihmiskunnan arvostuksen ja huomion kautta.

Vaikka luonto antaa niin paljon kauneutta, täyden merkityksensä se saa vasta ihmisten kautta, sillä ihminen on ainoa olento, jolla on läsnäoleva henki fyysisen maailman piirissä. Siksi ihmisen antamalla huomiolla on maailmankehitykselle niin suuri merkitys.

Mineraaleille, kasveille, eläimillä ja enkeleillä on myös varsinainen henkinen olemus, mutta se ei ole täällä maan päällä fyysisessä maailmassa, vaan henkisissä maailmoissa.

Siksi ihmishenki ja joulun lapsi ovat niin lähellä toisiaan. Ihmisen henki on suunnattoman arvokas koko maailmankaikkeuden kehitykselle ja kasvulla, mutta se on vielä kovasti lapsenomainen ja kovasti altis materialistisille houkutuksille. Jouluna meillä on erityinen aika hoivat oman minä-lapsemme, oman enkelimme ja muiden henkisten ohjaajiemme välistä yhteyttä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: toinen, pyhä, , joulupäivä, jouluaika, kasvikunta, enkelit

Yhteys tähtiin ja elämään - Kristus ja henkiset kalenterit

Tiistai 8.2.2011 klo 16:10 - Matti Kuusela

Hei Ystävät, iloisesti voin ilmoittaa, että Enkelimaa-sivujen muoto on rakentunut ainakin omasta mielestäni aika selkeäksi, ja koen että tästä on hyvä jatkaa kehittämistä. Kun seuraa vasemmalla olevaa päävalikkoa, on ylimpänä Viikkolause ja Astrosofinen kalenteri, joiden seuraaminen tuo koko vuoden kiertoon sisäistä jäntevyyttä.

Tiedämmehän me, miten moni kokee vuoden pimeyden ajan vaikeana. Tulevaisuuden tavoite on, että meistä itsestämme tulee aurinkoja, jotka valaisevat maailmamme, niin ettei meidän tarvitse katsoa ikkunasta ulos sitä miten tänään menee. Siinä auttaa kumpikin kalenteri. Niitä voi meditoida, mutta jo pelkkä vilkaisu antaa oivalluksia: ahaa, tällä viikolla lujittuva ajatusvoima alkaa liittyä kevään kasvuvoimiin.

Kaikkea sellaista. Se on syvällistä tietoa, jonka tehoa ei ehkä heti tajuakaan, mutta nuo lauseet liittävät meitä vuodenkierron eetteris-henkiseen voimakiertoon, jossa joka hetki on menossa jotain mielenkiintoista, jota alamme vähitellen tajuamaan.

 

Astrosofinen kalenteri

Astrosofinen kalenteri on vielä jykevämpää ainesta. Monet tietävät, että vanhan astrologisen mittaustapa ja Maan nykyinen kosminen kierto eivät mene täysin yksiin. Ei silti huolta, sillä rehellinen astrologia toimii silti ja voi olla suureksi avuksi. Päivälehtien horoskoopit ovat eri juttu. Joskus kuulin, miten niiden tekeminen on ollut toimittajien hierarkiassa se kaikkein alinna oleva juttu. Jotain pitää keksiä, mistä tietää ettei se ole totta.

Mutta nyt astrologia on syntymässä uudelleen astrosofiaksi eli tähtiviisaudeksi. Se lähtee siitä, että kaksituhatta vuotta sitten, jolloin jumalallinen Kristus-olento astui ihmiseksi Maan päälle, tuon kolmen vuoden aikana, jolloin hän kulki Jeesuksen kehossa, hän oli edelleen täysin yhtä koko tähtimaailman kanssa. Voi sanoa, että hän ei ottanut askeltakaan ilman, että se oli yhteydessä koko kosmoksen kanssa.

Sillekin on syynsä, että tämän kahdentuhannen vuoden aikana normaali astrologia ja maan todellinen fyysinen liike eivät ole olleet täysin synkronissa, mutta Kristuksen uuden tulemisen aikana niin jälleen tapahtuu.

Koska Kristus ei enää toista kertaa astu fyysiseen kehoon, hän elää fyysistä maailmaa lähinnä olevassa eetterimaailmassa tai elämänvoiminen maailmassa. Se on myös maailma, jossa vuodenaikojen sisäinen elämä toimii, sillä myös vuodenajoilla on oma sielullisuutensa, elämänsä ja henkinen tehtävänsä. Kun me opimme hyväksymään jokaisen vuodenajan, jokaisen lumihiutaleen ja sadepisaran, jokaisen auringonlaskun värivivahteen taivaalla, me olemme päässeet hyvin lähelle Kristusta.

Mutta edelleenkin Kristus, vaikka hän nyt ihmeellisellä tavalla asuu pienen Maa-planeettamme elämänvoimamaailmassa, on edelleen yhteydessä suureen kosmiseen tähtimaailmaan. Se merkitsee, että nyt hänen toisen tulemisensa yhteydessä, sillä hän ei ole ollut tässä eetterimaailmassa vielä kovin kauaa, fyysisen Maan, Maan elämänvoimien maailman ja suuren tähtikosmoksen eri tasot synkronoituvat yhteen hänen kauttaan.

Se merkitsee esimerkiksi sitä, että kiintotähtien maailman vaikutukset, jotka ihmiskunta on astrologisesti kokenut usein hankaliksi, muuttuvat Kristuksen läsnäolon myötä turvallisiksi ja läheisiksi. Samoin vuoden 2012 lopun suuret tapahtumat liittyvät ymmärtääkseni aivan objektiivisesti Pyhäksi hengeksi kutsuttujen henkisten galaktisten voimien harmonisoitumiseen Maan kanssa.

Astrosofinen kalenteri kertoo nyt meille (tämä on vasta aivan alkua), milloin nykykalenterissa Auringon suuri henkinen voima (elohim) loistaa taivaalta saman Eläinradan merkin (cherubim) kautta jossa Aurinko vaikutti Kristuksen maanpäällisen elämän tärkeimpien tapahtumien yhteydessä.

- Aivan oikein, Kristuksen elämän kalenteri on nykyaikana selvitetty, vaikka siitä ei juuri maailmalla vielä puhuta. Me puhumme siitä myöhemmin lisää.

Meditoimalla tai miettimällä vähänkin näitä tapahtumia samassa kosmisessa asemassa kuin ne tapahtuivat Kristuksen aikoina, me liitämme sekä Maan elämää että omaa elämäämme hyvin syvällisellä tavalla kosmoksen elämään, Kristuksen olemuksessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viikkolauseet, henkisen kalenterit, astrosofinen kalenteri, Kristuksen elämän päivämäärät, astrologia, astrosofia, Kristuksen toinen tuleminen