Matin blogi

Tunteita

Keskiviikko 23.10.2013 klo 18:45 - Matti Kuusela

Sain tänään Kirsi Rannon kirjan "Ole se valo joka olet". Aivan ihastuttava kirja. Olen päässyt vasta sivulle 27, mutta enkelikosketus on vahva ja liikuttava. Kun Kirsi kertoo kokemuksistaan tangokuningatar-kilpailun voitosta ja lapsuuden musiikkikokemuksista, niin tunnen koko ajan voimakkaasti enkelin, tai hänen enkelinsä läsnäolon.

Enkeliyhteyden vahvistamiseksi on ennenkin suositeltu elämäkertojen lukemista, ja voi olla henkilökohtaista, kenen elämäkerta ketäkin koskettaa. Mutta olennaista on myös se, antaako enkelikosketuksen lähestyä itseään. Uskaltaako mennä mukaan tunteisiin?

Ajattelu ja tunteet

En ole vielä ehtinyt Kirsin kirjassa sinne saakka, missä hän kertoo
enkeleistä, mutta menempä omaanole_se_valo_ranto.jpg lapsuuden kokemukseeni. Asuimme Hyvinkäällä. Isäni oli hyvä piirtäjä ja kerran menimme asutuksen ulkopuolella olevaan Niinistön metsään, joka nyt jo kauan on ollut teollisuusalueena. Olin tuolloin vielä niin pieni, että matkustin isän pyörän tarakalla. Minulla oli jo oma piirustulehtiö ja kynä, ja tuo taisikin olla ensimmäinen kerta, kun oli oikeasti piirtämässä. Varsinainen piirustusharrastukseni alkoikin vasta myöhemmin, kaiketi viisitoistavuotiaana.

Niinistön metsässä oli voimakas tunnelma, männikköä ja kuusikkoa. Löysimme kohdan, jossa oli suuri kivi, jäkälää ja sammalta. Kiven edessä pieni aukio ja siinä nuori kuusi. Molemmat piirsimme tämän aukion omiin lehtiöihimme ja tiesin tarkalleen mitä tehdä. Alle kouluikäisen viivankäyttö ei ollut vielä varmaa - ei tietenkään, koska se oli ensimmäinen piirustuskerta - mutta se oli aivan selvää, miten kuusi, aukio, kivi ja taustan kookkaampi metsä asettuivat kokonaisuudeksi.

Tällä aukiolla oli aivan oma valonsa, voimakas ja tunnistettava. Olen nyt miettinyt, minkä olennon valo se oli, oliko se jokin haltia vai enkeli? Oliko tämän suuremman olennon lisäksi aukiolla runsaasti pienempiä olentoja, enkä tonttuja? Ja kuka se oli, jonka kanssa minä piirsin? Oliko se oma korkeampi minäni, vai oma enkelini, tai ehkä aivan erityinen taiteen enkeli?

Eläytyminen

Yksi asia on kuitenkin varma. Lapsuuden henkisiin elämyksiin kannattaa palata. Varhaisissa oivalluksen elämyksissä on aina mukana jokin korkeampi olento, on se sitten oman itsen korkeampi taso tai oma itse enkelin tukemana ja valaisemana, joka tapauksessa tuon muistamisen kautta me saamme edelleen yhteyden näihin henkisiin opastajiimme, jotka aikuistuessamme vetäytyvät kauemmaksi. Tai jotka me itse kehomme lujittuessa työnnämme kauemmaksi elämästämme.

Lapsuuden henkisten elämysten palauttamiseksi tarvitaan muistamisen lisäksi vain tunnetta. Monelle aikuiselle se on vaativa paikka. Me tosin kaipaamme tunteita, mutta usein tunteisiin sisältyy myös paljon kaipausta tai surua, sellaisia kokemuksia, joita aikuisena mieluummin kaihdamme. Siksipä henkisen kasvumme yksi niin olennainen kynnys on omien tunteiden hyväksyminen. 

Olettakaamme, että haluamme rakkautta, haluamme tuntea rakkautta. Mutta emme voi valita sisäisten tunteittemme viidakosta vain yhtä tunnetta ja jättää kaikki muut syrjään. Kun hyväksyn tunteeni laajemmin, sitten voin valita sieltä yhden tunteen, johon voin kiinnittää enemmän huomiota ja jonka annan vaikuttaa itseeni.

Uppoutuminen

Sitten tulee esiin kysymys, miten syvälle tunteisiini voin mennä? On ihmisiä, joilla ajatusten maailma ja tunteiden maailma on aivan erillään. Ne tuskin koskettavat toisiaan. Nykytieteessä sitä on pidetty jopa ihanteena, mutta sama ilmiö on levinnyt myös taiteen ja politiikan alueelle, meidän yhteisten asioittemme hoitoon,.

Jos ihminen menee liikaa tunteisiinsa, voi tapahtua kaksi asiaa. Ensimmäinen on vaara, että tunteet rupeavatkin ajattelemaan, ne ottavat ajatusten roolin, ne ohjaavat kokonaan ajatuksia.

Toinen vaara on kadottaa itsensä kokonaan tunteisiinsa, niin ettei enää millään ajatuksella saa joko nostetuksi itseään takaisin ylös, tai vastakkaisessa tapauksessa palautetuksi maan pinnalle. Tai muute oikeaan kohtaan, takaisin sydämeensä.

Oikea ajattelun ja tunteen suhde on, että ne koskettavat aina toisiaan: toisessa päässä ollaan kokonaan tunnetta, mutta ajatustakin siellä on pieni piste, ja toisessa päässä ollaan kokonaan ajatusta, mutta siellä on ainakin pieni piste ajatusta.

Kun sekä ajattelu että tunteminen tulevat joustaviksi ja epäitsekkäiksi, niin kumpikin on oman henkisen minän hallinnassa, niin silloin tunteet ohjaavat ajattelua oikeaan suuntaan ja ajattelu taas antaa tukea tunteille.

Eläytyminen hyviin muistoihin vahvistaa hyvää elämää, itsellemme ja muille.

Kiitos, Kirsi, kirjastasi!

Matti

2 kommenttia . Avainsanat: Kirsi Ranto, kirja, enkelit, tunne

Tähtien loiste

Lauantai 21.9.2013 klo 21:08 - Matti

Rudolf Steiner antoi nuorisopiirille kaksi erityistä esoteerista eli henkistä tuntia. Toinen niistä pidettiin uudenviuoden kynnyksellä, aamulla klo 8.30 joulukuun 30. päivä 1923 niin kutsutussa Lasitalossa. Talossa ei kuitenkaan ollut ikkunoita kovin paljoa, vaan rakennus oli tehty suurten värillisten lasi-ikkunoiden valmistukseen.

Hän puhuu aluksi siitä, miten nuorisolle ei kuulu tietää enemmän vaan tietää toisin. Ja sitten hän siirtyy suoraan puhumaan maan kokemuksesta tähtenä, tähtenä tähtien joukossa. Maa on ymmärrettävä uudelleen ajattelun, tuntemisen ja tahtomisen kannalta.

"Mikä tekee jonkin tähdeksi?" hän kysyy ja jatkaa sitten:

"Sen kautta, että se säteilee, loistaa, että sillä on muoto ja painovoima, joka pitää sen koossa.

Mutta mitä on se, mikä säteilee tähdestä? Se on niiden olentojen tahto, jotka asuvat tähdellä. Te tahdotte - ja maa säteilee maailmankaikkeuteen.

Niiden olentojen tunteminen, jotka asuvat tähdessä, on se mikä saa sen loistamaan. Te tunnette, ja sen loistaa maa maailmanavaruuteen.

Ajattelu on sitä, mikä valaisten verhoaa maan. Te ajattelette, ja teidän ajattelunne saa maan hohtamaan valovirroissa.

Se että nämä olennot, jotka asuvat tähdellä, havaitsevat ja koskettavat, luo tähden kiinteyden. Teidän kosketuksenne kautta saa maa kiinteyden."

Koskettaminen tarkoittaa tässä siis kaikkea havaitsemista.

Ja Steiner menee vielä syvemmälle:

"Nyt teidän on luotava tietoisuus, että teidän ajattelunne, tuntemisenne ja tahtomisenne ei ole ainoastaan teitä itseänne varten, vaan se on maailmankaikkeutta varten, että se säteilee, loistaa ja hohtaa maailmanlaajuuksiin. Maa tulee näkyväksi toisten tähtien olennoille teidän ajattelunne, tuntemisenne ja tahtomisenne kautta."

"Tähti säteilee, tähti loistaa, tähti valaisee, tähdellä on tiiviys."

Ja tämä kääntyy siihen, miten ihmissieluissa on herättävä kosminen vastuu. Tahtomisessa on juuri hyvyyden tultava ilmi koko maailmankaikkeutta varten. Tunteissa loistaa rakkaus maasta, totuus ajatuksissa luo maan muodon."

Ja sitten Steiner siirtyy hyvin jännittävästi muinaistietoon. Hän kertoo miten tästä samasta asiasta on jo kertonut intialaisten ikipyhä viisaus ja että nuorten tehtävä on jälleen tuoda nykyaika ihmiskunnan vanhimman viisauden hedelmät.

Ihmisen tietoisuus ja maan tietoisuus

Jos on miettinyt, miksi eri tähtien valo on erilaista, tulee tässä selville.
Tähtien valon ominaisuudetsteiner2_180.jpg johtuvat niiden olentojen tietoisuudesta, jotka tähdellä asuvat. Säteillä, loistaa, hohtaa, ovat lähellä toisiaan ja välttämättä ei ole tullut ajatelleeksi, että niillä on olennaista eroa, mutta kun miettii tarkemmin, huomaa, miten valtavasti on erilaatuisia valoja. Yleensä me kiinnitämme huomiota eri värisävyihin, joita ihminen pystyy erottamaan muistaakseni kymmeniätuhansia erilaisia. Mutta on myös erilaisia valoja, jotka kaikki viestivät niiden tähteistä, siitä tietoisuudesta, joka on valon lähteenä. Tunnelmavalaistus on hyvä esimerkki siitä, miten me koemme erityyppiset valot erilaisina tunnelmina.

Myöhemmin Steiner tällä samalla tunnilla vielä lisää, että se hyvä ja paha, jota me maan päällä tahdomme, näkyy maan valossa vuosimiljoonia. Ja sen täydennykseksi on upeaa muistaa tuo lause:  Rakkaus loistaa tähdistä...

Kaikkine rajoituksinemmekin rakkaus luo olennaisen osan maan valon loisteesta.

Ja tosiaankin, tämän jälkeen Steiner puhuu nuorten tehtävästä (muualla hän mainitsee, että henkisessä mielessä nuoria ovat kaikki, joiden sielu on nuorekas) tuoda ihmiskunnalle jälleen nykyaikaan ihmiskunnan vanhimpia viisauden aarteita, sitä tietoa ja viisautta, joka on kukoistanut ennen 5000 vuoden pimeän ajan alkua. Ero on vain siinä, että tuo kaukaisen menneisyyden Kristus-viisaus loisti silloin kosmoksesta, nyt sen alettava loistaa uudistuvana meidän sydämmistämme, uutena valona maailmankaikkeudelle, maasta säteilevänä, loistavana ja valaisten.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tähdet, ajattelu, tunne, tahto, maa, Rudolf, Steiner, esoteerinen, tunti

Maailmankaikkeuden lahja

Sunnuntai 18.12.2011 klo 23:27 - Matti Kuusela

Tuntuu mahtavalta ajatella, miten juuri näinä päivinä on Aurinko ja suuri keskusaurinko eli meidän oman Linnunratamme keskus ovat samalla linjalla maasta katsottuna. Se on jotain hämmästyttävän suurta ja myös uutta, sillä tietoisuus meidän omasta Linnunrada galaksistamme on hämmästyttävän uutta.

Vielä 1800-luvulla saatettiin Seulasten Alkyonea pitää maailmankaikkeuden keskipisteenä, jonka ympäri meidän aurinkokuntamme kiertää. Ja vasta 1900-luvulla ihmiskunnalle avautui se tosiasia, että meidän oma Linnunratamme ei olekaan ainoa galaksi maailmassa, vaan että niitä on määrättömästi joka suunnassa.

Jos ottaa taivaalta pienenpienen pisteen, sellaisesta kohdasta, jossa ei näy mitään, joka näyttää aivan tyhjältä, ja suuntaa sinne riittävän suuren teleskoopin, niin sieltä avautuu maisema jossa on suunnattoman paljon galakseja, joissa jokaisessa on satoja miljardeja tähtiä.

Nämä asiat ovat niin suuria, että niitä on lähes mahdotonta ajatella syvällisesti - vaikka se hyvää tekisikin. Mutta niitä on hyvä tuntea. Oikeastaan meidän tulisi aina harjoitella etenkin uusien asioiden tuntemista, sillä tunteminen on sisäistä toimintaa, joka ulottuu paljon syvemmälle maailmankaikkeuteen kuin ajattelu.

Nykyään ajattelu tarjoaa meille totuuksia - joistakin asioista - mutta tunteet tuntuvat jotenkin vanhanaikaisilta ja entisiltä. Tosiasiassa on käsittääkseni niin, että nykytietoisuudelle tunne on meille vielä pikkuinen lapsi, kehittymätön. Mutta kasvaaksemme meidän on kehitettävä juuri tunteitamme ja tuntemisen kykyämme.

Vaalimalla ja harjoittelemalla tunteitamme me kehitämme itsessämme uutta henkistä voimaa, joka tulevaisuudessa tulee kertomaan meille maailmankaikkeuden ja elämän salaisuuksista paljon enemmän ja paljon syvemmin kuin ajattelu nyt.

 

Uusiutuva ajattelu

Nykymuodossaan ajattelu alkaa olla käyttänyt voimansa loppuun. On ollut suurenmoisia aikoja, jollon ajattelu on ollut tuore ja mahtava voima, joka kertonut ihmiselle maailmankehityksen salaisuuksia.

Nyt ajattelu on laskeutunut henkisistä korkeuksistaan maan päälle ja se tuottaa meille tietokoneita ja kännyköitä, jotka tosin ovat entisten suurenmoisten maailmanajatusten aineellisia heijastuksia ja sellaisenaan hyvinkin käyttökelpoisia, mutta ihmissielulle ne eivät tarjoa enää uutta syvällisyyttä, uusia lapsenvoimia. 

Kristus puhui maanpäällien fyysisen elämänsä aikana niin selvästi siitä, että ihminen voi päästä taivasten valtakuntaan tai Minun luokse vain "lapsena". Lapsella ajattelun, tunteen ja tahtomisen voimat ovat pehmeitä ja alkuvoimaisia.

Nyt me voimme parantaa elämäämme, luoda uutta elämää ja terveyttä nimenomaan harjoittelemalla lapsenomaisten tunteiden aitoutta. Ne antavat sitä sisäisten energioiden ylimäärää, kasvuvoimaa ja herkkyyttä, joka voi johtaa uuden maailmankaikkeuden syntymiseen meissä itsessämme, siis sekä havaintomaailmassamme galakseineen että sisäisessä maailmassa omine syvine mysteereineen.

 

Uudistuvat mysteerit

Vanhat mysteerit olivat suuntautuneita menneisyyteen ja sen selaisuuksiin. Uudet mysteerit avaavat meille tulevaisuuden voimia.

Toisaalta ne yhtyvät. Kun katsomme avaruudessa riittävät kauas, sieltä avautuu myös kosmisia lapsuusvoimia, toisia valtavia ajan syvyyksiä, ja kaikki tuo on kovin hämmentävää, kun sen ajatuksille ja tunteille antautuu. Ja toisaalta se on lapsenomaista.

Tavalliset arkiajatuksemme eivät meille enää paljoa henkisyyttä kykene tuomaan. Voidaksemme tavoittaa jotain sellaista, mitä voisi kuvata eläväksi hengeksi, meidän on uskallettava antautuva sellaisilla ajatuksille ja tunteille, jotka voivat aluksi olla hämmentäviä ... ja sitten toisaalta niin turvallisia, kun niissä suostuu elämään.

Tunteet ja tunteiden uusiutuminen ovat sitä sisäistä kasvuvoimaa, joka johtaa meidän tietoisuutemme uusiutumiseen ja samalla uuden Minuuden kehittymiseen. Todellinen ja aito minä ei meissä juuri kasva eikä kehity vanhoilla ajatuksilla eikä vanhoilla tunteilla. Korkeampi minä tarvitsee jatkuvan uusiutumisen, hartauden, rakkauden ja jopa pyhyyden tunteita kasvaakseen.

Joulu on se aika, jolloin itse maailmankaikkeus tarjoaa meille mahdollisuuden näiden korkeamman ja aidon minän kehitysvoimien uudistamiseen. Meidän on vain hieman käytettävä myös omia sisäisiä voimiamme voidaksemme ottaa vastaan tämän maailmankaikkeuden lahjan.

Rakkaudella
Matti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, tunne, minä, korkeampi minä, lapsen kaltaisuus, uusiutuminen, joulu

Tähtivoimia ja myyräntyötä

Maanantai 8.8.2011 klo 12:43 - Matti Kuusela

Hei ystävät, viime viikolla julkistettu uutinen, että Euroopan alla on laaja kivikautinen tunneliverkosta, herätti heti kiehtovat mielikuvan maan alla vaikuttavista tähtivoimista. Tänään muistin, mistä olin noista lämpimistä tähtivoimista lukenut. Kysymyksessä ovat maamyyrät ja teksti on saksalaisesta eläinsieluilta haastatellussa kirjassa Gespräche mit Tieren 3, Flensburger Hefte 105.

Alkuperäisen uutisen innostamiin ajatuksiin pitkistä maanalaisista tunneleista merten ja vuoristojen alta ei kai ole vielä mitään näyttöä, mutta jo se, että tunnelijärjestelmiä on löydetty satojen kivikautisten asuinpaikkojen yhteydestä, herättää monenlaisia uusia tuntemuksia.

Mutta maamyyrät ovat asiantuntijoita. Kysymyksiin vastaa maamyyrien "uskottu henki", joka on lähellä niitä henkiä joita voidaan kutsua maamyyräpaimeniksi. Niin, meidän on hyvä tutustua heihin, monestakin syystä, joista vähin ei ole se, että monet luonnonkuntien olennot kaipaavat yhteyttä meihin ja ovat odottaneet jo pitkään mielenkiintomme heräämistä. Kertojana on siis maamyyräuskottu Ludwig.

 

Maamyyrät

Maamyyrillä on pehmeä turkki niin kuin lepakoilla ja kummatkin ovat hyönteissyöjiä. Pehmeä turkki on maan alla ryömiessä erittäin sopeutuva ja käyttökelpoinen. Lyhytkarvaisena turkki ei tartu kiinni ja pysyy aina siistinä.

Kaula on lyhyt, jotta pää ei tartu kiinni, mutta nokka pitkä, jotta jokaisen saalishyönteisen luo ei tarvitse kaivaa kokonaista onkaloa.

Useimmat maamyyrät ovat sokeita, mutta Euroopassa eivät aivan. He osaavat erottaa valon ja pimeän, ja se että eurooppalaiset maamyyrät eivät ole sokeita, johtuu siitä, että he ovat tietoisuuteen pyrkivien ihmisten läheisyydessä. Ja tietoisuus on yhteydessä valoon.

Maan alla myyrät kaivavat käytäviään tähtien aseman mukaan. Siihen vaikuttaa Auringon kierto ekliptikan tähtikuvioissa, joita tosiasiassa on kolmetoista, Käärmeenkantaja mukaanluettuna.

Tähtikuviot jakaantuvat klassisten elementtien, maa, vesi, ilma ja tuli mukaan. Siitä riippuen, mikä on Auringon asema näihin tähtikuvioihin ja niitä vastaaviin elementteihin, myyrät työskentelevät eri syvyyksissä.

Kun Aurinko on maamerkissä tai vesimerkissä, myyrät nousevat ylös, koska maa on silloin viileää ja syvemmällä on liian kylmää. Kun maassa on kylmää, nousevat myyrät siis ylemmäs kohti Aurinkoa ja tekevät maanpinnalle tunnusomaisia kasoja. Lämpimien tähtimerkkien aikana ne voivat laskeutua syvemmälle.

Maanlämpö on seudusta riippuen suhteellisen vakio eri syvyyksillä, vuodenajasta riippumatta. 

Maan päällä olevat maakasat eivät synny varsinaisista käytävistä, vaan se on maata, joka tulee suuremmista kammioista. Käytävistä syntyvä maa tiivistetään seiniin niiden lujittamiseksi.

 

Elämää maan alla

Pesäluolat ovat Auringon tavoin käytäväjärjestelmän kestustassa ja käytävät muodostetaan niiden ympärille planeettaratojen tavoin. Näin pesän käytäväjärjestelmässä voi nähdä koko aurinkokunnan ellipsinmuotoisine planeettaratoineen. Myyrillä on voimakas yhteys maanpäälliseen tähtimaailmaan.

Myyrät pystyvät juoksemaan maanalaisissa käytävissään hyvin nopeasti, noin neljän kilometrin tuntivahtia, mikä on ihmisen rauhallinen kävelynopeus, koska "ihanteellisesti maanalaiseen elämään sopeutuneita" ja koska periaatteessa myös "kiertotähdet kulkevat nopeasti".

Myyrät ovat paljon myös maan päällä, pääasiassa keräämässä materiaalia pesiinsä. He ovat myös hyviä uimareita, vaikka käytävissä uiminen ei onnistukaan. Jos luonto itse täyttää käytäviä vedellä, he tietävät sen etukäteen.

Tähdistä myyrät tietävät myös milloin tulee pitkiä talvia ja he osaavat silloin varata suurempia ruokavarastoja.

Ihmisten elämä vaikuttaa myös tähtiin, joiden kautta muutokset ihmisten elämässä heijastuvat myyriin. Muuten myyrillä ei ole mitään erityistä suhdetta ihmisiin, vaan ihmiset ovat heille suhteellisen samantekeviä. Ihmisten häiriövaikutukset tähtikonstellaatioihin he kuitenkin kokevat ja sillä tavoin ihminen on heille lähinnä häiriötekijä.

Myyrät väistävät, jos ihminen tuo pahaa makua maahan. Epämiellyttäävää pahaa makua levittää myös se, että ihmiset taistelevat suojelusenkeleitään vastaan.

Maalle myyrät ovat hyvin tärkeitä, koska he kulkevat maassa planeettojen tavoin. Maanhenkien kanssa myyrillä on hyvät välit, vaikka joskus he käyvät toistensa hermoille.

 

*  *  *

Hei ystävät, hyvää huomenta ja tervetuloa MAANANTAIHIN. Maanantai on vanha kuunpäivä, joka heijastaa sunnuntain kristusauringonvaloa. Ihanaa huomata, että viikko on alkanut jo eilen. Jos tarvitset tänään lisää puhtia, laskeudu siihen voimaan, jossa sunnuntain valo tänään heijastuu. Se on jo siellä. Nauti ja anna mennä kaikessa rauhassa ja ole mukana voimassa!

*  *  *

Hei ystävät, tervetuloa SUNNUNTAIHIN. Sunnuntai on vanha aurinkopäivä, Kristus-päivä, uusi valo alkaa loistaa saturnuksen saunapäivän ytimestä, koko viikoksi. Hyväksy itsesi tyynesti ja tee jokin uusi ja yllättävä kiva juttu, vaikka miten pieni :) Se saa uudistavat voimat liikkeelle.

*  *  *

Hyvää huomenta ystäväni ja tervetuloa LAUANTAIHIN! Lauantai on vanha Saturnuksen päivä, Saturnuksen saunapäivä, perjantain sydänrakkauden avartumisen päivä. Mitä jos kokeilemme tänään kohteliaisuuden ideaa. Minulla on vahva tunne, että kohteliaisuus, joka lähtee henkisestä pyrkimyksestä, luo uusia siltoja ihmisestä ihmiseen, ja enemmänkin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: myyrät, tunnelit, maanhenget, suojelusenkelit, planeettojen radat, aamutervehdys, sunnuntai, lauantai,

Ajattele tuoreesti - väittely on vanhanaikaista

Tiistai 22.2.2011 klo 1:25 - Matti Kuusela

Hei taas kaikki,

Tänään jälleen pieniä parannuksia Enkelimaahan. Yhä selvemmäksi alkaa käydä, että me voimme kokonaisuutena sitä paremmin, mitä enemmän jaksamme ajatella yhteisiä asioitamme. Siihen on vain paljon esteitä.

Oma kokemukseni, jos muistelen menneitä, on että yhteiskunnalliset tai poliittiset asiat ovat vaikeita ja monimutkaisia, kuivia tai sitten niin vain poliitikko- tai virkamiestyyppien hallussa, että niitä ei kannata tavallisten ihmisten edes ajatella. Ehkä joskus hieman omaa etuaan puolustaa, tai sitten maapallon etua.

Nyt asia alkaa näyttäytyä aivan päinvastaiselta. Ajattelu on energiaa. Ajattelu on myös voimaa. Jos meillä on hiukankin ylimäärästä ajatusenergiaa, sillä on voimakas merkitys yhteisen kokonaiskuvan luomisessa.

Steiner on neuvonut henkisen tien oppilaista ajattelemaan aina jokainen asia oikeaksi. Olen ehkä tästä jo kirjoittanut, mutta se on niin tärkeää, että sitä kannattaa käsitellä uudelleen.

 

Tuore ajattelu

Kannattaa ajatella tuoreesti sitä, miten kokee, että asioiden pitäisi olla. Mitä vapaammin ja innokkaammin sen tekee, sitä suurempi merkitys ja voima sillä on. Ovelaa on se, ettei tuon oman ajatuksen kanssa tarvitse lähteä maailmalle saarnaamaan. Niin voi tehdä, mutta tärkeintä on, että mahdollisimman moni vain ajattelee, luo uusia ajatuksia, omia ajatuksia, tuoreita ajatuksia, voimakkaita ajatuksia, juuri sen mukaan minkä itse kokee oikeaksi.

Ajatuksen vaikka verotuksesta ei tarvitse olla ehdottoman superhieno, eivät poliitikkojen ja kansanedustajienkaan ole. Poliitikot miettivät ja valtavat voimat jylläävät päätöksentekokoneistossa päätyen erilaisiin kompromisseihin.

Nuo kompromissit ovat aina sellaisia, joilla on tavalla tai toisella täytyy olla yleisön voima takanaan. Ne voivat olla rehellisiä tai juonikkaita, mutta mitä enemmän yksityiset ihmiset ovat niitä ajatelleet aivan perille saakka, sitä oikeampia ja parempia noista ajatuksista täytyy väistämättä tulla.

En tiedä miten paljon äänestämällä on mahdollista saada aikaan todellista muutosta, mutta kun moni ihminen tahtoo, sillä on todellista merkitystä.

 

Iltapäivälehdet

Iltapäivälehdillä on meidän yhteiskunnassamme valtava uudistava voima. Aamulehdet ovat yleensä konservatiivisia, mutta iltapäivälehdet tarttuvat sellaisiin epäkohtiin, joihin ne kokevat olevat yleisön ymmärrystä. Koska lehtien täytyy myydä, niiden on vaikea tuoda esiin sellaista, mille ne eivät koe olevan laajaa ymmärrystä.

Mitä useampi miettii ja tuumii avoimesti ja puhuu vapaasti kokemuksistaan, sitä laajemmaksi tuo mystinen epäkohtien ymmärtäminen ja uudistustahto tulee.

 

Väittely on vanhanaikaista

Ennen vanhaan politiikasta piti väitellä, ja varmaan esimerksiksi YLE:n toimittajat pitävät edelleen siitä kiinni. Ikävä kyllä, väittely oli uutta ja hienoa joskus keskiajalla, mutta nykyään se on täysin vanhentunut menetelmä. Mitä enemmän yhteisistä asioista väitellään, sitä suuremman sumuverhon taakse todellinen päätöksenteko jää.

Väitän, että väittely nykyaikana on kaikkein heikoin mahdollinen tapa viedä asioita eteenpäin. Jos joku järkevä tapa olisi, se on todella kysyä ihmisiltä heidän näkymystään ja ajatuksiaan siitä, mikä on oikein, mikä on hyvä ratkaisu. Ja sellaisiin kysymyksiin voi vastata vain rauhassa.

Politiikan kielestä puuttuu tällä hetkellä hetkellä sellainen puhuminen, jossa ihminen todella itse puhuu, ihmisenä. Sellaisia ihmisiä minä tahdon eduskuntaan ja päättämään yhteisistä asioista. Se muutos voi lähteä vain meistä kaikista.

On myös aivan selvää, että todellinen muutos ei voi lähteä äänestämisestä, vaan sen täytyy alkaa siitä, että yhä useampi ihminen irtaantuu kollektiivisista näkemyksistä ja alkaa ajatella itse.

Se merkitsee:

Kannustakaamme jokaista esittämään omia ajatuksiaan ja näkemyksiään.

Kuunnelkaamme mitä toisilla on sanottavaa. Meidän ei tarvitse väitellä, vaan parasta on, että kukin esittää oman näkemyksenä vaatimatta että toisten pitäisi heti hyväksyä se.

Uskaltakaamme ajatella ja esittää myös aivan uusia näkemyksiä. Juuri se ajatus voi olla enkelin sinulle vihjaama, ja kun sen kerran esität, se lähtee maailmalle ja enkelit voivat kantaa sitä eteenpäin.

Maan päällä jokainen uusi ajatus tai kokonaiskuva on aina ensin jonkun ihmisen ilmaistava. Siksi jokainen ihminen ja jokainen ajatus on niin tärkeä.

Alkakaamme totuttaa itseämme ajatukseen, että yhteisistä ajatuksista tulee nimenomaan puhua.

Totuttautukaamme ajatukseen, että yhteiset ajatukset ovat mielenkiintoisia. Totta kai ne ovat, ne tuntuvat meidän jokaisen rahapussissa, ajankäytössä, terveydessä ja monissa muissa asioissa.

Tottukaamme kokemaan, ettei tarvitse olla vihainen tai hyökkäävä tai puolustautuva yhteisistä asioista puhuttaessa.

Kuunnelkaamme enkeleitämme, ja toisen ihmisten enkeleitä. Mitä aidommin kuuntelen, sitä viisaammin ja rauhallisemmin opin itse puhumaan, ja sitä viisaammin annan toiselle mahdollisuuden puhua.

Nämä muutokset ovat kaikkia varten. Ne ovat meidän yhteisöämme varten, mutta mitä suurimmassa määrin ne ovat myös jokaisen omaa yksilöllistä kehitystä, kasvua ja voimistumista varten.

 

Muista tunne

Muista myös tunteet. Tunteet ovat meissä se sydänalue, joka kertoo meille ajatusten todellisen käytännöllisen merkitykset.

Poliitikot ja virkamiehet pitävät usein suurena heikkoutena tunnepohjaisuutta päätöksenteossa, mutta todellisuudessa tunne on se, jonka kautta rakkaus, viisaus ja tasa-arvoisuus voi päästä mukaan yhteisten asioiden hoitoon.

Ne ovat meidän asioitamme. Puhukaamme niistä kauniilla tunteilla, niin annamme edustajillemme voimaa tulla myös aidoiksi ihmisiksi omassa työssään.

Muistathan, ettei ole ketään tärkeämpää ja aidompaa ihmistä kuin sinä!

Kyllä, toisetkin ihmiset ovat tärkeitä, mutta jos haluat auttaa niin heitä kuin itseäsi, sinun on ensinnä tuettava itseäsi voimaantumaan, uudistamaan, huomaamaan että taivas ei putoakaan niskaani, jos rauhallisesti kerron sen, mitä todella ajattelen.

Vie Enkelimaan viesti eteenpäin!

Tehdään tästä Enkelimaa.

Yhteiskunnallinen ajattelu on yksilön ajattelua.

 

 

1 kommentti . Avainsanat: yhteiskunnallinen ajattelu, tunne, kansanedustajat, media, päättäjät