Matin blogi

Vesi ja tuli - ja Maria Magdaleena

Maanantai 18.7.2011 klo 17:25 - Matti Kuusela

mary_m_rossetti.jpgViime päivinä olen miettinyt tuota vettä ja tulta. Johannes Kastaja kastoi vedellä, mutta Kristus kastoi tulella. Tuli on modernimpi, Prometheus riisti sen jumalalilta kreikkalaisessa myytissä, mutta nyt ei ulkoapäin tuleva tuli enää riitä.

Kun itselläkin kaikesta huolimatta jää aikaa yhä enemmän taakse ja alkaa mitata juuri äsken tapahtuneita asioita kymmenissä vuosissa, niin helposti alkaa etsiä mukavuusalueita. Kun vielä suurimman osan ajasta tekee töitä itsekseen, niin ei ole ketään pomoa kirittämässä.

Kolme tuntia aamupäivästä jaksaa hienosti. Sitten vähän lepää ja alkaa odottaa että tekemisen tarmo palaa jälleen. Ennen se palasi, mutta nyt se ei enää palaakaan luonnollisesti. On vain yksi keino. Ellei jokin suju, niin pannaan se sujumaan. Ei voi jäädä odottamaan.

 

Kahvi ja voileipä

Ennen auttoi kahvi ja voileipä. Auttaa se nytkin, mutta siitä seuraa että vaaka näyttää enemmän. Nyt sitten terästin mieleni ja keitin kahvin keittämisen sijasta vihreää teetä. Tiedän entuudestaan hyvin, että jos juon sitä, syömisen tarve vähenee.

Ennen on myös käynyt niin, että jos on tahtonut vähentää painoa, niin on vain odottanut sopivaa hetkeä, jolloin oma olo itse on alkanut tukea sitä. Ei sitäkään näy enää tapahtuvan.

Niin näyttää olevan, että ainoa keino selvitä hengissä eteenpäin on enää se, että ottaa tulen käyttöön, ei odota mukavia hetkiä, vaan tajuaa, että se mikä ei muuten synny, on vain tekemällä tehtävä.

Hassunkurista on se, että olen pitkään opettanut virran mukana kulkemisen tärkeyttä. Ei tarvitse vastustaa eikä kamppailla, kulkee vain ja tekee. Siitä on ollut valtavasti apua, mutta sellaisenaan se toimii enää vain nuo päivän kolme ensimmäistä tuntia. Sitten on siirryttävä vedestä tuleen, Johanneksen vesikasteesta Kristuksen tulikasteeseen.

 

Maria Magdaleena

Maria Magdaleena on elämän uudistumisessa aivan loistava roolimalli, koska hän oli niin loistavasti ihminen, joka eli syvästi sen mukaan mitä koki.

Kun hän hyvin varakkaan perheen tyttärenä siirtyi omaan talouteensa palvelijoittensa ja renkien ja muitten kanssa noin yksitoistavuotiaana ja oli oppinut elämään juuri sellaista elämää kuin halusi, sitä kesti pitkään, kun rahat riittivät.

Sisar Martta sai hänen houkutelluksi kuuntelemaan Jeesusta, ja Magdaleena innostui valtavasti. Välivaiheiden jälkeen hänestä tulee yksi Jeesuksen seurueen pyhistä naisista, jotka kulkevat paljon hänen mukanaan. Hän on mukana ristin äärellä Golgatalle ja kokee kaiken hyvin intensiivisesti.

Sitten tapaamme hänet nykyisessä Etelä-Ranskassa henkisenä opettajana, täydellisessä sisäisessä ja ulkoisessa rauhassa. Hänessä elää valtava tuli, mutta se on nyt tasapainossa, vaikka temperamenttia kyllä riittää. Täysin silloisessa miesten maailmassa hän tekee juuri sen mitä tahtoo - siinä on tuo ero: ei sitä mitä haluaa, vaan minkä tahtoo ja kokee oikeaksi, tai tietää oikeaksi.

 

Tahtoa, tehdä

Tämäkin on asia, jonka olen pitkään tiennyt, mutta minkä toteuttaminen omassa elämässä ei ole mitenkään yksinkertaista, ainakaan loppuun saakka. Kun on aina saanut suhtkoht paljon aikaan, on haastavaa tajuta, että ikävaihteiden myötä on tajuttava vaihtaa sisäisiä vaihteita. Se mikä toimii yhdessä ikävaiheessa, ei välttämättä toimikaan enää seuraavassa.

Meille tulee aina uusia alueita, joista on otettava itse vastuu, eikä tunnepohja tai veden elementin virta enää riitä. On edelleenkin hyvä jatkaa henkisen virran myötä kulkemista ja vastustamattomuutta, mutta sen lisäksi tarvitaan liekki, tuli joka loistaa ja jonka avulla ylittää mukavuusalueensa ja todella tajuaa sisäisen tulen voimana, että ellei jokin muuten tapahtu, niin laitetaan tapahtumaan.

Kun suostuu siihen, niin se näyttää toimimaan. Kun vain samaistuu sisäiseen tuleensa, niin muu seuraa perässä.

Tässä tapauksessa vanha sananlasku "Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä" kääntyy päälaelleen.

 

Rossettin Maria Magdaleena

Eikö ole hieno tuo Rossettin Maria Magdaleena.

Mitähän hänellä on vasemmassa kädessään. Helmi. Se näyttää myös graalin maljalta, josta kerrotaan että se eräänlaista elävää ikiainetta, joka muutti muotoaan, ja otettuaan itseensä Kristuksen eteerisen veren se muuttui pisaran tai pallon muotoiseksi.

Fyysisesti graalin malja oli varmaankin Joosef Arimatialaisen hallussa, mutta suokaamme sen pitäminen sydäntään vasten myös Maria Magdaleenalle! Tai jos on viisauden helmi, voimme nähdä siinäkin uuden viisauden tulen henkistä hohtoa.

Rakkaudella
Matti

2 kommenttia . Avainsanat: Vesikaste, tulikaste, Maria Magdaleena, työnteko, väsyminen,