Matin blogi

Ukkonen ja salamat

Keskiviikko 21.5.2014 klo 0:35 - Matti Kuusela

Kun muistelen omaa lapsuuttani Hyvinkäällä, niin tuntuu että säätilojen poikkeuksellisuutta liioitellaan kovasti nykyaikana. Oli ennenkin suuria rakeita ja myrskyrintamia, oli viuhuvia lumisateita ja vahvoja kesätuulia. Maailmanlaajuisista säätiloista on kuitenkin vaikea sanoa mitään, koska siihen aikaan ei eteläisen Euroopan ja Amerikan mahdollisista lumisateista vielä uutisoitu.

Kevät kuitenkin näyttää jo muistikuvienkin pohjalta aikaistuneen. Vappuhiihtoja ei Hyvinkäällä enää järjestetä. Lehdet tulevat puihin varhaisemmin ja samoin sireenit kukkivat selvästi aikaisemmin kuin ennen. Valkovuokot ilmestyvät ennen äitienpäivää ja kielot selvästi ennen juhannusta.

Ukkosen voima

Ukkosesta ja salamoista olen aina pitänyt. Nautin niiden tuomasta kosmisen voiman tunnosta. Tummana vyöryvä pilvirintama ja salamoiden välähdykset ja jyrinä tuntuvat jotenkin ihmeen tutuilta.

Pilvistä ja salamoista olemme puhuneet myös enkelikurssin kahdella viimeisellä kerralla. Salamat ovat kotoisin kaikkein korkeimmasta enkelikunnasta, serafien eli ikirakkaudenhenkien piiristä. Heille tulenhenget ovat alamaisia ja salamoissa voi hyvin aistia jotain valtavan suurta ja korkea luonnon tai henkisyyden puhetta.

Siinä miten pilvirintamat liikkuvat, voi taas nähdä harmonianhenkien eli kerubien toimintaa. Heidän alamaisiaan ovat ilmanhenget ja sen pohjalta voi hyvin ymmärtää, miten näiden mahtavien olentojen vaikutus ulottuu aina siihen saakka, miten ilmassa piilevät voimat järjestävät pilvien kulkua.

Ja kun tulemme serafeista ja kerubeista alaspäin, niin seuraavan enkelikunnan, tahdonhenkien eli valtaistuinten, alamaisia taas ovat vedenhenget. Valtaistuimet ovat suurten pilvien muodostumisen taustalla, heillä on kyky järjestää ilmassa olevaa vettä omaksi ilmennyksekseen.

Mutta ei asia toki kokonaisuudessaan näin yksinkertainen ole: salamoiden, pilvien, tuulten ja sateiden, illan ja aamus ruskojen väriloistoon osallistuvat monenlaiset ja monentasoiset enkelit ja luonnonhenget..

Kunnioittava ihmetys voi olla hyvä lähtökohta alkaa aavistella, millä tavoin enkelikunnan ja luonnonolentojen kunnat vaikuttavat luonnossa, ja mitä he ilmentävät. Niille, joilla on korvat kuulla ja silmät nähdä, luonto puhuu ja ilmentää. Kaikkein korkeimpien olentojen viestit virtaavat meille sateiden ja tuulien, pilvimuotojen ja ukkosmyrskyjen, revontulien ja monien muiden ilmiöiden kautta.

Me ymmärrämme tästä luonnon ja hengen kielestä nykyaikana vielä kovin vähän, mutta jotain on, mitä me voimme tehdä. Me ihmiset olemme täällä maan päällä aitoja minäolentoja, hengen läsnäolon kantajia. Siksi, vaikka me emme ymmärräkään, me voimme ihmetellä ja ihailla. Sillä on valtaisa merkitys koko maailmankaikkeuden olemukselle.

Ja me voimme myös välittää näkemäämme enkelikunnille, sillä heillä ei ole samanlaisia maallisia aisteja kuin meillä. Ilman meitä ihmisiä he eivät pääse näkemään luomisensa tuloksia. Siinä me voimme auttaa ja osallistua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ukkonen, salamat, pilvet, serafit, kerubit, valtaistuimet, enkelit

Autuaita ovat ...

Perjantai 26.4.2013 klo 16:33 - Matti Kuusela

Vuorisaarna on ollut yksi Uuden testamentin suuria arvoituksia. Suomessa Pekka Ervast kohotti sen omassa opetuksessaan korkeaan asemaan. Mitä tuo vuorella pidetty saarna oikein merkitsee?

Rudolf Steiner kertoo Matteuksen evankeliumia käsittelevässä esitelmäsarjassaan ihmiskunnan kehitykseen kuuluvan totuuden, jonka koko merkitystä sen kaikesta yksinkertaisuudesta huolimatta on yllättävän hankala hahmottaa. Varhaisina ja siis vielä Vanhan testamentin loppuaikoihin saakka ihmiset olivat luonnollisella tavalla selvänäköisiä, vaikka tuo selvänäköisyys heikkeni ja rapistui. 

Kun nuo ihmiset tahtoivat kokea autuutta tai jumalan valtakunnan eli henkisen maailman, heidän oli yksinkertaisesti poistuttava fyysisestä kehostaan, kohottava sen yläpuolella. Aikaisemmin kun ihmisen kehollinen rakenne oli paljon pehmeämpi kuin nykyään, se oli täysin mahdollista. Siihen kuitenkin tarvittiin temppeleitä tai vihkimysmenoja, guruja tai muita menetelmiä, sillä alkuperäisen vapaan selvänäköisyyden kadotessa ihmisellä ei ollut luontaista omaa voimaa tuohon kohoamiseen - joitakin mestareita lukuunottamatta.

Autuaat kerjäläiset!

Kun raamattu kirjoittaa, että "autuaita ovat hengen kerjäläiset", Steiner selittää sen
 näin:

Katsokaa entisiä aikoja. Silloin ihmiset saattoivat nähdä henkiseen maailmaan, heille tarjoutui vanhan henkisen selvänäön avulla koko henkisen maailman rikkaus. Mutta nyt ovat ne, jotka kehityksen kuluessa ovat menettäneet kyvyn nähdä henkiseen maailmaan, tulleet köyhiksi hengestä, hengen kerjäläisiksi.

Kristus on tuonut maailmaan salaisuuden, että minään, myös fyysisellä tasolla elävään ihmisminuuteen, voivat virrata taivastan valtakunnan voimat. Sen ansiosta voivat myös ne, jotka ovat kadottaneet muinaisen selvänäön ja sen mukana henkisen maailman aarteet, kokea itsessään hengen, tulla autuutetuiksi.

Siitä lähtien voidaankin lausua nuo suurenmoiset sanat: autuaita eivät tästä lähtien ole ainoastaan ne, jotka vanha selvänäkö tekee rikkaiksi hengestä, vaan myös ne, jotka ovat köyhiä hengestä, hengen kerjäläisiä, sillä heidän minuuteensa virtaa nyt se, mitä voimma sanoa taivasten valtakunnaksi, kun Kristus on avannut heille tien.

Ajatusten ja tunteiden maailmat

Henkiseltä kannalta katsottuna ihmisen fyysinen keho
on siis tullut tiiviimmäksi jasermononthemount_bloch.jpg kovemmaksi, vaikka sitä ei varsinaisesti ulkoisesti voi todetakaan. Se on kuitenkin hyvin ymmärrettävissä ihmiskunnan tietoisuuden kehityksen kannalta. Mitä kovemmaksi fyysinen keho ja sen myötä fyysiset aivot ovat tulleet, sitä paremmin ihmisen tietoisuus on yltänyt ymmärtämään fyysisen aistimaailman lainomaisuuksia. Ja sitä vieraammiksi ja hankalammin hallittaviksi ja ymmärrettäväksi on samalla tullut tunteiden maailma.

Rudolf Steiner jatkaa tästä, miten tuo edellinen pätee nimenomaan fyysiseen kehoon, ja hän jatkaa siten osoittamalla, miten ihmisen jokainen olemuspuoli - tässä kaikki yhdeksän - voivat tulla uudella tavalla autuaiksi.Elämänvoimissa tapahtuu toisenlainen prosessi, joka liittyy kärsimyksiin ja sairauksiin ja lohdutukseen, sielukehon tasolla taas puhutaan omien sielunvoimien tyynnyttämisestä, mutta niihin palaamme myöhemmin.

Tämän ensimmäisen "autuaaksi julistamisen" merkitys siis oli: Vaikka ihmiskunnalla oli jumalsyntyinen minä jo kauan ennen Kristuksen tuloa maan päälle, hän ei kuitenkaan kyennyt itse hallitsemaan sitä täysin, vaan ihmistä ohjasivat ryhmäenergiat, suvun, kastin, ammattikunnan, uskonnollisten tai muiden ryhmien tai sukupuolen yhteisenergiat olivat yksilöllistä minää voimakkaampia.

Vasta Kristus muuttaa tilanteen tuomalla jokaisen yksityisen minän käyttöön korkeammat kosmisen minuuden voiman, joka mahdollistaa jokaiselle ihmiselle oman tien autuuteen eli taivasten valtakuntaan eli henkiseen maailmaan. Toki me olemme vasta aivan tämän tien alussa, mutta matkalla kuitenkin, kohti sitä voiman ja rakkauden tasapainoa, jota tarvitaan autuaaksi tulemiseen.

Tosin tuolla sanalla autuus on nyt hieman uudempi merkitys. Silloin kun ihmisillä ei vielä ollut nykyisen kaltaista aktiivista ja toimeliasta henkilökohtaista minuutta, pelkkä rauhallinen autuus ja vapautuminen fyysisen maailman rasituksista saattoi käydä tavoitteesta. Nykyisin meidän olisi etsittävä omaa autuuttamme siitä, miten voimme olla harmoniassa henkisen maailman kehitysvoimien ja toiminnan kanssa niin, että se vastaa meille samaa mitä autuus aiemmin.

2 kommenttia . Avainsanat: Rudolf Steiner, vuorisaarna, taivasten valtakunta, minuus, Pekka Ervast, Kristus

Kesän ja kosmoksen juhlaa

Maanantai 18.6.2012 klo 18:42 - Matti Kuusela

Tämä on eräänlaista kesän suurta kosmista juhlaa. Ulkona on lämmintä ja voi mennä ulos teepaita päällä, palematta. Alkukesän vihreys elää vielä täydessä kasvuvoimassaan ja juhannus lähestyy.

Tietoisuuden kannalta
kesä merkitsee sitä,
että maa uneksuu.koristeomena260.jpg
Maaäiti näyttää meille unensa luonnon vehreydessä ja kukkien kauneudessa. Jos me olisimme tietoisuudeltamme kehittyneempiä, me voisimme seurata mitä arkkienkeli Uriel näyttää meille kosmoksen korkeuksissa, jonne tietoisuutemme kesällä kohoaa. Siellä me saamme koko vuodelle kosmisen kehityksen ja kasvun siemeniä, joita sitten syksyn alkaessa istutamme innoissamme todellisuuteen arkkienkeli Mikaelin voiman avulla.

Me emme myöskään näe sitä, miten maan kristallivoimat kohoavat meidän läheisyyteemme kesän aikana. Talvella kristallisuus sataa meille lumikiteinä taivaasta, kesällä se muotoaa meidän olemustamme maan kautta.

 

Rakkaus

Rakkaus liittyy läheisesti kesään ja rakkauden voimaa on aina hyvä vahvistaa ja tuumailla eteenpäin. Lainailen seuraavassa joitakin Steinerin lausumia vuoden 1912 lopulta, siis 99 vuotta sitten:

"Aistillinen rakkaus on luovan ja syntyvän tapahtumisen alkulähde. Ilman aistillista rakkautta ei maan päällä olisi enää mitään sellaista, minkä voisimme aistein havaita. Eikä ilman henkistä rakkautta synny mitään henkistä kehitystä. Eläessämme rakkautta, antautuessamme rakkaudelle me valamme maailmaan luovia voimia."

Toisessa kohdassa hän lausuu:

"Rakkaus on maailman moraalinen aurinko."

Koska rakkauden teot eivät vaadi mitään karmallista tasoitusta seuraavissa elämissä, on hyvin luonnollista, että rakkaus on juuri jumaluuden ominaisuus. Steiner lausuu, miten jumaluuden korkein ominaisuus ei ole kaikkivalta eikä kaikkiviisaus, vaan rakkaus. Se on ominaisuus, joka sinänsä ei voi enää kehittyä, ainostaan se voi kehittyä, miten käytämme ja sovellamme rakkautta.

Steiner jatkaa, miten jumala on täynnä rakkautta, hän on puhdasta rakkautta, voimme sanoa että hän on syntynyt rakkauden substansista. Jumala on täysin puhdasta rakkautta.

Jumala on siis luomistyössään pidättänyt rakkauden itselleen, mutta hän on jakanut valtaansa ja viisauttaan. Hän on jakanut valttaansa ja viisauttaan aina ihmiskuntaan saakka, jotta ihmiskunta voi olla vapaa, jotta ihmiskunta voi kasvaa viisaudessa ja kehittyä eteenpäin.

 

Ihmiskunnan voima

Kun joskus joku kysyy ihmeissään, miten jumala voi sallia sitä ja sitä epämiellyttävää ja jopa kauheaa, mitä maailmassa tapahtuu, meidän on hyvä muistella sitä, että kehitys on mahdollista vain sen kautta, että jumala on antanut meille voimaansa ja viisauttaan, vapaasti käytettäväksi.

Jos siis kysymme, miksi jumala sallii jotain kurjaa tapahtua, meidän on kysyttävä, missä jumalan viisaus ja valta nyt ovat? Ja voimme vastata ainoastaan, että hän on laskenut ne ihmiskunnan piiriin. Jos jotain väärää tapahtuu, se tapahtuu täysin maailmassa, jossa ihmiskunta on kasvamassa yhä suurempaan vastuuseen ja ymmärrykseen omista teoissaan.

Jumala puolestaan kantaa sitä kaikkiallista rakkautta, joka mahdollistaa meille ihmiskunnalle ja jokaiselle yksilöllisen vapautumisen pahasta joka hetki. Heti kun me oivallamme sen viisauden ja voiman tai vallan perusteella, mitä meillä käytettävissämme, mikä on oikea teko juuri nyt, meillä on siihen mahdollisuus. - Se voi tuntua itsestään selvältä ja tavalliselta, koska meillä todellakin on tuo mahdollisuus, joka hetki. Mutta voi olla hyvä koetella hetki ajatusta universumista, jonka ihmisolennoilla ei olisi tuota ihmeellistä mahdollista toimia oikein tai hyvin aivan millon vain, minä hetkenä tahansa.

 

Rakkaus ja tieto

Rakkaus on ihmeellinen lääke myös henkisen tiedon suhteen. Jokainen on varmaan joskus kohdannut tilanteita, joissa huomaa henkisenkin tiedon joskus lisänneen ihmisen tai jonkin ryhmän itsekkyyttä. Rakkaus varjelee ihmistä tältä itsekkyydeltä!

Siksi rakkaus on niin tärkeää henkisen tiedon harjoitukselle. Kun rakkaus läpäisee viisauden ja toiminnan, sitä voi oikeastaan nimittää onnellisuudeksi, sillä silloin ihminen voi käyttää kaikkia kykyjään tasapainoisesti, myös nauttia elämästä, nauttia kesästä, nauttia kauneudesta - ja kaikki pysyy edelleen tasapainossa.

Kun viisaus ja voima ovat tasapainossa rakkauden keskipisteessä, elämä ja luovuus virtaavat vapaina luovina ihmisen kautta, ja hän itse on vapaa toimimaan henkisessä minuudessaan.

 

Kosmoksen juhlaa

Jos olosi tänään maanantaina tuntuu erityisen kosmiselta, se voi juhtua siitä, että tänään on se päivä vuodesta, jolloin maa on täsmälleen oman aurinkomme ja suuren henkisen keskusauringon eli oman galaksimme Linnunradan keskuksen välissä. Ensi yönä myös kuu on mukana tässä samassa linjauksessa, mikä tekee tämän kosmisen yhteyden samalla entistä maanomaisemmaksi.

Vielä ihmeellisempi on se Robert Powellin löytö, että ensimmäinen helluntain 24. toukokuuta vuonna 33 tapahtui juuri tämän saman Aurinko - Maa - Linnunradan keskus -linjauksen aikana. Se mahdollista kahdentoista apostolin tarkoin valitun piirin heräämään aivan uuteen yksilölliseen henkiseen tietoisuuteen.

Se antaa myös sinulle itsellesi mahdollisuuden tunnustella tänään ja ensi yönä, miten oma henkinen olemuksesi asettuu suureen kosmiseen kokonaisuuteen.

Rakkaudella, Matti

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, tietoisuus, Uriel, Mikael, Rudolf, Steiner, rakkaus, luovuus, vapaus, viisaus, valta, jumala

Ilman (oikeaa) presidenttiä

Maanantai 11.6.2012 klo 19:18 - Matti Kuusela

Kovasti kaipaa sitä vanhaa aikaa, jolloin Suomella oli vielä oikea presidentti. Kekkosen aikaan ei olisi voinut syntyä nykyistä tilannetta, jossa pääministeri ja valtiovarainministeri saavat kaikessa rauhassa antaa suomalaisia miljardeja milloin millekin maalle, ja käydä välillä saamassa ohjeita Bilderberg-kokouksista.

Toki voi sanoa, että on hyvä tietää, mitä siellä ajatellaan. Mutta yhtä varmaa on, että se keiden kokouksissa käydään, myös vaikuttaa vahvasti ihmisiin ja päätöksiin. Mutta koska Bilderbergin kokouksissa käydään valtion varoilla, mutta epävirallisesti, ei muistiinpanoja tarvitse jakaa kenellekään.

Jo vuosia olen - surrut on varmaan lopultakin oikea sana - sitä että poliitikot ovat niin innokkaasti vähentäneet presidentin valtaa. Se on selvästi tapahtunut suurten voimien myötäväituksella, niin hanakkaasti lehdistö on sitä tukenut. Perusteena on käytetty parlamentalismin lisääntymistä, mutta nykyajan poliittisessä kielessä se on vain sana, jonka saa kuulostamaan hyvältä, kun kukaan ei oikein tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

No, se tarkoittaa parlamentin valtaa. Suomessa taas eduskunnan jäseniä hallitsee puoluekuri, mikä tarkoittaa sitä, että puolueet ovat todelllinen vallan lähde. Ja kuka puoluejohdossa sitten määrää, vaikea sanoa.

 

Pankkitoiminnan rappio

Tämän päivän Iltalehdessä Kalle Isokallio selostaa hienosti, miten nykyiseen onnettomaan rahatilanteeseen on tultu sen myötä, että kiinalaiset ovat ryhtyneet tekemään käytännössä kaikki länsimaiden tarvikkeet, minkä seurauksena pankin ovat rahoittaneet tuottavien sijoitusten sijaan asuntotuotantoa.

Se tarkoittaa rakenteellista virhettä, jolle Etelä-Euroopan maat ovat erityisen alttiita. Jostain täysin käsittämättömästä syystä meidän poliittisen johtomme edustajat eivät näytä ymmärtävän tai haluavan ymmärtää tai kertoa sitä, minkä yhä useammat talousasiantuntijat jo uskaltavat julkisesti kertoa: rahan antaminen Etelä-Euroopan pankeille ei paranna tilannetta. Kansanlaisten toimeentuloa heikentävät leikkaukset eivät ainakaan paranna talouden kulkua, eikä talouselämää auta yhtään se, että sairaalle pohjalle perustuvaa pankkitoimintaa tuetaan keinotekoisesti. Sehän tarkoittaa ainoastaan sitä, että rahaa katoaa miljardeittain johonkin kansalaisille tuntemattomaan paikkaan, mutta kansan talous ei sillä parane lainkaan.

Nyt tilanne on käytännössä se, että pankkivajeet kasvavat yhä laajemmalle. Mitä useammalle maalle pienestä Suomesta annetaan kaikki liikenävä raha, sitä useammalle maalle sitä on myös annettava, sillä tukiraha vain vääristää talouden kokonaistilannetta.

Tietty EU rakennettiin alunperin sille pohjalle, että kaikille sen kanssa tekemisiin joutuville annettiin niin kaiken järjen ylittävät palkkiot, että kenellekään ei juuri tule mieleen vastustaa yhtään mitään, mitä sen piirissä päätetään viedä eteenpäin - vain vähän liioitellusti sanottuna.

Jostai pankkilaitoksesta siis annettiin Espanjalle jo viisi miljardia ja viime viikolla kerrottiin, että pankeille sopisi saada 20 tai 40 miljardia lisää. Luvattiin saman tien 100 miljardia.

Jos Suomen osuus näistä on noin 2 prosenttia, niin 100 miljardia vastaa noin 400 euroa jokaista suomalaista kohti. Mutta kun otetaan huomioon, että rahantarve koko ajan laajenee, niin lisäksi Italian, Belgian, Unkarin ja muiden vastaavien tukeminen vaatii sen noin 20-kertaisena. Lisäksi tietystä Suomen suhteellinen osuus tulee koko ajan suuremmaksi ja sopimuksissa on varmasti salapykäliä, jotka edellyttävät isompia maksuja. Äkkiä arvioiden tällä menolla parin vuoden kuluttua Suomen vastuut ovat vähintään 40 000 euroa jokaista suomalaista kohden.

 

Talouden kehitys

Niinkuin Isokallio sanoo, ongelma ei ole siinä, ettei rahaa olisi. Kysymys on vain siitä, kukaan jolla sitä ylimääräistä rahaa on kahmalokaupalla, vaikka nyt muutama sata tai muutama tuhat miljardia, ei viitsi antaa sitä Kreikalla, Espanjalle tai Italialle, koska siitä ei tule mitään tulosta. Sen takia jostain käsittämättömästä syystä Suomi eli Suomen veronmaksajat rahoittavat siis miljarditolkulla ulkomaisia pankkeja tavalla, joka ei edistä taloutta millään lailla, joka ei siis tuota yhtään mitään.

Ja jos katsoo vielä vähän kauemmaksi, niin rahathan eivät jää noihin tuettaviin maihin, vaan ne menevät sinne, missä sitä rahaa alunperinkin on ollut paljon.

Koetin kirjoittaa tämän niin yksinkertaisesti ja rauhallisesti kuin osasin. Nämä ovat asioita, joita ei missään tapauksessa saa jättää pelkästään poliitikkojen asiaksi. Jos minä olisin vanhanaikainen presidentti nyt, hajoittaisin hallituksen ja kutsuisin nimittäisin pääministeriksi Kepun, ei kun Keskustapuolueen uuden puheenjohtajan. Hänellä saattaisi olla kanttia ajatella asioita itse, ja mahdollisesti rakentaa jotain uutta.

Vitsihän on siinä, että jostain syystä pankkien, jotka vielä 50-luvulla olivat pyhiä rahan vartijoita, on annettu kasvaa - tai ne on kasvatettu - laitoksiksi, jotka vuoronperään antavat ulos liikaa rahaa ja sitten pyytävät hallituksilta sen mitä jää puuttumaan.

Tämä asiahan on ensiksi rakennettava uusiksi.

 

Henkinen näkökulma

Henkisen ihmisen kannalta ongelma on se, että me olemme oppineet, ettei saa suuttua, ja näitä asioita taas ei voi ensin suuttumatta ajatella. Meidän on siis sallittavat itsemme ensin vain rauhassa ajatella ja suuttua.

Sitten se suuttumus on käsiteltävä ja sitten meditoitava tai rukoiltava kokonaisuutta uudelleen, juuri siltä näkökannalta, joka jokaiselle on ominta ja luontevinta.

Muuta tapaa en juuri keksi. Voimme tietenkin odotella jumalallista väliintuloa, mutta sekin tapahtuu sitä rauhanomaisemmin ja vähimmin vahingoin, mitä useampi näitä asioita miettii ja mietistelee niin, että myös enkelit pääsevät siihen mukaan.

Rakkaudella

Matti

 

 

 

4 kommenttia . Avainsanat: presidentin valta, tukipaketit, puoluekuri