Matin blogi

Mistä siemenet tulevat

Keskiviikko 1.7.2015 klo 0:07 - Matti Kuusela

Ihmisenä olemisen seikkailu on joskus jännittävää. Nyt mietin, pystynkö kirjoittamaan tämän blogin miettimättä etukäteen aihetta. Päivän aikaan on monenlaisia kysymyksiä ollut mielessäni. Yksi suuri niistä on maailman kylvösiementen kohtalo.

En tiedä, miten suoraan se vielä suomalaisia viljelilöitä koskettaa, mutta USA:ssa ongelma on aivan todellinen, Intiassa vielä ankarampi. Tänä vuonna asiasta on ollut suuria mielenosoituksia latinalaisen Amerikan maassa. Se saattaa olla Venezuela, mutta häpeäkseni on tunnustettava, että kaikki Etelä-Amerikan pienemmän valtiot eivät ole täysin mielen kartalla.

Taistelu siemenistä

Näin illan tultua tuntuu tyhmältä alkaa kirjoittaa näin hankalasta asiasta. Mutta jos lähdetään liikkeelle Amerikasta, niin näin viime talvena filmin, jossa kerrotaan miten suuret siemenfirmat ovat kasvaneet niin voimakkaiksi, että ne pystyvät kieltämään sopimusviljelijöiltään omien siementen käyttämisen. Tuossa filmissä villjelijä on kuitenkin niin puristuksissa taloudellisesti, ettei hän keksi muuta keinoa selviytyä kuin käyttää hieman omaa siemenviljaa ostamisen sijaan.

Venezuelassa, jos se nyt muistan oikein, valtio antoi suurten mielenosoitusten jälkeen tänä kesänä jonkin verran periksi, ja ilmeisesti omaa siemenviljaa ei kielletty kokonaan. Intiassa se taas on kiellettyä ja joinakin aikoina kymmenet tuhannet maanviljelijät ovat tehneet itsemurhia, koska heillä ei ole mitään mahdollisuuksia ostaa joka vuosi uusia kalliita siemeniä kaupalliselta yhtiöltä.

Omia siemeniä toki olisi, mutta laki kieltää niiden käytön. Ja sitä valvotaan tarkasti.

Tämä voi kuulostaa uskomattomalta, mutta käsittääkseni maailmassa valtiot ovat yhä alttiimpia suuryritysten lobbaukselle. Heitä kuunnellaan yhä enemmän niin EU:ssa kuin Suomessakin.

Ravinnon talouspotentiaali

Lähes jokaisen ihmisen on pakko syödä, joitakin valoravinnon käyttäjiä lukuunottamatta. Siksi ravinnossa piilee valtavat taloudellisen voiton mahdollisuudet.

Voisi kuvitella että tämä on pahaa unta, mutta näin asiat menevät ilmeisesti yhä useammissa maissa. Siemeniä hallitsevat firmat kehittävät lajikkeita, jotka kestävät yhä suurempia ja suurempia myrkkymääriä. He nimittävät sitä kasvinsuojeluksi.

Silloin he voivat myydä yhä suurempia määriä myrkkyjä. Lobbarit pyytävät hallitusta ystävällisesti säätämään lain, joka kieltää käyttämästä muita kuin myrkkyjä kestävien lajikkeiden siemeniä. Ja jostain syystä hallitukset suostuvat. 

En täysin ymmärrä, miksi niin tapahtuu, mutta jostain syystä vaikuttaa siltä, että nuo hallitukset jotka vaalien jälkeen valitaan, ovat kuin pehmeää vahaa ulkopuolisten tahojen käsissä. 

Voi toki olla, että velkaantuneita maita voidaan painostaa. Ja sitten on yksinkertaisesti se mahdollisuus, jonka jokainen yrittäjä oppii tuntemaan. Kauppamiehet eli lobbarit ovat valtiollisella tasolla tosi taitavaa porukkaa. Yrittäjä oppii ehkä puolustamaan itseään heitä vastaan, kun huomaa, että rahat loppuvat, mutta valtion edustajille tilanne on toinen: rahaa on aina lainattavissa lisää. Painostus voi virkamiehiä ja edustajia kohtaan olla todella ankaraa, ja sitten he vain antavat periksi.

Vielä yksi mahdollisuus on se, joka koskaa kaikkein korkeimpia päättäjiä. Olet kansainvälisessä kokouksessa, jossa on ministereitä ja talouselämän ja politiikan huippuja. Joku superarvokas superkalliiseen pukuun tulevat vaikuttaja tulee luoksesi, laittaa kätensä olkapäällesi ja kysyy: Kuulehan Reima, me olemme täällä ajatelleet, että sinä varmaan pystyisitä järjestämään teillä tämän siemenasian kuntoon. Ja tämä tuttavallisuus, tämä oman arvon nousu, on niin mahtavaa, että siihen on ilman muuta vastattava: Toki pystyn, Herr Schmidt, kyllä se järjestyy.

Ja suomalainen päättäjä on vielä kahden kuukauden päästä tästä keskustelusta niin hurmiossa, että tosiaankin hoitaa asian.

8921366_s2.jpg

Mielikuvituksen voima

Tämä päätösprosessin kuvaus oli kaikki tietenkin vain mielikuvitusta. Mutta toisaalta täytyy olla jokin syy siihen, miksi asioita tapahtuu. Siementen patentointi ja valvonta ei varmasti lähde yksityisten viljöiden tahdosta, ei se voi lähteä Suomen tahdostakaan, koska siitä ei Suomelle itselleen ole mitään hyötyä. Joku selitys siis täytyy olla.

Mutta astutaan askel eteenpäin. Mielellään sanoisi, että hei, älkää välittäkö, kyllä asiat järjestyvät. Ja varmaan järjestyvätkin, mutta se sisäinen tunto, jonka minä koen, se sanoo, että meidän täytyy kaikkien ottaa enemmän vastuuta. Meidän täytyy tuumailla näitä asioita.

Henkisesti tai energeettisesti se menee niin, että meidän ei heti tarvitse etsiä syyllisiä, asettua puolesta tai vastaan, mutta meidän on hyvä miettiä, kuka hyötyy, mikä on oikein. 

Ja niin turhanaikaiselta ja pieneltä kuin se voi tuntuakin, on hyvä ajatella sellaisiakin asioita, joista ei käytännössä juuri mitään ymmärrä. Mutta silti voi miettiä: tahdonko myrkkypeltojen sijaan maalle mieluummin sellaisia peltoja, joissa kasvit ovat luonnollisessa kehitysyhteydessä maan, kosmisten voimien, hyönteisten ja luonnonhenkien kanssa.

Tahdonko että ne siemenet, joista leipämme viljellään, lepäävät kasvukauden jälkeen viljelijän laarissa ja hedelmöittyvät maaäidin voimista jouluyönä, vanhaan tapaan. Tahdonko että maa, ihminen ja kasvit ja niiden kanssa työskentelevät henkiset voimat työskentelevät yhteistoiminnassa koko maan elävyyden kehittyämiseksi. Vai tahdommeko että peltojen lähelle voi tulevaisuudessa mennä vain täydellisen ilmatiiviissä turvapuvussa.

Tämä on yksi niitä suuria kysymyksiä, joihin voimme ottaa kantaa jo aivan itseksemme, omassa mielikuvituksessamme. Mutta sillä on vaikutus. Moraalisella tai eettisellä tai henkisesti luovalla mielikuvituksella on valtava voima.

Ystävällisesti
Matti

2 kommenttia . Avainsanat: viljely, siemenet

Hyvä ja paha ja ravinnontuotanto

Keskiviikko 9.5.2012 klo 16:09 - Matti Kuusela

Lämmin kiitos kaikista ihanista ja rohkaisevista kommenteista, joita sain eilisiltaisen blogin pohjalta. Miten paljon viisautta ja elämän tietoa meillä onkaan!

chloris.jpgNäiden kommenttien viesti oli: anna sydämesi liekin loistaa, ja luota siihen, että tuolla tulella on oma viisautensa.

Siispä jatkamme tänään siihen suuntaan, mihin sydän osoittaa, vaikka tämä ei niin hauska suunta olekaan. Toisaalta me tiedämme, että kaikki on muutettavissa. Kun me annamme sydänliekkimme loistaa rohkeasti ja kauniisti, kun annemme toivon hehkua vahvana, kaiken on mahdollista muuntua hyväksi.

 

Siemenet

Eilen ystävien kanssa keskustelimme TV1:n esittämästä Ruoka-yhtymä ohjelmasta, joka oli tosi rankka. En siis ole itse sitä nähnyt, mutta kerron sen pohjalta, mitä olen ymmärtänyt.

Olin lukenut jo vuosi tai pari sitten, miten USA:ssa joko oli voimassa tai oli tulossa laki, joka kieltää kasvinsiementen keräämisen ja omistamisen. Aivan oikein. Jos olet viljelíjä USA:ssa sinun on laitonta kerätä viljelemistäsi tai muista kasveista siemeniä ja kasvattaa niitä.

Tätä ilmaisua en ole aikaisemmin blogeissani käyttänyt, mutta jos jossain itsensä paholaisen kädenjäljet ovat näkyvissä, niin juuri tässä. Ensin ei oikein ymmärrä, että mitäh? Mutta kun ohjelmassa kuitenkin näytettiin, miten poliisit kiertävät maatiloilla tätä määräystä valvomassa, niin onhan uskottava, että se on jo todellisuutta.

Tällä siemenasialla on monta ulottuvuutta, sillä siemenet ovat yksi elävän luonnon kaikkein keskeisimpiä asioita. Yksi käytännössä merkittävä ulottuvuus on, että viljelijänä sinun on siis ostettava kaikki siemenvilja ja muut siemenet suuryhtiöiltä, joille siis menevät rahat ja jotka ovat myrkyttäneet ja modifioineet nämä siemenet haluamaansa muotoon.

Jättiyhtiö Monsanto ja muutamat muut ovat huolehtineet siitä, jos olen oikein ymmärtänyt, että myydään vain geenimuunneltua siementä, joka on rakennuttu niin, että se kestää samojen yhtiöiden Roundup-kasvimyrkyn. Pellot myrkytetään niin, että kaikki muu kasvillisuus ja pitkälle eliöstötkin kuolevat, ja vain geenimuunneltu vehnä tai maissi kestää.

 

Vilja ja jumaluus

Ennen aikaan puhuttiin jumalan viljasta, mutta geenimuunneltu eli gmo-vilja on rakennettu sillä tavoin, että sen yhteys luonnon omiin enkelimaailmoihin ja luonnonhenkien maailmoihin on mahdollisimman pieni. Luonnollisen jumalan viljan sijaan tulee oikeastaan mekaanista viljaa, joka ei enää tue elämää samalla tavoin kuin jumalan vilja.

Vielä suuremmaksi ihmisen synti muuttuu, kun kuulemme että USA:ssa lihakarjalle syötetään maissia, joka on halpaa, mutta joka ei sovi nautojen ruoansulatukselle. Henkisistä opetuksista tiedämme, että lehmän ruoansulatusjärjestelmä on erikoisesti rakentunut niin, että sen kautta universaaliset tähtivoimat pääsevät mukaan maan elämään ja aineellisuuteen.

Maissi elää tasolla, johon nämä tähtivoimat eivät enää voi liittyä, ja sen seurauksena tietysti maaäiti jää ilmän tähtiravintoaan, mutta myös naudoissa kehittyy bakteereita ja sairauksia, jotka ovat syvästi vahingollisia.

USA:ssa jäjellä olevat viljelmät ovat suuria, ja kuulemme ohjelman mukaan nämä suuryhtiöt pitävät viljelijöitä täysin vallassaan. Ainakin 80% viljelijöistä ja karjanhoitajista on niin pahasti veloissaan, ettei heillä ole pienintäkään mahdollisuuta kapinoida suuryhtiöiden määräyksiä vastaan.

Milloin tahansa voi tulla esimerkiksi määräys, että nyt kaikki lihakarja tai lihasiivekkäät on pidettävä täysin pimeässä, esimerkiksi, ehkä siksi ettei kukaan näkisi niitä, tai mikä syy sitten ikinä onkaan. Jos viljelijä aikoo avata suunsa ja valittaa, lakimiehet ovat heti paikalla, ja mitä yhtään voimme arvata USA:n syytehinnoittelusta, niin on selvää, ettei valitusmahdollisuuksia todellakaan ole.

Ystäviemme mukaan ohjelmassa oli niin hirveitä asioita, että niistä ei pysty puhumaan ääneen. No, ohjelma tulee uusintana ensi lauantaina 12.5. klo 12.35. Katso, jos uskot pystyväsi.

 

Karma

Tilanteen koko karmeus ei liity vain meidän aikaamme, vaan kaikki se, mitä me teemme väärin eläimiä kohtaan, koituu yksityisten ihmisten lisäksi koko ihmiskunnan karman vastuulle. Se merkitsee, että se, mitä me teemme nyt väärin eläimiä kohtaan, kaiken sen kärsimyksen me saamme itse käydä läpi tulevina aikanoina, jopa maan seuraavissa inkarnaatioissa saakka.

Eräässä esitelmässään Rudolf Steiner on antanut esimerkin siitä, miten vaikuttaa se, että me emme anna soveltuvaa kiitosta kaikille niille olennoille, joita käytämme hyväksemme, esimerkiksi koneissa olevaa henkisyyttä. Siitä hän sanoi, että tuo sielullinen puute tulee esiin maan seuraavassa elämässä, jota kutsutaan esoteerisesti Jupiteriksi, valtavina hämähäkinkaltaisina olentoina, jotka sitten vaativat meiltä sen huomion, jota emme ole aikanaan antaneet.

Tuossa ei ollut kysymys vielä aktiivisesta pahasta suhteessa toisiin olentoihin, ainoastaan huomioimattomuudesta.

En olisi näin syvälle tästä kirjoittanutkaan, ellei eilisen sydäntulikirjoituksen jälkeen sekä tänään lukemani Lorna Byrnen uuden enkelikirjan (ei vielä suomennettu) jälkeen olisi tullut niin vahvaa kokemusta siitä, miten mahtava asia on toivo. Toivo ja sydäntuli yhdessä voivat antaa ihmiselle sen sisäisen voiman ja vapauden ja rakastamisen mahdollisuuden, joka vahvistaa meitä katsomaan myös ikäviä asioita. Ja niitä meillä nyt todellakin on maan maan päällä.

Ja toisaalta meillä on upeita opettajia, kuten Lorna Byrne. Meillä on oman innostuksemme mahdollisuus, oman toivomme mahdollisuus. Ja Enkelit kanssamme ja Plejadien tähtisisaret -kirjat kertovat siitä koulutustiestä, miten me voimme ymmärtää enemmän, tätä maailmaa jossa elämme, miten me voimme rohkeasti ja uljaina olentoina ottaa tietoisuuteemme yhä suurempia asioita. Miten me voimme tahtoen, tuntien ja ajatuskuvin luoda maailmaa paremmaksi.

 

Nykyajan sankarit

Ja voimme arvostaa nykyajan sankareita. Nyt juuri minulle nousee voimakkaana kuvana nykyajan sankareista kaikki luomuviljelijät, jotka pitävät yllä yhteyttä maahan, luontoon, enkelikuntiin ja luonnonhenkiin - ja korkeammalla tasolla he luovat kasvi- ja eläinmaailman hoitamisen kautta uutta yhteyttä Isän (taivas) ja Äidin (Maa) välille.

Kun me opimme ja uskallamme jälleen arvostaa, myös meissä itsessämme avautuu mahdollisuuksia uudelle henkiselle sankaruudelle.

Onko oltava vähän sankari, jotta rakkaus sydämessä voi leimuta vapaana ja kauniina?

 

 

4 kommenttia . Avainsanat: ravinto, viljely, luomu, luonnonhenget, karja, maissi, toivo, luominen