Otsikko

Huolet luovat paineita fyysiselle kehollesi. Meidän on tehtävä työmme, meidän on kannettava vastuumme, mutta meidän ei kuitenkaan pitäisi huolehtia liian paljon. On vaativaa löytää oikea tasapaino huolehtimisen ja siitä vapautumisen välillä. Liian monet huolet kovettavat aivoja niin, että ne eivät pysty ottamaan vastaan uusia ajatuksia.

Kristus oli suurin surujen ihminen. Pietari kehottaa ensimmäisessä kirjeessään (5, 7) heittämään kaikki murheemme Kristuksen kannettavaksi, sillä hän pitää meistä huolen. Se tarkoittaa, että tietyn pisteen jälkeen meidän tulee antaa kaikki murheemme Kristukselle, niin että hän voi tehdä fyysisen ruumiimme terveeksi ja vahvaksi, samoin sielumme.

- Rudolf Steiner: From the Contents of Esoteric Classes, Kassel 27.6.1909. GA 266. Suom. Matti Kuusela.

- Minusta tuntuu, että vasta nyt ymmärsin mitä huolten antaminen Kristukselle tarkoittaa. Olen siitä aikaisemmin lukenut ja kuullut, mutta olen kuitenkin kokenut sen vääräksi, vaikka olen hyvin ymmärtänyt, miten Kristuksen on paljon helpompi kantaa huolta niistä murheista, jotka on vapaasti annettu hänen hoidettavakseen, kuin niistä, jotka ovat jonkun itsenäisen olennon hallussa. Hän ei voi mennä niitä suoraan poistamaan.

Ratkaiseva kohta on tuo ilmaisu "tietyn pisteen jälkeen". Se piste saattaa muuttua, mutta juuri nyt koen, miten aina tunnettuani tai ajateltuani, miten vain käsiteltyäni jotain huolta on todellakin hyvä luovuttaa sisäisesti loput Kristukselle. Kumpikin tekee osansa. Minä sen, mihin juuri sillä kertaa kykenen, ja Kristus loput.

Ja tahtoessani voin aina jatkaa itse omien huolteni kanssa, ja jälleen luovuttaa loput Kristuksen hoidettavaksi. Kysymys ei siis ole siitä, että jonpi kumpi kantaa vastuunsa, vaan että me ihmiset kannamme myös sen, mihin pystymme.

Matti